用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 06年9月入讀九龍塘宣道小學的家長請進
樓主: kidslover
go

06年9月入讀九龍塘宣道小學的家長請進 [複製鏈接]

Re: 06年9月入讀九龍塘宣道小學的家長請進

小兒也是今年宣小的準小一生。我很了解你現在緊張的心情,但也恭喜你找對了地方。這裡有不少熱心的宣小家長願意分享他們的經驗。

我建議你先從過往有關宣小的的討論開始看,可能要花上一兩天。

過往有關APS的討論 (click here)

可笑的是我竟然邊看邊作筆記

celina827 寫道:
Hi ,各位 !
我個女今年九月入讀宣小小一(新生), 請大家給我一些寶貴的經驗, 因為不熟悉所以有少少驚.
多謝晒!!

Hi kidslover,

真係好開心你開這個topic 我地有可以吹吹水,
歡迎你加入宣小   

simoomhot

Dear simoomhot,

Your son is actually very smart and I realize that he has great improvement this year.  So don't worry, may be your son will be the next one.  Indeed, I think we can't really compare with others because most (almost all) students are so smart.  It is only two three marks and will be out of ten.  So don't think that the top ten are smart.  They are competative but I feel good that my daugther and other classmates are not feeling and acting competative.  

I spent two hours buying books because it takes me so long to check the books.  I did not get a chance to take a look and put them all in the shelf.  I guess I will not take them out until the school year starts  :  :  : .

Do you mean the PEU for GE?? I don't think we have GE book wor.

Dear simoomhot,

Your son is actually very smart and I realize that he has great improvement this year.  So don't worry, may be your son will be the next one.  Indeed, I think we can't really compare with others because most (almost all) students are so smart.  It is only two three marks and will be out of ten.  So don't think that the top ten are smart.  They are competative but I feel good that my daugther and other classmates are not feeling and acting competative.  

I spent two hours buying books because it takes me so long to check the books.  I did not get a chance to take a look and put them all in the shelf.  I guess I will not take them out until the school year starts  :  :  : .

Do you mean the PEU for GE?? I don't think we have GE book wor.

Hi nanabi,

謝謝你鼓勵,我都希望下次到佢

嘩! 你好認真,check 佐咁耐,我地大家冇遇上,可能唔啱時間,我同仔仔一齊對書, 我只逗留半小時就走,今年d書好重 :cry:  :cry: 有冇買wild range readers呀,sorry 我打錯應該係GS至啱。

Hi Simmonhot,

我依家同個女包緊書,應該就快包完。我剛才和她去了智能身份證中心換證。

Hi ChiChiPaPa,

我仔都好鐘意同我包書,我覺得好大工程,今年唔包。
想問下攞智能身份證,手續快唔快呀,我打算去TKO攞

Simoomhot

Hi Simoomhot

今日應該係1998年出生的第一天換證,而且我book了6:15pm在官塘,所以都幾多人,要到7:00pm先辦妥。

simoomhot,

請別小看你們吹嘅水呀!
相信除了我,還有其他家長在作筆記呀

想請問宣小對小朋友戴手表有沒有限制?聽說有些小學到小三才准戴表   

請問宣小對小朋友戴手表有沒有限制?[/quote]

No, they do not have restriction on that.  My daughter did not say anything about that.  

Hi Simoomhot,

今年 D 書真係幾重, 剛剛先可以趁 D 女瞓左可以安安靜靜咁 check 下 D 書, 由於要返工, 所以叫工人姐姐帶亞女返學校一齊買書, 佢地話都等執書等左幾耐, 係咁意睇過下 D 書, 中文轉左啟思好似深左, Wide Range Reader 可以接受, 英文版 GS 不是太深, 九方與 dreamweaver 似乎是一本四年級才用的電腦書, 問心亦不是教得太深, 小三學生亦應該應付得到; 但望下張欠書單都仲欠十一本書(*未計 readers), 希望個女開課後唔使自己攞太重書返屋企....

晞晴媽咪    

Hi kidlover,

我相信小朋友只要不是帶太名貴和發出聲響的手表回校是沒有問題的...

晞晴媽咪  

Hi kidslover,

我地吹水原來咁有價值,     
有D飄飄然感覺   
我仔小一時都有戴手表

Hi Simoomhot,

今早 11:30 有同學 mummy call 我, 原來今天可以在學校散買課本的, 於是立即趕回校購買餘下新書, 還買了書套 ( 個女話 D 書套好輕 ), 唔使我花浪費幾小時去包書   ( 其實佢想我同佢玩   ). 原來今年電腦科轉了二本書, 只 KEEP 回小畫家, 囡囡話 WORD 1 已於小一下學期學完, 還有學九方輸入法 ( 在課外活動科的電腦堂教了 2-3 堂, 都學得都似模似樣的.

囡囡 7/24 返暑期班當日需要上樂器班補堂. 妳找了陳 SIR 未, 如果有需要我可代勞 ...... 請隨時 CALL 我.

HY412

Dear nanabi,

妳太客氣喇 ! 明年如再有需要, 可隨時找我
祝妳有個愉快的旅程

HY412

nanabi 寫道:
Dear HY412,

Your new bag is really pretty  

I handed my books to your friend.  Thanks for your help.

Hi 各位準小一生 Mummy,

歡迎你們的子女入讀宣小, 小女今年升小二, 過去一年的學校生活, 她非常適應及開心. 如有任何問題想知, 我會盡能力解答.

另, 小女去年有九本英文故事書, 95% 新 ( 沒有寫花過, 只貼上囡囡個名在書面 ), 可半價出售, 各家長如有興趣, 可以 pm 我.

1/ Longman : City Buildings
2/ Longman : Our Senses
3/ Longman : Sam's New Clothes
4/ 教育 : What Shall We Make
5/ 教育 : Great Medal
6/ 教育 : Things Around the House
7/ O.U.P. : Hello Phinnie
8/ Blake : My family Tree
9/ Thomson : Our Parents

嘩!原來宣小的家長大多數都是夜貓    

囝囝有一隻玩具表(買早餐粟米片送的)。他最近對時間的問題很感興趣,希望從小一興趣班開始,他能了解到管理時間的重要性。

HY412,
謝謝你對課本的提議。註冊當天太興奮了,看到的東西都買了,現在才有點後悔 :cry:

Hi HY412,

咁即係宣小電腦課程係教快了,你囡囡已學埋九方,我依家揾緊電腦課程比佢讀,佢想學電腦動畫,聽你地講其實學校的電腦課程幾好喎,開學後我會諗諗係學校學。

我今日冇買書套呀!但我囝囝就好唔開心,因為佢冇得玩。

我都係遲少少揾陳SIR,再觀察下現任老師,我都驚現在的老師知道我揾陳SIR學唔跟佢學就...........不過我有需要,一定會找你幫忙,之前冇打算返學校買書嗎?

學校轉了啟思,我覺得幾好喎! 本書幾多元化。

Hi simoomhot,

我以為書商只出售整套課本, 不能拆散買, 差 D 豬左 , 今年欠書 15 本, 未計 12 本 reader 書, 又好重喇 ... 幸好我已買了 9 本二手 reader 書.

唔記得同妳講, 陳 sir 明年 7-8 月不在香港, 所以妳要考慮一下, 到時我地會暫停二個月.

HY412

‹ 上一主題|下一主題