用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 06年9月入讀九龍塘宣道小學的家長請進
樓主: kidslover
go

06年9月入讀九龍塘宣道小學的家長請進 [複製鏈接]

Re: 06年9月入讀九龍塘宣道小學的家長請進

Hi 各位宣小升小三家長,

我問過一位宣小六年級家長, 她說六年來一直英文都要考phonics, 我估可能要待九月尾 orientation 問清楚啦...唔知有冇人留意今年唔再用 "今日中國語文", 改用 "啟思語文新天地", 而且電腦科仲要學 "Dreamweaver" 寫網頁, 雖然我自己是一位電腦軟件導師, 睇怕都要趁暑假溫下書啦 ... 嘻嘻

晞晴媽咪  

學校安排的書商在上星期的註冊日所發的課本並不齊全,理由是暫時缺貨,將在日後上課時補發。聽你們所講我才發覺原來小一是沒有英文課本的,我還以為是缺貨的課本之一。

一般所謂英文的基本知識,如文法的應用和句子的結構,真的能用故事和常識書作補充教材嗎?

再問往年小一有教Phonics 嗎?

Hi kidslover,

其實一路而來, 宣小都不似一般小學有一本 GE 英文書, 取而代之, 每個學習循環週 (六個學習天為一個循環週, 小心執書包呀 !)都有一個主題, 老師會就該主題派 worksheet, 教comprehension, grammer, sentence structure...等等,
默書會從 story book, worksheet 選出, 要小心留意 English 科 每月派發的 study plan....如你小朋友是來自 St. Catherine, 相信會適應得十分好, 因 St. Cat 都是以這模式教英文...此外, 正如我之前的文章提過, 宣小是從小一開始教 phonics , 仲要測驗同考試嫁....

晞晴媽咪  

Hi 晞晴媽咪,

你係電腦軟導師,呵呵! 幾時開班教下我地3年班家長寫下網頁呀!

今年書費好貴,如計埋未知 reader 書,過$2000   

問過高年班家長, 4年級開始學IPA

晞晴媽咪,

聽說宣小是很着重串字的, 但是否小一已需要很努力去串字呢?

Hi simoomhot,

好耐無同你 chat 啦, 仲未瞓呀 ! 唔知係唔係之前同個女溫書太過緊張, 呢幾日未太習慣咁得閒, 好空虛...係未好變態呢 ? 哈哈....我都好認同你的講法, 今年三年級的書真係幾貴, 就算 D reader 書 $30 一本, 成套書都肯定過 $2000, 另外, 有冇留意個本超過 $170 的 "wide range reader" ? 唔知點解咁貴 ? 到時下星期一買完書真係要好好研究一下, 哈哈...另外, 你話四年級開始學IPA, 究竟是什麼 ?

Hello Kermit,

宣小對一年級小朋友的英文串字要求不算十分高, 反而會希望學生可以靈活將學到的知識運用於應付不同種類的問題上, 現階段不用太過擔心, 慢慢你同小朋友都應該可以上手同應付到, 有問題再post 上BK 問我地班宣小家長啦 !

晞晴媽咪     

Hi 晞晴媽咪,

唉!你仲未放得低考試,放鬆D, 放鬆D, 吸氣, 呼氣。

我都係夜鬼,其實我要等阿仔訓著幫佢抺汗吹頭,佢好大汗。

今日收到書單又驚又喜,因為中文轉佐啟思出版社,聽講話比較深,而且今年書單中文課程要做好多野,又成語, 又毛筆,另外個本 reader 真係好攞命,2年前都要$162(未折),到時大家一齊研究下,聽講幾深,但如有看書習慣,不會覺太困難,IPA=國際音標,其實我不太知道,高年班家長話幾深下,係默書到成日失分。

另外想問九方輸入法 Dreamweaver 係學輸入法定係學綱頁,定係2樣都要學埋?   

昨天收到通告,囡囡會加入集誦隊。

這令我想起囡囡小一第一個星期入學時收到的一份通告。就是問家長是否要校際朗誦節的表格。學校會幫學生報名,但家長要自行安排學生的訓練。當年,根本不認識甚麼校際朗誦節,沒有入表,錯失了一次機會。到了小二,才有為囡囡報名。

小一的家長可以考慮下參加這個比賽,比賽日期會是十一月中至十二月中,可以在www.hksmsa.org.hk留意比賽內容的公佈,在暑假,亦可訓練一下子女朗誦的技巧。

Hi Simoomhot,

九方是一種較倉頡容易學同掌握的輸入法, 希望我可以在暑假期間教識個女, 另外, Dreamweaver 是一種網頁專用設計軟件, 真係要視乎本書教得幾深...嘻嘻...

晞晴媽咪  

kermit 寫道:
晞晴媽咪,

聽說宣小是很着重串字的, 但是否小一已需要很努力去串字呢?

多串字???!!!   
D人夠話宣小功課多。不過,我見到的是我個囡每天只有半小時功課,而且假期冇功課。她的朋友的功課量如下:
KTS  45分鐘至一小時
SFA  1.5小時
GHS  1.5至2小時

以上只是我見到的有限sample。大家用來作參考好了,不作得準。

當年小一Cycle 4開始有Dictation,而Cycle 1至4的Vocab items如下:
morning, afternoon, hello, goodbye, nice, meet, fine, thank you, how, who, how old, ______ year(s) old, school bag, pencil case, pencil, pen, rubber, ruler, pencil sharpener, crayon, colour pencil, snack box, lunch box, bottle, door, window, chair, desk, light, fan, bookcase, whiteboard, marker, duster, rubbish bin, wall, floor, ceiling.

成5個星期,只學到以上的vocab。St. Cat和根德的家長是不是覺得很淺。會不會想投訴,尤其是如果妳和SFA家長交流之後。

不過,如果妳夠細心,妳很快會發覺宣小的教學方法很有效率,即是用最小的effort,得到最大的成效。宣小為幫助學生學生字,很著重phonics,無論是默書、測驗和考試,每次都要考phonics,要學生完全掌握phonics skills。其實每次默書有10個全新的生字的話,就只會有大約2個是tricky word,即是spelling不跟發音的。孩子要記的就只有這兩個字。孩子要學的是learn to learn,而不是硬記大量生字。如果妳明白這個用意,每次默書就會很輕鬆,找出那幾個tricky word就可以了。

Hello ChiChiPaPa,

千祈咪俾我個女知道你囡囡會於來年入集誦隊, 哈哈...小女一直覺得同一班同學一齊練朗誦會好好玩, 但聽其他家長講每星期起碼要於放學後練一至兩日, 因幾擔心升小三需要多D時間應付功課和系統評估, 所以無答應她加入集誦隊, 如果開學後她仍然想參加校際朗誦節, 可能到時再在外面找老師教佢.

聽講我們兩個小朋友都是在初弦同一組, 希望下次練習可以有機會同你談一下...

晞晴媽咪  

晞晴媽咪,

小兒將升小四,今年小兒只須學 "九方、word、email及電腦管理",佢會在家做完電腦功課,然後upload份功課給老師,依我記得試過一兩次。我覺得 "九方及dreamweaver" 對小三同學來說,真是會學得比較吃力,倒不如由她上課時學,令她覺得有新鮮感,反而提起她的興趣,反正電腦科是不計分的,讓她與同學一起學習吧,不要給她太大壓力,除非她對電腦很感興趣。

fiona916

Quote:

Hi Simoomhot,

九方是一種較倉頡容易學同掌握的輸入法, 希望我可以在暑假期間教識個女, 另外, Dreamweaver 是一種網頁專用設計軟件, 真係要視乎本書教得幾深...嘻嘻...

晞晴媽咪  

fiona916 寫道:
晞晴媽咪,

小兒將升小四,今年小兒只須學 "九方、word、email及電腦管理",佢會在家做完電腦功課,然後upload份功課給老師,依我記得試過一兩次。我覺得 "九方及dreamweaver" 對小三同學來說,真是會學得比較吃力,倒不如由她上課時學,令她覺得有新鮮感,反而提起她的興趣,反正電腦科是不計分的,讓她與同學一起學習吧,不要給她太大壓力,除非她對電腦很感興趣。

fiona916

Fiona916,晞晴媽咪,

囡囡在小一的課外活動-初級電腦班中,已經學過九方,而學校有參加的i-cube有課堂教速成。

高級電腦班就會教倉頡和Dreamweaver,但小二時,實在上不了這麼多課外活動。

我有利用學校提供的Aerodrive和HKedCity的ihouse為女兒做了個網頁。網頁是在小一時候做的,由於Dreamweaver不適合小一的學生學。所以當時用了Microsoft Publisher和女兒一起做。在學校內聯網的2A同學錄中,會有條link去到我女兒的網頁。

希望日後大家可以多些交流。

Hi ChiChiPaPa,

請問學九方輸法容易嗎? 囝囝很想在暑假時學會。
似乎今年我地P.3課程都幾忙下。

simoomhot

Dear All,

My daugther was in the 集誦隊 and she also get acceptance for the coming school year.  It was quite a good experience but I also concern if she will have too much extra-curricular activities.  I heard there is a gap between P1-2 to P3-4.  Last year was a bit more than P1.  My daughter just got accepted to the orchestra and she will have to spend time weekly to attain the practice and also she needs to spend more time at home for preparation.  Her workload will be more and she will have much less time for herself.  My experience from P2 of 集誦隊 was that training was on every Wed til 4:15 til they have their performance / competition.  But then she was asked to join the Mandarins 集誦隊 for May/ June's competition.  Training was aslo on every Wed but it was a bit longer.They will be released earlier/

想請問今年有沒有家長已為小朋友報讀宣小為新小一生安排的暑期興趣班?

有沒有學兄學姊的家長能分享其內容?暑假其他的課外活動也比較多,如果缺席一兩堂是否會扣印象分?

simoomhot 寫道:
Hi ChiChiPaPa,

請問學九方輸法容易嗎? 囝囝很想在暑假時學會。
似乎今年我地P.3課程都幾忙下。

simoomhot

極容易。所以九方輸入法的course係唔值錢的。

除了電腦,很多手機都係用九方做中文輸入,不過九方暫時未support新的Mac機。

kidslover 寫道:
想請問今年有沒有家長已為小朋友報讀宣小為新小一生安排的暑期興趣班?

有沒有學兄學姊的家長能分享其內容?暑假其他的課外活動也比較多,如果缺席一兩堂是否會扣印象分?

分享都冇用,因為每年都唔一樣。和學校本身的課程根本沒有關係。缺席應該係冇影嚮。

Hello fiona916,

多謝你的意見, 其實想暑假教識個女九方或其他一種坊間流行的中文輸入法是她常常見我上BK 打中文, 好似好得意, 叫左我教佢好耐嫁啦, 本來一心想教佢倉頡, 但見三年級張書單話會學九方, 咪順理成章教佢九方先 lor...至於 dreamweaver , 可能 take 你 advice 等佢上堂同成班同學一齊學, 唔掂亞媽先出手...嘻嘻...

另外, 好開心見到一位升小四家長一齊 chat, 想問下宣道小三課程係唔係如傳聞中辛苦, 因我 plan 左九月比個女考一次小提琴皇家試同埋下年二月攪掂埋五級樂理試, 加上校際朗誦和音樂節比賽, 我擔心會頂唔順...

晞晴媽咪    

晞晴媽咪,

我同你一樣也計劃好今年年尾考琴試,到下年會考埋長笛,跟住就係5級樂理。

simoomhot

‹ 上一主題|下一主題