用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無小朋友讀過kwik maths
go

有無小朋友讀過kwik maths [複製鏈接]

有無小朋友讀過kwik maths

我想幫k2囝囝停公文, 考慮緊kwik, 請問有無人可以分享一下???

Re: 有無小朋友讀過kwik maths

Hi hikozan
占解要停公文ge
hi all
我都正在考慮學kwik,想問對於小朋友(5歲半)一星期一堂or二堂,邊種會好d,學完12堂後同之前進步有幾大.
thank!
baby_yiu

hi baby_yiu,
因為公文重覆功課太多次,我囝囝學咗成年一直都好唔鐘意做, 個人覺得進度太慢,而且怕囝囝會對數學生厭...........
kwik 的成效好似快好多(佢o地强調話....)不過好想聽下比囝囡學過kwik的媽咪來分享下.

HI BABY-YIU,
你囝囝有無學過其他數學課程呀?

我囡囡未學過數學課程,現升k3,請問學邊種先好呢?

五隻手指可計數, 有冇咁神奇呀            

會唔會考慮下珠心算呀!
tsztsz 寫道:
我囡囡未學過數學課程,現升k3,請問學邊種先好呢?

Hi hikozan
我囝囝學過珠萛,而家想搵d可以配合到小學ge數學課程學
baby_yiu

Hi Hikozan

What is the status of your kid now?/

Have you changed your kid to study Kwik Maths?  Which center are you studying??  Is the teach is good??

Please advise.

Cheers
MeeMeeSoo

最配合到小學ge數學課程學, 應該係學林數?

kwik maths 我自己唔係太buy, 覺得佢簡單復雜化 ...

建議你了解多d先好報名 ... [/quote]

[quote]
baby_yiu 寫道:
Hi hikozan
我囝囝學過珠萛,而家想搵d可以配合到小學ge數學課程學
baby_yiu

我大仔5歲半開始學kwik maths的加數, 確實是用左手的5隻手指計算, 因為可以家長一同陪上堂, 所以家長亦會知道運算的方式.  不過我個人覺得, 只可用在紙面上計, 而非心算, 計數百位數+百位數+百位數, 亦沒有問題, 確是快了很多.  除上堂外, 亦有少許功課要做, 否則很易遺忘!  對小學課程有沒有幫助我還未知, 要遲些等我小朋友上小學先留意到.  不過, 肯定對文字體的數學沒有幫助, 因為全部都是數字遊戲.
[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

greetings 寫道:
最配合到小學ge數學課程學, 應該係學林數?

kwik maths 我自己唔係太buy, 覺得佢簡單復雜化 ...

建議你了解多d先好報名 ...

[quote]
hi greetings
學林邊間老師教得好而又唔駛點排隊呢?之前(囝囝)同學仔ge媽咪介紹比我個間,佢話要排好長時間   thank!

迪迪洛洛媽媽 寫道:
我大仔5歲半開始學kwik maths的加數, 確實是用左手的5隻手指計算, 因為可以家長一同陪上堂, 所以家長亦會知道運算的方式.  不過我個人覺得, 只可用在紙面上計, 而非心算, 計數百位數+百位數+百位數, 亦沒有問題, 確是快了很多.  除上堂外, 亦有少許功課要做, 否則很易遺忘!  對小學課程有沒有幫助我還未知, 要遲些等我小朋友上小學先留意到.  不過, 肯定對文字體的數學沒有幫助, 因為全部都是數字遊戲.

Hi 迪迪洛洛媽媽
我都聽過沒有文字題,可能接唔上小學課程,但會唔會打好左個底,學其它數會快d,還是相反
thank

Hi 迪迪洛洛媽媽
我都聽過沒有文字題,可能接唔上小學課程,但會唔會打好左個底,學其它數會快d,還是相反
thank

baby_yiu,

有沒有打好個底我不敢肯定, 但小朋友明顯不會怕見到計些深的數, 不過只限數字題目.  不過不知是否計數比以前快, 他計數的信心確比以前多了!

完成課程後, 我亦開始買些補充習作給他做文字題, 但文字題明顯是要理解, 明白題目後, 那些簡單的加減數他就不是問題, 反而是理解方面要注意.  

但有時我又覺得, 其實一年級, 要否計到幾個百位數加在一起呢?  我見我細仔 (今年K1), 從沒有在外學計數, 但我教他計直式加數, 他都計得很好, 現在已可計到雙位數加雙位數, 比我預期還好!
[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

Hi 迪迪洛洛媽媽
你囝囝k1 已經咁叻,我囝囝5歲9個月,都祗係計雙位數加雙位數,而家煩緊點樣令佢計得快有準,但又想跟到小學課程,如果暑假搵唔到,就試下自己教。

baby_yiu,

其實因為有大仔的經驗, 所以教細仔的方式同教大仔完全不同.  以前心想, 幼稚園的課程不用太緊張, 所以大仔因為很遲才開始教, 學得比較慢, 而且又是第一個仔, 很多時在處理他的問題時, 不知不覺中幫了他, 卻形成他依賴我的性格, 花在大仔身上的時間及金錢都比細仔多.  但現今小朋友的課程, 比我們以前還深, 所以唯有自己花點時間教他.  有了大仔的經驗, 我開始懂得怎樣教細仔, 所以細仔學得比較好.  

你仔仔應同我大仔差不多大.  我覺得如果想小朋友跟到小學課程, 我聽聞學林數不錯, 我看過他們出版的補充練習, 真的比較接近小學課程. 不過, 我想嘗試自己在家中教他先, 若真的不行, 才決定報課程.

hi 迪迪洛洛媽媽,
你說的只可用在紙面上計,那麼一般如買賣找贖能心算或計算到嗎? 另外囝囝對數理方面你認為有幫助嗎??

hi meemeesoo,
我仲未決定到呀~
正搜集資料,還有自己在家敎下咁先. 但公文數決定下月開始停.

hikozan 寫道:
hi 迪迪洛洛媽媽,
你說的只可用在紙面上計,那麼一般如買賣找贖能心算或計算到嗎? 另外囝囝對數理方面你認為有幫助嗎??

hikozan,

我可以答你是 '不能心算', 小朋友一定要看着題目才會計到數.  至於幫助方面, 我想是有一點點的.  我小朋友以前計數也不太好, 但不知是長大了還是學了kwik math, 做功課確比以前好些. 可能人大了, 吸收能力比以前強 (所以很多人都說大B比細B學野快.), 而另一方面, 學校的數比起kwik math, 幼稚園的加減數就淺很多了.

hi 迪迪洛洛媽媽,
我的朋友都有係咁講過, 等囝囝大個之後(小一)好快便會明白到數理方面o既野,甚至一敎就識,因為佢哋到時d吸收力和理解能力會強好多,唔駛咁心急學數喎....現階段跟到幼稚園的進度便ok...
我朋友從沒有給兒子出外學過數,而家係5年級數學拔尖,但幼稚園時都係敎極都唔明.

迪迪洛洛媽媽
Kwik maths has 6 parts.  Did your son just learn the 1st part (addition)?  Will you continue the subtraction ?  I want to let my girl to learn in this summer holidays.  She is going to P1 this Sept.  

迪迪洛洛媽媽 寫道:
‹ 上一主題|下一主題