用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖嘉勒VS聖方濟各
go

聖嘉勒VS聖方濟各 [複製鏈接]

聖嘉勒VS聖方濟各

請問各位哪一家較好?
請問聖方濟各是否將轉全日制?

醒目開學勳章

Re: 聖嘉勒VS聖方濟各

請問聖方濟各是否將轉全日制?

Yes 2007轉全日制
我所愛既權權要結婚了

Of course St Clare's, their English is excellent, good dicipline ......

~ 聖方濟各 ~

最好是睇下佢升中有幾多是band 1, band 2...有冇人有這些料??

聖嘉勒中學會有冇些學位預留俾小學部??

MrsRabbit 寫道:
Of course St Clare's, their English is excellent, good dicipline ......

I also think that St. Clare's English standard maybe higher as St. Francis is Chinese primary school.

St. Franics 係中文小學而St. Clare's 係英文小學。

我都會選St Clare's.  佢地英文好,D女仔又好乖,又有直升英文中學。

不過St. Clare要俾錢,而St. Francis唔使,你使唔使考慮埋呢個因素?

醒目開學勳章 王國長老

根據st clare's校方資料, 舊年有70%學生原校升中(另外有少部分都係頭3志願不過去左第2間學校)
st clare's係全日制英小, st francis係半日制中小, 雖然有話st francis會轉全日, 不過係咪一定全校一齊轉先? 如果好似st clare's咁, 由小一新生開始改, 咁existing學生咪得個恨字?

st. clare's上年起P.1改全日制;今年9月起學費約$2500.大女9月升4年班,但都只會維持半日制(學費約$1800).以我所見都無分英文定中文小學,因為除了英文科外,其他科目都係用中文書.但校內有一位外籍美語教師lor.
因為而家住在灣仔,想轉返本區返學,所以諗SF.因為見到SF的學生都好乖,好文靜.  而且主要係貪近,二來不用交學費,而且仲有一個2歲半的妹妹可以直內wor.
咁諗有無錯呢?會唔會累咗個女呢?!  請各位比d意見.
有無人知道SF2007年是否全校改全日制呀?謝謝!

咁諗正確
chanwnmama 寫道:
st. clare's上年起P.1改全日制;今年9月起學費約$2500.大女9月升4年班,但都只會維持半日制(學費約$1800).以我所見都無分英文定中文小學,因為除了英文科外,其他科目都係用中文書.但校內有一位外籍美語教師lor.
因為而家住在灣仔,想轉返本區返學,所以諗SF.因為見到SF的學生都好乖,好文靜.  而且主要係貪近,二來不用交學費,而且仲有一個2歲半的妹妹可以直內wor.

St. Clare's 小學係私校,中學係津貼,所以唔係100%直入.  SF中小學都係津貼直屬,唔知有無分別呢?

St. Clare's 同SF 的中學是band幾??

唔關事,係睇中學夠唔夠位收小學既學生啫
St. Clare's 小學係私校,中學係津貼,所以唔係100%直入.  SF中小學都係津貼直屬,唔知有無分別呢?

My case is similar to you.  When I plan the path of my elder girl, I always take into consideration of her younger sister, whether the younger one can follow the same path.  Sometimes I also ask myself whether it is not fair to my elder girl  :-| .
Really hard question.
But it is still OK if the elder one study at St. Claire's and the younger one study at St. Francis.  It is easy to be allocated to St. Francis as almost everyone put Marymount as first choice and many will pick st. Paul's as second choice too.  If your daughter is happy at St. Claire's now, no need to change school.   She may feel sad leaving her school friends.

醒目開學勳章 王國長老

平心而論, 2間學校都唔算係大熱門
st clares都好易考到, 基本有禮貌對答ok, 一般學術水平已經會收, 而st francis今年第一round15分都入到, 至於第2round, 我聽過有人係5th choice
個人覺得, "帶妹"唔係一個太significant因素, 最緊要小朋友適合間學校

以我個人意見,因為細女而要大女轉校,的確十分不公平,你要考慮佢的感受,大女現在的學校生活好嗎?同老師及同學的感情如何?
現在的小三的確係其他科目用中文,但小四開始常識科一半用中文書,一半用英文書,小四開始英文比之前深.所以聖嘉勒普遍英文程度高些少.
但SF都係一間好好的學校,你自己想清楚吧!

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

瑄婷,

請問聖嘉勒小四常識科一半中, 一半英, 是否都是用longman 書 ? 考試時常識科是否要考兩張卷 ?

聽講聖嘉勒高小時會有法又學, 是否屬於 "課外活動" ? 今年小一大約收多少人, 有幾多班 ? 如果大抽不理想之後才去叩門, 機會又大不大 ?

唔好意思, 很多問題, 但的確很想了解清楚. 謝謝.

以前我都覺聖嘉勒幾好,但而家我覺得兩間差唔多,可能聖方濟各稍略優勝添..........
瑄婷 寫道:
以我個人意見,因為細女而要大女轉校,的確十分不公平,你要考慮佢的感受,大女現在的學校生活好嗎?同老師及同學的感情如何?
現在的小三的確係其他科目用中文,但小四開始常識科一半用中文書,一半用英文書,小四開始英文比之前深.所以聖嘉勒普遍英文程度高些少.
但SF都係一間好好的學校,你自己想清楚吧!

[quote]
[/quote]

如果兩間真係差唔多,咁就要諗吓直屬中學的成績了.各位有無資料?

Sindy,
請問SF哪方面較好?請指教.
‹ 上一主題|下一主題