用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 嘉諾撒小學(新蒲崗)vs彩雲聖若瑟小學下午校 ...
go

嘉諾撒小學(新蒲崗)vs彩雲聖若瑟小學下午校 [複製鏈接]

嘉諾撒小學(新蒲崗)vs彩雲聖若瑟小學下午校

請各位比較一下嘉諾撒小學(新蒲崗)和彩雲聖若瑟小學下午,例如課程的深淺,校風如何,升中派位等..萬分感激•
今天早上,小女到嘉諾撒小學(新蒲崗) 面試,並已通知收小女,所以,可否提供寶貴的意見•謝謝   

Re: 嘉諾撒小學(新蒲崗)vs彩雲聖若瑟小學下午校

我囝囝係讀彩雲聖若瑟上午校,學校每個月差唔多都有測驗(大測小測),總之一個學期2小測,1大測,1大考,你話佢地係咪谷學生呢?不過,如果你個小朋友可以應付到,都唔怕o既,好似我個仔都冇問題啦!
另外,以我所知,學校會係08年轉全日制,下午校會搬走,會有新校舍,咁樣幫唔幫到你呢!

請問上午校同下什校程度是否一様呢?和 嘉諾撒小學(新蒲崗)比較如何,謝謝你的回答•
對不起太多問題問!

我同你case一樣,但係我選擇嘉諾撒

可否告知選擇嘉諾撒 的原因,謝謝

睇他中學派位的情況作出選擇

hi,
我仔都係彩雲聖若瑟上午校(今年六年級),如果我係你會揀嘉諾撒,因為下午校我仔俾嘅意見係課外活動及體育方面會比上午班優勝,但學術成績就比不上上午校,而開運動會嘅時候,我都見過下午班的學生,係較為曳小小.而嘉諾撒係黃大仙區都算有名,但實際情況我就唔係好清楚.升中派位方面,我諗你入去佢哋學校網頁都應該知.
<彩雲聖若瑟小學下午校派位情況>
<嘉諾撒派位情況>
希望幫到你啦.

hi 小妮子,
你囝囝讀幾年級呀?我以為無cw聖若瑟d家長tim.
小妮子 寫道:
我囝囝係讀彩雲聖若瑟上午校,學校每個月差唔多都有測驗(大測小測),總之一個學期2小測,1大測,1大考,你話佢地係咪谷學生呢?不過,如果你個小朋友可以應付到,都唔怕o既,好似我個仔都冇問題啦!
另外,以我所知,學校會係08年轉全日制,下午校會搬走,會有新校舍,咁樣幫唔幫到你呢!

多謝各位的意見,等老公回來,讓他看各方意見,再作決定•   

嘉諾撒小學(新蒲崗)裡的中一派位表只列出"英文"中學的 百分比, 沒有列出派"英文"中學的學生派位總數及個數!

而且 在上圖的中一派位表都是列出第幾志願的百分比
! 因為第五及其它志願都有17%,如果六年級有136人 , 17% 都有23幾人派第五及其它志願

究竟這學校的派位給中文中學有幾多人個及派邊間學校....
這是一個謎!!!     

彩虹聖若瑟的派位表在數據處理方面就比較公道
明碼實價列出所有學校!

Hi BennettMami:
我囝囝讀一年級,我上左個網咁耐,都搵唔到一個讀cw聖若瑟o既家長,不知幾失望,而家比我搵到你,真係好開心,係呢,你囝囝係讀緊六年級,咁係咪今年九月升中一呢,係呢度祝你好運啦!

Hi 小妮子,

係呀!亞仔今年升中,我都希望佢可以入度d好學校la,放榜後唔駛去叩門就最好.佢哋今日考埋個畢業試就鬆晒,你囝囝都係今日考完試喎,成績如何?跟住嗰十幾日都係返去玩,跟住就放假la.
係呢,我有d 朗文嘅測驗卷係俾2年級,你要唔要呀?你要我叫亞仔攞返學校俾你個囝囝.
小妮子 寫道:
我囝囝讀一年級,我上左個網咁耐,都搵唔到一個讀cw聖若瑟o既家長,不知幾失望,而家比我搵到你,真係好開心,係呢,你囝囝係讀緊六年級,咁係咪今年九月升中一呢,係呢度祝你好運啦!

Hi BennettMami :

係呀,囝囝今日考完試,真係鬆晒,所以今日我地先出街食飯慶祝,係咪好誇張呢,因為呢幾個星期真係好辛苦呀(我同囝囝)!

你有二年級o既測驗卷,我要呀!不過麻唔麻煩,如果方便你PM我呀,唔該晒你呀!Thank You Very Much!

[quote]
BennettMami 寫道:
Hi 小妮子,

係呀!亞仔今年升中,我都希望佢可以入度d好學校la,放榜後唔駛去叩門就最好.佢哋今日考埋個畢業試就鬆晒,你囝囝都係今日考完試喎,成績如何?跟住嗰十幾日都係返去玩,跟住就放假la.
係呢,我有d 朗文嘅測驗卷係俾2年級,你要唔要呀?你要我叫亞仔攞返學校俾你個囝囝.
[quote]
小妮子 寫道:

macylovemama

Don't worry the performance of Canossa (SPK) and I provide the following info:

no of students (05/06) p6/no of classes: 192/6

student banding: 58.1%(banding  1) 33.8%(banding 2) 8.1%(band 3)

student % allocated to English Secondary School: 52.2%

Hope you found info useful !!

版主 醒目開學勳章

(05/06) P6應該係4班
timtim2828 寫道:
no of students (05/06) p6/no of classes: 192/6

amendement to my msg today:

no of students (05/06) P1 /no of classes: 192/6

Nowadays any one school can open 6 classes in
p 1, I think its competitiveness cannot be criticized.
‹ 上一主題|下一主題