用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 禮賢好唔好?
樓主: scholastica
go

禮賢好唔好? [複製鏈接]

Re: 禮賢好唔好?

hello honeybbb & NNGG,

請問通告係咪寄去你屋企呀? 幾時收架? 點解我仲未有o既?

另外我都要幫呀仔買啡色鞋, 請問有無好介紹呀?

o甘可能今日會收到 la, nice to meet all of you!!

第時多多交流!!

hello 各位,

我住係油塘呀, 我個仔係禮幼升上o黎, o羊都習慣, 我覺得安排得最好係聯課活動時, 都有幼稚園校車安排, 真係perfect, 另外聯課活動o既價錢相對自己係出面揾都唔貴, 我會好安心比個仔係呢度讀, 因為我個仔係幼稚園期間, 我非常滿意學校及各老師各樣o既安排, 學校安排好細心, 每一個老師對各小朋友都好了解, 佢地關係好好, 相信佢o既小學都一樣o甘好!

honeybb

我諗我個仔最難適應就係番o甘早, 因為佢係讀下午班架, 希望今個暑假尾提早訓練佢早睡早起la, 其他野, 我無太大擔心, 因為我真係對學校有信心, 只希望個仔讀得開心!

你地都唔好擔心! 小朋友去到新環境一定要比時間佢去適應, 學期初如果遇到小朋友有o羊反常或者出錯, 千祈唔好怪責佢地, 鼓勵佢地自然有信心做好! 大家互相勉勵la!!!

我o個邊都係6:50上車, 不過見朋友d 仔女都無問題, 相信都好快適應!

浸晚同呀仔商糧參加邊樣聯課活動, 最後都未有傾惦, 不過就傾得鬼o甘happy! 我諗要再開家庭會議先有結果!!

佢地d 腳大得好快, $649 唔化算!! 唔知有無平靚正好介紹呢?

HELLO CurrieCheung & all,

我見有張china bank 入數紙, 係唔係入左錢之後01/08番學校取書呀?  我仲未得閒睇清楚晒d 通告

等我都去海運望望, 但係我個仔隻腳大得好快, 我諗都係遲少少買好d!

好開心o甘多家長入o黎傾!!

honeybbb,

我答你呀, 我在呀仔k2時參加了, 一直至現在, 頭一年會講關於如何教養子女及夫婦關係等問題, 會有分享時間, 每組會有幾個組長, 佢地都係d 有經驗o既mummy daddy, 對教養子女好有辦法, 我上左一年後真係獲益好多, 期間d 組長會搞好多活動, 使到組員互相了解, 因為o甘我都多左好多朋友, 上完這一年後, 就會進入信仰小組, 唔係強迫係自願o既, 有部份家長對信仰有感動o既都會繼續, 我在這個信仰小組真係學左好多, 尤其可以以聖經教導子女, 另外夫婦之間相處原來聖經上都有教導, 因為參加左家長班, 我o既家庭成員都有好大改變, 而且我好感謝禮賢令我屋企人真正與主同在! 隨此之外, 我個仔係有信仰環境下長大, 我覺得好安心, 我知道佢一定唔會學壞!

Good morning everybody,

當初我個仔插班入禮幼, 因為想更了解呢間學校, 就參加左家長班, 估唔到帶比我更多, 我都希望其他家長好似我一樣, 得到呢份禮物, 家長班在每個星期日十時半, 型式會有時邀請專業人仕回來講有關教育子女講坐, 又或者有組長分享教子女心得, 之後都會各組各自分享, 小朋友就會安排入課室參加兒童祟拜, 會由一些大姐姐或大哥哥及同主日老師看管, 我個仔因為o甘認識了不同同學仔, 人又獨立左, 待人交際方面都好左, 一年後的信仰小組更加精彩, 曾經邀請有信仰家庭的中學青少男少女作分享, 等我地知道佢地夠竟諗mud, 佢地在有信仰下成長過程, 佢地個個都好乖, 好懂得思考而且好正面, 參加o既活動都好健康, 你會睇到你個仔女o既將來就係o甘!

我一直由家長班參加到信仰小組, 我亦有上星期日祟拜第三堂, 就剛剛完了家長班時間後12:15pm, 另外星期五7:30, 每逢第二及第四個星期會參加查經班, 第一及第三個星期六會參加團契, 真係多姿多彩, 唔單止我個仔圈子擴大, 我同我老公都係。

如果有任何問題可以隨時再問!!

另外請問 '步升' 係邊呀??

honeybbb,

開始時係上家長班先架, 星期日10:30, 在學期頭會有通告, 如果多人參加, 要抽籤, 上完一年家長班可以選擇升班, 即去信仰小組, 信仰小組大欖有關用信仰教導小朋友, 亦有試過一同購買一本關於信仰教導小孩o既書一齊研究&分享自己個案等, 時間跟家長班一樣, 又可重上家長班, 但topic 大致差不多,  亦見過有家長重讀家長班, 我想亦要在第二年重新申請, 但如選擇信仰小組便無需申請, 另外亦可選擇不上任何課程。

YES!!  開學後會有通告!

再有任何問題, 歡迎隨時問我!!

希望各位enjoy 今個暑假!

hi, 晴然媽,

你唔駛擔心架, 禮賢老師真係好細心, 我諗你亦無需要倍上堂, 因為小朋友好快適應, 你放手比佢試la, 如果你仲係擔心o既, 你開學後可以打電話比老師, 提出你o既擔心, 要老師多留意, 當年我個仔插班, 開始時可能其他同學都係認識o既, 而我個仔就未認識其他同學, 所以上堂開始時會無o甘投入, 但呢d都係正常o既, 你都要接受佢同鼓勵佢, o甘細小朋友已經做得好好, 期間老師都有主動揾我, 我亦有向老師講佢初插班上堂唔多投入, 老師一口答應幫我多加留意, 加上學校真係好多活動, 我個仔一日比一日鐘意呢間學校, 你放心la, 就算幾怕醜o既小朋友, 老師都一定有辦法, 而且呢間學校係培養學生主動, 所有學生都好主動發問, 每人重有機會出去同各同學分享, 另外又有專題研習, 從中你小朋友性格上一定會變得主動點。

希望佢讀得開心la!!

我唔係好記得, 大概少於半個學期, 實際佢都無o羊特別適應唔倒, 學校會安排家長觀課, 到時你又可以睇o下佢上課情況, 又或者你趁呢個暑假, 係星期日帶佢番禮賢個playground 玩o下(因為星期日有祟拜, 所以係上午係open 架), 等佢熟習個環境), 話比佢知第時係度番學!

唔駛客氣!!

HI NNGG,

Upper Faith.  How about your daughter??

NNGG,

Nice to meet you here!!   

我已經同呀仔商糧好選游泳同英語話劇做聯課活動, 唔知駛唔駛抽籤呢! 你地選左o羊呀?

我覺得個英語話劇好worth , 係外藉老師wor!

你係咪想搵呢度呀?

http://homework.school.net.hk/homework/student_home.php
和平飯店可愛姬姬 寫道:
hi honey bb.
my son is in 一勇班,we are more talking.
我想問粉彩和油粉彩一樣嗎?

我想問 MISS AU says up school net.where find she says 資料.
e.g.:she tel nomber.
       go to school 帶 甚麼?

my 7:05 go to school bus from telford garden.(kowloonbay)
where are you from?

我個仔讀番信班, 都係有3個係幼稚園同學!

我個仔都話係屋企好悶, 想快d 番學!!
‹ 上一主題|下一主題