用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 沙田 培基 vs 保良局朱正賢 P.3插班
go

沙田 培基 vs 保良局朱正賢 P.3插班 [複製鏈接]

沙田 培基 vs 保良局朱正賢 P.3插班

各位爸媽,

急問 培基 vs 朱正賢 P.3插班,
邊間好些,
因要 交車費,買校服及書薄等,
最後決選......

急.... 請多多幫忙,俾意見。
Thank You.

Re: 沙田 培基 vs 保良局朱正賢 P.3插班

goodboy1969

係牙,但都唔知讀邊間,
你有無見議.....

請問妳先讀邊間學校?   
成績要要如何, 才能成功插班此兩校  ?

bowling68

我子  成績中下,
佢讀九龍區某英文小學(私校),
有見小兒略有跟不上 及 吃力感覺,所以想轉校,
但現在又唔知 讀邊間好,
請多俾意見。

培基: 英文好, 又有中學(直資)打底, 升F1時最少有保障

朱正賢: 出名課本深, 小一 General Science已經用英文教, 功課都多

環境方面: 培基響山上, 朱正賢響d 屋村

以上只是我的comments, 請考慮清楚那所小學適合你的小朋友!!!

MMMi

多謝你回應。

想多問,
培基 /朱正賢 邊間派位升中會好些,
程度較好 或 深D呢?

THANK YOU.

小BMom

多謝你回應,
我真是 十五十六,都唔知讀邊間好?

培基的插班試巳考了,結果亦巳公布, 現在問不會太遲嗎?

santungma

已考了 及收P.3,但唔知讀邊間好,
煩俾些意見。

謝謝。

培基 /朱正賢 升英中派位 應該唔多
55% - 58%

My friend's son study at 培基, she said this school is good for boy, because it is very active and has a big environment.

你小朋友讀開私校, 我想培基應比較合適.

Lyn, Fayma & bowling

很多謝你們回應。

我都覺得 培基 適合 你小朋友 多的.
地方較大較活.

各位媽媽

知唔知 培基有無分精英班呢?
及佢地點分班呢?

煩俾多些意見?
謝謝。

多謝各位媽媽

俾的意見,
今日我最後 決定都是唔轉校,
讀回原校,
多謝大家提供意見。

十五十六的媽媽

培基在高年級是有分精英班的,而且很著重英文, 程度會讀早一個學期, 小一的通識及數學也是用英文教的。

用家更正:   Science 是英文書; 數學是中文書

ELING 寫道:
多謝各位媽媽

俾的意見,
今日我最後 決定都是唔轉校,
讀回原校,
多謝大家提供意見。

十五十六的媽媽

雖然你已有定案, 好似有點明日黃花之感.

我認為你既從私校轉校做插班生. 我認為學校環境己不是大重要考慮因素的了 , 上了 3, 4 年級才轉校.  大多是從升中方面考慮才作這重大的抉擇 . 如果這是為了學校環境而轉校 , 都很不智 , 是嗎 ???

其實我個人認為你仔仔都上 p.3 . 照計要從現實的方向去評估 , 跟自己亞仔上 banding 的能力去作考慮.

我認識 小 3 的媽咪. , 沒有補習 , 是怕亞仔辛苦 . 她是最低其望是可入培基直資中學  . 因為只得一班多些學生是可入英中 .  另一班多些是可入他的直資中學. 換句話說 ,  她覺得 band one 多揀入英中 , 而 band 2 多選培基 . 事實上培基校長講過, 中一會有一班是收聯繫學校 , 是沙田培基和大埔培賢的.

而朱小有4班中有 2 班多些肯定是 band one , 是多過培基 .  可入英中 .

這樣要你是從 banging 角度去思考 , 還是升中有後循給你仔仔的了.

從你決定來看 , 你仔仔本身讀的私校升中也不錯 , 可能怕競爭大了一些.......

****學校升中 banding 制度在近 1, 2 年會有改變***
‹ 上一主題|下一主題