用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇媽咪知道St. Rose of Lima係唔係轉咗課程 ...
go

有冇媽咪知道St. Rose of Lima係唔係轉咗課程 [複製鏈接]

該用戶已被刪除

有冇媽咪知道St. Rose of Lima係唔係轉咗課程

Re: 有冇媽咪知道St. Rose of Lima係唔係轉咗課程

sophie&sara,
St. Rose係轉咗校長, 我覺得這個校長做得幾即極, 幾好喎,只係英文科轉咗用Longman, Longman有兩套書, St. Rose就選用咗深嗰套, 但都OK, 至於今年九月會唔會又轉用其他教材, 就未知, 因為未派書單.

Re: 有冇媽咪知道St. Rose of Lima係唔係轉咗課程

平日點會冇功課 ??  日日都有, 睇小朋友自己做得快唔快, 我女P1晚晚做到 8/9點.  而家就5點.
今年英文科改用本新書後, 第一次默書有勁多人晤合格,  後來老師馬上adjust 個 課程, 一次過唔默太多頁數.  
放心啦, 雖然呢個新校長agressive, 但都要學生接受到的程度先得, 老師成日開會review個課程同进度 !

Hello Tinkerbell ,
小女是SRL 幼稚園學生,今個9月就要選小學了,但我地只得15分,借問聲你覺得我地返上小學的機會大嗎?
Tks!
Hayamama 

Hi Hayamama,

近3年到, 1st round-15分都有抽, chance 一定有.  再早1年20分先有得抽, 林修女講的 !
我果年幼稚園班主任同我講有7-80%上到小學部, 減去男生及第一輪, 第二輪入到心儀學校唔使撲,  可以話超過9成都滿意喎!  

3rd round knock door 只收自己幼稚園生對你亦有利.  起碼 limit 咗人數.  幾十人爭十幾個位chance都高過出面油天個d好多.  

仲有新校長上場後,  我發現每班由37人增至39人(今年P1).   仲有是收插班生 !  去年我有2個frd 申請插班不同级, 連 interview都冇, 只係出信turn down.  相信呢個新校長比較aggressive,  會比較open 去收生 !   

平日係無功課堂,但小朋友可以午膳時間留喺課室做功課,,,,
因我女都係今年小一生,無得同以往比較,但以我睇我女勁活躍性格,都可以喺呢間傳統教學方式下適應得唔錯了.....
其實功課量可以接受,佢係有心做都可以好快完成.....我女間中喺學校都會做晒(但好少何囉,haha~),佢偷時間用,午膳時,轉堂時....hehehe~
其實我女讀左一年,我覺得老師喺協助新生適應上真係有花心機時間,來年9月份全個月都為左適應而返半日,咁對小一生更加易適應了....
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

Tinkerbell,
咁請問現在小一總共有幾班?? 是否由小一至小六都係咁多班架啦?同埋,大家會唔會覺得校舍略為細呢? 小學是否各級都要返長短週?
Hayamama

小一有4班,,,,,,
佢地係全日制,無長短周....
校舍比新學校當然會細,但我個人覺得校舍大細並唔會係我選校條件~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

级级都4班,  冇縮班, 應該可以順利畢業 !
校舍係細d,  有個家長話仲好, 唔使揹重書包行甘多層 !

Cameo,
啊... 原來並沒有長短週
校舍這個問題並沒有特別意思,只想從一些小朋友及家長的角度收集一點意見而已,Anyway,都多謝你的提點.  
Hayamama

我有小小擔心,因她沒有做校長的經驗,姒前她只是.I.T TEACHER IN LA SALLE. 由GOV CHECK到的.
‹ 上一主題|下一主題