用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幫手揀呀,吾該?趕時間呀!
go

幫手揀呀,吾該?趕時間呀! [複製鏈接]

幫手揀呀,吾該?趕時間呀!

今日去沙田一頗有名嘅津貼學校開家長會,天呀!點解要捐(X) ,都吾少呀.   嗰話事人D言語好(忍恢)
Phonics 四堂收成千元.
樂團又話小一吾入就以後吾可以再入?

起初抽到好開心...............................現在嘛!!!!
津校嗰話事人講到好似provide到 D私小嘅資源,,所以呢講○一輪好似叫你地要用者自負咁{又喺捐(x)}又話叫人吾好去教X局投X.

29-6-2006 宣小交學費,我重有一個choice 點揀?
依嗰吾喺嗰小孩適合接受活動教學 or 全統教學嘅問題,喺嗰間津校話事人嘅心態問題.

我識得嘅朋友嗰嗰都話恭喜我,今日後我真喺有苦自已知!

一直都主張入宣小,自從抽到津校以為執到個橙....柑都好呀點知$$$$$$$$$$$

唯一喺嗰間聯系中學喺沙田no.1 噢(點算)     

Re: 幫手揀呀,吾該?趕時間呀!

問清楚另外一間學校既情況.....入間你覺得舒的呀
7895 寫道:
今日去沙田一頗有名嘅津貼學校開家長會,天呀!點解要捐(X) ,都吾少呀.   嗰話事人D言語好(忍恢)
Phonics 四堂收成千元.
樂團又話小一吾入就以後吾可以再入?

起初抽到好開心...............................現在嘛!!!!
津校嗰話事人講到好似provide到 D私小嘅資源,,所以呢講○一輪好似叫你地要用者自負咁{又喺捐(x)}又話叫人吾好去教X局投X.

29-6-2006 宣小交學費,我重有一個choice 點揀?
依嗰吾喺嗰小孩適合接受活動教學 or 全統教學嘅問題,喺嗰間津校話事人嘅心態問題.

我識得嘅朋友嗰嗰都話恭喜我,今日後我真喺有苦自已知!

一直都主張入宣小,自從抽到津校以為執到個橙....柑都好呀點知$$$$$$$$$$$

唯一喺嗰間聯系中學喺沙田no.1 噢(點算)     

我同事的兒子在APS 讀書,APS 是一間好學校,頗 demanding,但中學派位 banding高。同樣要求學生亦高,一樣要學樂器,( not included piano),家長亦要協助學生完成project work。你有考慮叩門嗎?沙田區還有很多好學校。

宣道喺一間點嘅小學,大家都好清楚.→Good.  Banding 又好,我小朋友有媽咪喺到時都幾受得壓架!   

津小就更喺好在冇學費,點知咁長手尾. 嗰游X 都話未找到數又話要起太X館.  家長要有X出X ,有力出力喎..边有津校咁講嘢架   

真喺宣道又好,  間(中學部)津校又好.  :idea:  :idea:  :idea: 投個票呀!吾喺玩玩吓
因為所有識得咁親朋都話冇理由吾讀津校,只有我開完嗰個所謂家長會(捐X會)先明....揀只不過因宣小冇中學啫.

講又是講.  話事人說有38○人叩佢間小學門
喺沙田區真喺Dream School,吾讀比阿媽駡呀

我小朋友吾喺好好叻,但都幾叻    津校D書淺到      ,又提一提宣道未有書單,但我早前又交咗九小D書薄費本來想慢慢揀,  津校D書同九小比       Sorry 可能有人吾同意, 我只是今日開完(籌X會)嗰人一時未平衡到,,,,請願諒.   

唔俾得唔得? 唔理佢得唔得?
未開學已經咁火, 仲有6年喎......
學校又唔知邊個有錢無錢, 唔俾就唔俾lor
真係接受唔到既......
6年後你小朋友都未必揀嗰間中學啦
可能去咗外國留學啦, 邊個知喎
瞓醒覺, 聽朝可能會冷靜d, 再做決定啦.

都未開學已經有回條叫你捐X啦!  重喺 有得比你揀 5xx,1xxx,2xxx,3xxx..5xxx  5xxxx去到....3,xxx,xxx,嘩,都未入去.  入咗點算.依嗰絕對吾喺錢嘅問題,若果學校喺好咪當喺比私小學費囉!   但喺要人捐X  重同人地諚數目      喺頂住條氣嘅問題.  边有話成張memo 比你寫明捐幾多X 可以刻個名呀/ 用你個名 命名 乜乜乜呀! D皮咁厚都得

捐幾多是否無限的???

唔好諗, 一於宣小...

哈哈哈!冇上限囉!
好   宣小 一票   重有冇? 距離29-6-2006重有兩次覺比我瞓, 今晚頂住瞓小D.   

希望到早上各方BK 家長多少留D意見!
小弟雖初次因受刺激入會.  但也追看此網頁久矣!  想想吓要提提.....      各有各意見=題字留筆只純隨心
             各校各派莫介懷
             免得上次事件又重現       

7895﹐

唔知點解睇你寫D野好多“?" 和我"X"﹐真係睇得唔係好明﹐想比意見你都唔得啦﹗     

By the way, 我八卦想知其實你講緊沙田邊間津小﹖比D tips啦﹗     

其實教統局允許津校咁做既咩 !!!???        
另我想問有無睇錯...3百萬 ??
不要煩啦, 既然程度都已不合你心水, 倒不如選一間程度o岩你個小朋友的. 否則6年有排你   
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

Dear Crabemeatsoup

Pls check PM
Crabmeatsoup 寫道:
7895﹐

唔知點解睇你寫D野好多“?" 和我"X"﹐真係睇得唔係好明﹐想比意見你都唔得啦﹗     

By the way, 我八卦想知其實你講緊沙田邊間津小﹖比D tips啦﹗     

請問你所講津校有冇85%升上中學?

Crabmeatsoup 寫道:
7895﹐

I guess it's Lui Ming Choi in Shatin.

Is it Lui Ming Choi? shatin wai? or city one?

I said nothing Gar.(  U can swimming Woo)

I was so disappointed because I put it in my first choice but didin't get it. Now... I feel much better. Thanks to all   

I know la.
They do have the entrance test for P.1 class.

How about me La..         

Hei!     APS or Swimming Pool   29-6-2006 is the dead line  
Help me ma
‹ 上一主題|下一主題