用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 06年9月入讀九龍塘宣道小學的家長請進
樓主: kidslover
go

06年9月入讀九龍塘宣道小學的家長請進 [複製鏈接]

Re: 06年9月入讀九龍塘宣道小學的家長請進

Hi 晞晴媽咪,

中文轉左啟思我覺得幾好呀! 起碼冇2年級個本咁悶,有時同阿仔默書都覺得本書咁似我細個時讀果D,新書入面會學埋拼音,有D似補充練習。之但係課文好似又長又多。本書查實都幾重下。我好有興趣知道GS係用什麼語言教?

wow all late night cat.....still on line ha.....

HY 412,

don't worry!  You may actually keep the receipt and return the books that you don't want.  I asked them today and they say as soon as the books are not used and in good condition, they will do return but not with cash.  You may buy something else there.

Any P1 parents want the books??  I still hold the P1 books but may not be the same one you need.  Let me know what you need.    But I won't be able to give u until last week of August unless you can come to meet me tmw or wed morning in Tai Po....quite impossible!!!
:wink:

Hi celina827,
我個女都是今年九月讀宣小小一,我心情同你一樣,很驚應付不到,特別是音樂科
請各位宣小家長多多指導,謝謝 :

Hi!,YY媽咪!

歡迎妳!

我相信妳指應付不來的是樂器訓練。如果係指校內的音樂科考試,就肯定不用擔心,所有宣小學生的音樂能力都遠超小學課程的要求。妳是不是全職媽媽?宣小的樂器班是親子班。如果妳可以抽時間和孩子一起上樂器班,我可以肯定的說一定不會跟不上。想想拿校際比賽的獎項,就差不多。   

Hi,Simoomhot!

個女見中文轉左用啟思,問我其他學校會不會都轉。因為她有時和屋苑的小朋友一起玩和做功課,她們做功課時很合作,會互補長短,她的朋友仔的學校一向中文教得較快,所以她有得問,她怕轉了中文書,她沒有得和朋友仔互相研究。這是她的另一個有關極高效率完成功課的小秘密。

ChiChiPaPa,

恭喜你成為VIP,嘩,個金牌閃吓閃吓幾過癮,點樣弄來的,有咩着數,講來聽吓。

Hi YY媽咪 ,

不用太擔心 ! 大部份小朋友都沒有學過樂器的, 但他們的學習能力及領悟力都好高, 加上家長可以陪同子女一齊上樂器堂, 所以真的不用太過憂慮.

我囡囡是學長笛的, 她平時每星期只練習一至二次. 相信妳們的聰明寶寶亦能應付自如的.

Judy,

我貪佢個新的bookmark功能。好似未有D乜著數,不過,就唔洗錢。要成為VIP,要填個真的mobile phone number,因為要收到SMS code,才可以完成申請程序。你click觀看帳號,應該可以看到一個有關VIP的banner,click個banner,就可以申請。

Hi 各位,

你地知唔知學校升中派位結果呀!

simoomhot

小一有否分班試?

Hi Simoomhot,

我都覺得本三上第一冊中文書真係重左 D, 但係我都覺得呢本書似乎不錯, 教嘅野比較多元化, 亞女對D新書幾有興趣, 仲對三年級的課程好期待. 哈哈, 遲D九月開學佢就知.....

Hi Kermit,

不用擔心, 宣小小一沒有分班試, 亦沒有推行精英班...

Hi YY媽咪,

我相信你的小朋友應該可以應付到宣小一年級的音樂科要求, 因音樂科考試只需考獨唱一首指定歌曲+簡單口試+欣賞一場音樂會(*完成一份簡單工作紙)+有參加樂器訓練(校內或校外均可) 就可以了, 二年級開始才要求學生參加校際音樂節比賽(*任何一場賽事拿到75分可獲得10分音樂科考試分)
希望這些資料可以幫到你....

晞晴媽咪    

拔萃男書院 - 16
拔萃女書院 - 2
協恩中學 - 18
喇沙書院 - 5
東華三院黃芴南中學 -38
何明華會督銀禧中學 -5 ?
聖保羅男女中學 -2
華英中學 -5
聖公會曾肇添中學 8/9  ?
皇仁 -1

simoomhot 寫道:
Hi 各位,

你地知唔知學校升中派位結果呀!

simoomhot

大家好, 我仔仔有幸於近期接獲通知, 與你們的仔仔囡囡做同學仔同校友!我亦好開心可以加入呢個大家庭,响度先請各位多多指教!

响未開始有甚麼大問題或不明白之處想請教前, 先請各位幫幫忙!我依稀記得宣小的校服同運動服應該由兩間不同公司負責 (從通告上得知), 但現時我的file只剩下運動服公司資料, 所以想各位告知另一校服公司的地址同電話!
只因我是在職媽媽未必可以再請假辦妥 (現已請了一個星期大假忙於搬屋事宜),既校方要求於7月29日前買好等拍照, 故我十分心急想在這星期內買好!請幫忙!

再想問的是:宣小是不是沒有家教會嗎?會不會在未來一兩年成立?

三問:音樂班是親子班?那上課時間是... ? 請分享!

最後多謝各位一直在BK分享有關宣小情況的家長們, 實在太令人感激不盡了!請繼續, 讓一群未曾太清楚學校的家長得益不少!

OnHo

Hi,OnHo!

1. 我記得有三家公司。一家只供應校服,一家只供應運動服(A Master),一家兩樣都有。好似金綸係兩樣都有,你打去問下 23815006,23800550,23803660 九龍旺角太子道西218-220號地下,二樓。

2.宣小沒有家教會。我不知學校會不會成立家教會。

3.樂器班是親子班,家長有權出席。時間會係平日放學後(2:40-3:40 or 3:40-4:40) 或是星期六,要看是那一班。如果有時間,最好出席,會幫到孩子學樂器的進度。

將心比己,我為孩子選校和入學時都很徬徨。有很多關於宣小的聽聞,都係唔正確。所以有問題,我會盡量答。就算係冇其它學校做得咁好既的地方,(如果我知,)我都會講。

Hi,Simoomhot!

今年係第一年有四班畢業生。我都很緊張個結果。

Hi,kidslover!

講起手錶,我昨日在紅磡海逸豪園1/F買左兩隻手錶給我對仔女。只係20元一隻,有Thomas火車、Hello Kitty.....買給細路玩,都幾底。

Hi 各位,

個女還有4天考movers,除了past tense外,發覺未完全掌握如何用"there"。填充題,可能會填錯用"it"。找過兩本PEU,都沒有好的notes或exercises on "there"。唔知大家有冇D正notes、exercises或書on how to use "there",可以介紹給我。另外,亦未完全掌握幾時用副詞(adverb)。(注:there本身亦是一個副詞,而不是名詞。)Listening就完全冇問題。Oral亦出現了一時現在式、一時過去式(即係用錯tense)。

因此,我忍忍感覺到下年英文會深好多。

今年升中學生人數147.  有些家長想找到更好學校正進行扣門, 所以學校放上網時的派位和如下會有出入:

男拔*                        16
女拔*                    2
聖保羅男女*                2
德望*                        4
浸大王錦輝*                3
聖若瑟英文書院*        2
皇仁*                        1
聖保羅書院*                1
啟思中學*                1
培僑書院*                1
協恩                        18
喇沙                        5
黃笏南                        38
華英                        5
何明華銀禧                5
聖家                        1
英華                        3
九華                        1
迦密                        2
聖士提反書院        1
聖公會曾肇添        9               
沙田蘇浙                1
沙田循道衛理        2
培英                        2
聖母無玷聖心        1
聖公會林裘謀        1
德蘭                        2
九龍真光                1
蔡公譜                        2
彭學高                        5
鄧鏡波                        1
賽馬會官中                1
新法                        1
聖公會聖三一        3
基督教崇真                2
聖若瑟英中                1

*學校不屬於九龍第三中學校網, 學生在自行收生穫得取錄.

第一志願                93
第二志願                35
第三志願                1
第四志願                0
第五志願                1
六至十五                15
十六至三十        2

第一組別                120
第二組別                27

英中 129
中中 18

男生 90
女生 57       

Hi, ChiChiPaPa,

你真係very nice既啫!  多謝你一路以來的分享, 實在幫得我地好多好多!睇下日後有無機會親自再多謝你!

真係無家教會?我仲諗住抽時間入家教會幫吓手添!

OnHo

晞晴媽咪,
多謝你的寳貴意見,我想再問如果對音樂一般,會不會影響她的學科成績呢?我十分之擔心小女沒有音樂天份,符合不到宣小的要求,因為我很喜歡這間學校而放棄德望,我好驚呀 :cry:

HY412,
多謝你的鼓勵,希望小女可以應付啦

YY媽咪,

妳同我當年一樣,好勇呀!放棄有知名中學的德望。我個女都冇音樂天份,因為佢爸媽都係音樂白痴。不過,正因為我們兩個都唔識音樂,先更需要宣小的音樂訓練。在宣小,音樂科唔係主科,影嚮平均分好少,應該話insignificant,所以不用擔心。(除非妳係爭三甲,咁就科科都重要,零點一分都不可少。)

Hi,OnHo!

冇家教會,不過有義工家長。例如,如果星期六有時間,可以做樂團的義工家長,都有著數,起碼妳可以和樂團導師較熟落,收料都多D。

ChiChiPaPa ,
很高興在此認識你,原來你都是過來人,我諗咗幾個月啦,我知有很多家長最後選擇了德望.睇過你的意見後,我放心咗,多謝哂 唔好意思呀,我想問吓我個女在校外學習中樂有幾個月了,我是否要再報校內樂器班呢?
‹ 上一主題|下一主題