用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 06年9月入讀九龍塘宣道小學的家長請進
樓主: kidslover
go

06年9月入讀九龍塘宣道小學的家長請進 [複製鏈接]

Re: 06年9月入讀九龍塘宣道小學的家長請進

Hi, HY412

I think SEVEN is a good choice.  My daughter is using SEVEN since P1 daily except on those special days.  I told her we will change on P3 before.  But her bag is still in good condition and not dirty.  (May be the color is not very light).  So I am still thinking if we should keep it!!!!    I think if I buy, I would also buy another SEVEN.  That is why I am not sure if I should change.

Dear simoomhot,

Does your son's bag has a side bag???  My daughter can put her bottle on the side bag which is not too small.  She sometimes put her plastic placemat together with the water too.

Hi nanabi,

可唔可以將個書包 scan 比我睇 ? 等我知道 d 款是怎麼樣.

Hi HY412,

其實無論係在職媽媽或全職媽媽都係非常辛苦和偉大。我太太又係兩樣都做過,所以我體會到在職媽媽和全職媽媽都係好辛苦。身為爸爸既,無論幾投入照顧子女,都難以分擔媽媽的辛勞和壓力。親朋戚友,甚至係爺爺嬤嬤、公公婆婆,都可能會將小朋友去比較。如果小朋友的表現唔夠好,幾乎所有人都會認為係媽媽的責任。媽媽承擔的壓力,可想而知。媽媽平日對子女的照顧和關切,更加係做爸爸的難以比較。

叫個女考慮Auntie的困難,是希望佢學會關心身邊既人。會關懷別人,咁無論佢日後叻定唔叻,佢都可以生活在幸福中。

我都唔知童軍總會的師資好唔好?下個星期日(16/7),會同個女考Movers。依家叫佢做past paper,但是重係見到個女在past tense有關的題目中,幾乎全錯。其實學校在小二係未教past tense。這幾日,要想想辦法。

Hi Simoomhot,

因之前我老公睇死個女考唔到前五名, 話如果考到的話就帶佢去日本玩, 結果....哈哈...呀女博老命考大考...最後...老公尼兩日咪去旅行社報名 lor....哈哈...

Hello HY412,

我個女都好鍾意帶飯, 但佢仲有個今年開始讀K1嘅妹妹, 工人姐姐行唔開送飯比佢, 所以我只應承每年六月比佢帶飯, 因返學日數唔多, 有時爺爺帶去比佢, 我買左你福大頭相左邊橙色個飯壺比佢, 講真, 到中午食飯時只係暖, 唔熱, 但佢都好開心, 不過, 有時如果個日多野帶都好辛苦, 一個幾重的SPI書包 (三年級會換, 因真係放少少書都重)+水壺+美勞袋+小提琴+飯壺...哈哈...這是最 WORST CASE...但真係會發生, 個日朝早見到佢咁樣出門口搭校車返學, 直情笑到收唔到聲, 仲慘過走難....所以明知佢唔鍾意食飯盒都在學校叫飯....

晞晴媽咪    

Hi 晞晴媽咪,

因為我個女朝早唔多食早餐, 最多是食二片餅 + 一杯 6 安士奶, 結果未到 12 點就肚子打鼓, 如果 D 飯好熱, 佢就要睇住人地食得津津有味, 自己就 ......   

我個女幼稚園時讀書好叻, 因為佢記性好, 有少聰明, 加上幼稚園唔需要考太多野, 所以每年都輕易考第二. 當她升上小一, 上學期第一次測驗同樣可以輕易地取得 92 分 ( 總平均分 ), 我勸佢不能因為有少聰明 + 記性好便不用溫習, 佢唔聽我勸 ( 可能未明白及未跌過 ), 結果上學期考試, 英文總分只有 63 分 ( 其中 GE/COMP/GW 更加唔合格 ), 中文總分只有 73 分, 數學總分只有 80 分, 雖然拉上補下總平均分都有 85 分 ( 但全班排名已屬中下位 ), 此次對佢打擊好大.

結果由下學期起, 她依照我編排的學習時間表, 不敢再自負, 努力溫習和勤做練習, 下學期測驗總平均分有 84 分, 到了考試, 佢同我講想試下自己溫習, 我開始有點擔心, 但她既然有自發性去讀書, 我應該感到安慰和開心她可以獨立, 為勉佢唔專心溫書, 我開了個條件, 考試分數達 80 分或以上可以去日本, 由於她英文科比較弱, 因此信心不大. 結果 : 中文總分有 92 分 ( 學校發了一張中文科進步獎給她 ), 英文總分是 80 分 (測 80.10 , 考 79.9 ), 佢開心都飛起, 因為剛剛達標, 可以去旅行. 成績表總平均分是 88.5 分 ( 進步了 4 % ), 大家都好開心, 雖然不是高分數, 但她靠自己努力而得到的分數令她好有滿足感, 前天仲同我講, 二次級的目標是拿到一個第一回來給我看 ( 成績/游水/運動會任何一樣 ). 我望著真的好滿足有呢個女.   

** 囡囡上學期操行分是 B+ , 下學期是 A-

HY412

ChiChiPa,

anyway, thank you very much.

Kermit

Dear HY412,

Your daughter's case is really encouraging.  I think it is good for her for the future that she has experience the result of hardworking.  I think it is the most significant part of learning rather that getting good grade.  Congratulations!  She has a big leap and learn the experience.  Wishing to see your daugther on stage next term for the Well Academic and Conduct Award.  

Hello HY412,

你個囡囡真係好乖好生性, 又肯自己溫書, 希望佢二年級可以成績更上一層樓....

晞晴媽咪    

Hi! HY412,

俾個Projection妳:

二年級上學期,再有4%增長,平均分會係92分,進入前十名。

二年級下學期,再有4%增長,平均分會係95.7分,進入三甲位置。其實這個位已經有可能係全級第一(每年分數高低有些出入)。

恭喜!恭喜!

Dear ChiChiPaPa,

咁3年班呢?

ChiChiPaPa 寫道:
Hi! HY412,

俾個Projection妳:

二年級上學期,再有4%增長,平均分會係92分,進入前十名。

二年級下學期,再有4%增長,平均分會係95.7分,進入三甲位置。其實這個位已經有可能係全級第一(每年分數高低有些出入)。

恭喜!恭喜!

simoomhot 寫道:
Dear ChiChiPaPa,

咁3年班呢?

咁既情況,3年班應該已經在MCS或DGJS。

其實晞晴媽咪可能已經諗緊。

Do you mean in the case of so good report, most will think about transfer to another school??

I also want to know more, please share ChiChiPaPa &   晞晴媽咪.   

What about staying APS, how to do better next year, any of your tips??   

nanabi 寫道:
Do you mean in the case of so good report, most will think about transfer to another school??

如果在初小拿到好成績,家長正常都會考慮轉去間有頂級中學的學校。因為冇乜家長會有把握一路keep住頭三名到小六,然後入名中學。難度太高。要轉校,上學期成績比下學期成績重要。因為報名時,會用上學期成績,下學期成績根本未有。我們小一時,上學期全級第一的那位女孩已經轉左去MCS,冇在宣小讀小二。

如果係全級第一,要有進境,唔通諗著同小一、小二爭全校第一。

都可以考慮參加比賽,爭全港第一。

Dear HY412,

你囡囡真係好叻,其實進步了 4 %真係唔容易,
我相信你囡囡來年實會有驚喜給你。
講真你是一位好媽媽

恭喜!恭喜!

simoomhot

Hello ChiChiPaPa,

哈哈...你點知嫁 ! 唔好話比人知呀 ! 上年其實已經唔識死交過一次 profile 去 MCS. 但身邊的朋友都不停撥我冷水, 話無人介紹可能連個筆試機會都無...結果唔使講啦....   

至於今年我自己工作上都好忙, 所以最後發現 deadline 過左幾日至醒起未交 profile ... 講真, 個女對宣小的歸屬感愈來愈重, 老師又錫佢, 功課又少...哈哈, 起碼連最基本的暑期作業都無, 平時又唔會特別在長假期多功課, 所以, 個心真係十五十六...

Anyway, 唔好比壓力我啦, 每年平均分多4%同攞我條命無分別, 其實小女今次都有少少好彩, 她數學考試失手, 得 8x 幾分, 好在可以用測驗分補番, 我今個學期真係連美勞科都要求佢做得"四四正正", 務求拉上補下, 但呢段日子攪到我自己精神好緊張, 都唔知有無咁長命捱到佢六年級....哈哈...我記得你之前 D message 都提過, 宣小頭十名學生的平均分只會相差兩三分, 我個女舊年下學期考試平均分已超過93分, 一樣排唔到top 10. 所以, 我自己一直都明白, 在這些名校的競爭是十分激烈, 如果我對個女是有要求, 某程度我都要為佢提供足夠支援, 不過, 對我這些 working mother 來說, 惟有盡力而為啦....所以, 我估我個女有時都會希望佢媽媽可以好似你一樣容許佢 play hard 架....哈哈...

晞晴媽咪    

Dear simoomhot/ChiChiPaPa/晞晴媽咪/nanabi,

感激你們的安慰和祝福  :
其實要做到品學兼優真的好難, 仲要學業與運動同樣咁好就難上加難, 之前 ChiChiPaPa 都講, 囡囡有多種課外活動要參加, 成績會少幾分.

我會將事情的正/負面都會同佢講, 等佢自由決定 ... 都係個一句說話, 最緊要開心.   

Dear nanabi

我聽過六年級的學姊講過, 如果成績好的, 在四年級時校長會向男拔/協恩推薦, 如果校長從沒有接見過, 就要等六年級自己去 interview 了. ( ** 不知是否真的 ? )

HY412
nanabi 寫道:

I also want to know more, please share ChiChiPaPa &   晞晴媽咪.   

What about staying APS, how to do better next year, any of your tips??   

晞晴媽咪 寫道:
Hello ChiChiPaPa,

我今個學期真係連美勞科都要求佢做得"四四正正", 務求拉上補下, 但呢段日子攪到我自己精神好緊張, 都唔知有無咁長命捱到佢六年級....哈哈...我記得你之前 D message 都提過, 宣小頭十名學生的平均分只會相差兩三分, 我個女舊年下學期考試平均分已超過93分, 一樣排唔到top 10...哈哈...

晞晴媽咪    

晞晴媽咪,

其實,每個家長都希望子女高分和好成績,不過每個孩子的性格和能力都不一樣,唔係個個都可以好似妳個女咁叻。

不過,妳放些時間在美勞科,真係好聰明。到左小五、六呈分試,視覺藝術科係好重要,因為教統用的比重和學校不同,視覺藝術科佔的比重是3,而音樂只佔2。好多學校的家長到了小五、小六,都好重視視覺藝術科。

我都知妳果班超過93分,都入不到top 10。上年,我有問老師隔離班高分D,係唔係佢地叻D。老師答我話佢冇隔離班分數的資料,但佢話佢知道班班既水準差唔多。(我心諗:死!講錯野。我唔係challenge妳教得冇咁好。)

Hi ChiChiPaPa,

你好神通廣大,隔離班分數都知道,我想問清潔獎其實一班裏會有幾多人得到。進步獎可以上台影相嗎?

simoomhot   
‹ 上一主題|下一主題