用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 那處可知邊間小學,會對輕微"讀寫/書寫困難"有調適? ...
go

[讀障] 那處可知邊間小學,會對輕微"讀寫/書寫困難"有調適? [複製鏈接]

那處可知邊間小學,會對輕微"讀寫/書寫困難"有調適?

我住在屯門,如題,那處可找到資料,知邊間小學,會對有  輕微"讀寫/書寫困難"的學生有調適?

我聽人說過屯門何壽南,除此以外,還有哪間?
最好屯門,但元朗/天水圍都OK!

(1)有調適措施?
(2)會較有經驗 ?
(3)會較包容這類學生?

另我上學校網頁看過,見很多小學寫有"加強輔導斑照顧有學習差異的學生" 不知是否指會對有  輕微"讀寫/書寫困難"的學生會作出調適?

Re: 那處可知邊間小學,會對輕微"讀寫/書寫困難"有調適?

基本上所有津小會對懷疑有學習障礙既學生做評估   如果證實係有學障   會對呢d小朋友在功課dict和測考上作出調適  

Re: 那處可知邊間小學,會對輕微"讀寫/書寫困難"有調適?

屯門何壽基小學
今年是資源小學
聽講好似是可供其他學校作參考 , 應該較有經驗!!!

Thank you     

我知有一間何壽基小學,位於屯門的田景邨,該校以體諒學生及家長出名。會根據學生不同能力而對學習和功課作出調整,我朋友的女兒在該校讀緊,很喜歡上學,而且說老師很關心同學,中、英、數都以小班教學,老師可照顧得好D。電視都介紹過佢地,當時叫做沒有眼淚的學校。而且聽講該校對照顧不同需要學生出色,才成為資源學校。

你可先看看佢地的網頁:
http://www.hosauki.edu.hk

坦白講很多學校都聲稱支援特殊學習需要的學生,因為收這類學生,教統局是有額外撥款,大多數學校會進行所謂拔尖補底,但實際上是尖子越拔越尖,底者繼續沉淪成地底泥!
何壽基確實是一間資源學校,有很多資源配套去支援學生,就是因為出名,故此有很多有需要的孩子都踴往此校,依然做成僧多粥少的現象。何況妳的孩子只是有輕微的讀寫障礙,資源分配未必能照顧得到怹,妳何不為孩子的需要而考慮村校呢?
一來師生比例低,老師能關顧每個學生的需要。該校有特殊教育學位的教師更達到10%之高。
二來競爭較少,孩子較容易建立自信。有自信的小朋友自然學甚麼也容易上手。
我的大孩子也有讀寫障礙,但iq卻有125之高,對文字符號有很大的障礙,從來默書/考試從未嚐過及格的滋味,現在轉往寶覺分校就讀。開學至今;他的中英文默書每次都達到九十多分,因為老師願意提早預告默書範圍,更為有需要的學生進行抽離式教學,與及;在每日的早會、小息或空白課節進行加強輔導,開辦家長工作坊教導多感官學習法,讓家長能在家中為孩子進行有效的溫習。
希望以上資料能協助到你罷!假若有心進一步了解詳情,可往以下討論區:
親子王國討論區→元朗區媽媽會→決定報邊間小學未呀?就能看到有關資料。
如需本人協助歡迎隨時發pm給我

無錯何壽基是一所資源學校,但住在它附近的街坊都知道,該校的學生行為極差,滿口粗言穢語,擔心會出現校園欺凌的問題。此外,我認識一位男仔是就讀該校的,我應該是屬於有學習問題的一類,他的考試成績十分差,最高只有35分,零分的也有,可見該校照顧個別差異的能力成疑。

醒目開學勳章

bobbyrainbow,

好同意龍姑娘所講:"有自信的小朋友自然學甚麼也容易上手。"
....我的囝囝都被評為輕微讀障,但佢好有自信,性格有d係越戰越勇,遇强越强....响屋企o既足夠支援下,佢响港島一間"名校"都讀得好好,係無採納任何調息o既情況下,成績一向係中流50%以上,最叻嗰次考全班第九....,啱啱嗰次考試佢全部有8x分以上,最好嗰兩張試卷係98同100...佢小一時一定要我幫佢温習,但今年小三係佢自己温得七七八八,我只係考試前一日幫佢執漏,(上次測驗我試吓俾佢自己温,唔理佢,結果佢温得好求其,温漏d重點),但佢d成績總算一直保持平穩,仲有少少拾級而上添......你如有興趣知係邊間小學,可以pm我.

我囝囝學校社工都同我講,我個囝囝算係一個讀障中少有的個案.....佢好欣賞我囝囝,因為好多讀障小朋友(甚至家長)會放"peh",覺得有讀障成績係一定會差過人,但我囝囝完全冇咁o既問題,佢覺得係家長一方面肯接受小朋友學障,而另一方面又能夠抱住積極態度去處理,家長支援係好重要......遠遠勝於學校所能給予......只要家長肯陪小朋友一齊打仗,佢地o既潛能可以係未可限量架............

龍姑娘 寫道:
坦白講很多學校都聲稱支援特殊學習需要的學生,因為收這類學生,教統局是有額外撥款,大多數學校會進行所謂拔尖補底,但實際上是尖子越拔越尖,底者繼續沉淪成地底泥!
何壽基確實是一間資源學校,有很多資源配套去支援學生,就是因為出名,故此有很多有需要的孩子都踴往此校,依然做成僧多粥少的現象。何況妳的孩子只是有輕微的讀寫障礙,資源分配未必能照顧得到怹,妳何不為孩子的需要而考慮村校呢?
一來師生比例低,老師能關顧每個學生的需要。該校有特殊教育學位的教師更達到10%之高。
二來競爭較少,孩子較容易建立自信。有自信的小朋友自然學甚麼也容易上手。
我的大孩子也有讀寫障礙,但iq卻有125之高,對文字符號有很大的障礙,從來默書/考試從未嚐過及格的滋味,現在轉往寶覺分校就讀。開學至今;他的中英文默書每次都達到九十多分,因為老師願意提早預告默書範圍,更為有需要的學生進行抽離式教學,與及;在每日的早會、小息或空白課節進行加強輔導,開辦家長工作坊教導多感官學習法,讓家長能在家中為孩子進行有效的溫習。
希望以上資料能協助到你罷!假若有心進一步了解詳情,可往以下討論區:
親子王國討論區→元朗區媽媽會→決定報邊間小學未呀?就能看到有關資料。
如需本人協助歡迎隨時發pm給我

原文章由 bobbyrainbow 於 06-6-23 23:21 發表
我住在屯門,如題,那處可找到資料,知邊間小學,會對有  輕微"讀寫/書寫困難"的學生有調適?

我聽人說過屯門何壽南,除此以外,還有哪間?
最好屯門,但元朗/天水圍都OK!

(1)有調適措施?
(2)會較有經 ...

我尋日同我仔既老師傾電話,
因我仔都有學習障礙既問題,
佢同我講話元朗既 元小 係有呢方面既特別班,
仲話聽d 同行講, 元小仲做得唔錯添~
但詳情我就唔係好清楚, 或者你去學校果度問下, 了解下先啦~

醒目開學勳章

原文章由 龍姑娘 於 06-9-24 19:11 發表
何壽基確實是一間資源學校,有很多資源配套去支援學生 ...

請問可唔可以比寶覺個地址我呀?
唔該晒

醒目開學勳章

原文章由 yywhk 於 07-6-25 00:12 發表

....我的囝囝都被評為輕微讀障,但佢好有自信,性格有d係越戰越勇,遇强越强....响屋企o既足夠支援下,佢响港島一間" ...

請問元小又o係邊度黎架?

醒目開學勳章

hello 咁多位,你地好,我個仔今年九歲,o係小一學期尾經心理教學醫生評估後,證實係有讀障,而且唔係輕微,
repeat 多一年小二,但都冇進展,而家學校照比佢升小三,
但我想同佢轉校,想搵d適合返佢kei 學校比佢讀,
唔知大家可唔可以比d意見我呢?
我住屯門區,就算學校o係天水圍或元朗都冇問題,唔該晒

我朋友話已經冇位

原文章由 hkangel89 於 06-9-23 23:22 發表
我知有一間何壽基小學,位於屯門的田景邨,該校以體諒學生及家長出名。會根據學生不同能力而對學習和功課作出調整,我朋友的女兒在該校讀緊,很喜歡上學,而且說老師很關心同學,中、英、數都以小班教學,老師可照顧得好D。 ...

[ 本文章最後由 ada29 於 08-7-11 00:00 編輯 ]

回ReikoLau 及ada29
我不敢評論其他學校只會說自己個人的感受,今年升上小六,又要面對升中選校的人生交义點,真是唏噓!
小兒就讀的村校位於:
元朗洪水橋
丹桂村路55號
寶覺分校
TEL:2476-2258

不過我囡囡已經轉到一間小班教學嘅學校,佢仲好開心想快些入新學校上堂呀!

原文章由 龍姑娘 於 08-7-13 22:19 發表
回ReikoLau 及ada29
我不敢評論其他學校只會說自己個人的感受,今年升上小六,又要面對升中選校的人生交义點,真是唏噓!
小兒就讀的村校位於:
元朗洪水橋
丹桂村路55號
寶覺分校
TEL:2476-2258 ...

Dear yywhk:

請問可唔可以分享多D,點樣家庭嘅支援呀??謝謝.

原帖由 yywhk 於 07-6-25 00:12 發表

....我的囝囝都被評為輕微讀障,但佢好有自信,性格有d係越戰越勇,遇强越强....响屋企o既足夠支援下,佢响港島一間" ...

小兒也有輕度讀寫障礙, 請問港島區有甚么學校比較適合??
因為今年學期過後必out 哪!!

我想問學校會否叫您退學如証實是讀障,但成績很差很難搵學校.我仔在一間比較深的小學讀小一,剛証實有輕微讀障,我覺得很慘....

你好!

得知你小朋友得到這樣的對待, 實在為你感到難過。
因為學校本是有教無類,充滿愛與關懷的學習地方, 現在卻因學校自身利益的考慮而那樣做,不該,

不過你說得對,找學校轉校不是容易的事,在這時間轉校更加難,你會否考慮給他先完成餘下的兩個多月學習, 六月才開始找學校給他做插班生呢?

輕微讀障不代表他是不濟,他有的優點可能是老師.家長你暫時未發現,相反他是聰明可造的,只要有適當耐心的引導,他會認識自己的潛力,並在功課溫習上發揮出來,補足他的弱點!

只要你堅強面對,不灰心,你的小朋友才能學會從逆境中自強,要多加油!

願主恩常在

有興趣可聯絡我,與你商討你孩子的學習需要及能力發展,讓我給你一些意見吧!
[email protected]
(讀障學習支援老師)

原帖由 shum2002 於 09-4-16 11:17 發表
我想問學校會否叫您退學如証實是讀障,但成績很差很難搵學校.我仔在一間比較深的小學讀小一,剛証實有輕微讀障,我覺得很慘....

原帖由 shum2002 於 09-4-16 11:17 發表

如果小朋友係讀津校的, 唔會要你退學,就算主科唔合格,都會照升班,但求讀完6年就算. 如果你小朋友証實有輕微讀障,而你又認為讀緊的是一間較深的小學,當然襯佢仲細,轉一間功課量不要太多同淺既學校為上.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題