用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教石鐘山紀念小學 荃灣天主教石鍾山小學 ----請進
go

荃灣天主教石鍾山小學 ----請進 [複製鏈接]

荃灣天主教石鍾山小學 ----請進

小女是準石鍾山小一, 請有心人給我指點,  有什麼優點?
有什麼弊病?

Re: 荃灣天主教石鍾山小學 ----請進

我娚生女讀緊p.5, 佢媽咪同個女都話好, 之前羅范x芬去她學校演講, 講話內容中: "你地(指學生)在石鐘山考第二十幾, 唔緊要, 你出去都會係全區考二十幾", 佢媽咪話果度d老師好好, 第一天返學會續一打比學生家長, 問其子女有無咩問題需要留意, 這點就可以知這所小學老師有多愛心啦....

HI, emilymui ,

"在石鐘山考第二十幾, 唔緊要, 你出去都會係全區考二十幾"

請問谷唔谷

hi, 我聽家姐講話: 佢女d老師話, 學生一d都無壓力, 反而係老師同家長有壓力咁話, 但我眼見佢就好輕鬆, 佢都考到好成績, 全班10名內, 佢英文方面比較好, 佢哥哥中三果d poor correct 佢都識, 還有, 她沒有上補習班的, 可能佢比較好學, 佢喜歡睇書, 記得啦....佢地學校會叫每個小朋友買一本書課外書, 之後每班交替咁與其他班交換睇, 我覺得這樣幾好, 又可增進智識, 又環保, 更另佢地增加課外智識, 我本人對這所學校都好有好感.

本甥囡, 今年小六派位, 入左band one 蕭明, 佢有自行呃門, 亦在派位中選第一, 佢成績都唔錯的, 全級都有60名內~~

原文章由 emilymui 於 07-7-20 02:57 發表
本甥囡, 今年小六派位, 入左band one 蕭明, 佢有自行呃門, 亦在派位中選第一, 佢成績都唔錯的, 全級都有60名內~~

最緊要係心怡的,佢d同學仔又派成點呀?
~~本來無一物,唯有孽隨身~~

Hi, Cholemama,

得閒入石小07/08一聚!
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

小女明年選小學,在荃灣區,石鍾山和伍季明都是心中目標,但小女活潑好動,好奇心重!本人對石鍾山的多元智能教學有興趣,但又想傳統的伍季明可能可以訓練她紀律,不知大家有什麼寶貴意見?

原文章由 emilymui 於 07-7-20 02:57 發表

我小朋友今年都升小六, 我都想知你甥囡其他的同學仔派得好唔好, 謝謝~

石鐘山VS伍季明

原文章由 邱仔 於 07-7-30 00:59 發表
小女明年選小學,在荃灣區,石鍾山和伍季明都是心中目標,但小女活潑好動,好奇心重!本人對石鍾山的多元智能教學有興趣,但又想傳統的伍季明可能可以訓練她紀律,不知大家有什麼寶貴意見?

Hi 邱仔

我小兒今年升石小小─、上年我和你─樣十五十六唔知石小定伍季明好D,最後因伍季明仍是半日制和未起新校,再加上參觀完兩間學校後小兒較喜歡石小,今年派位後各家長再交流,得知今年不是太多人選伍季明,我有朋友是第三志願入左伍季明的,另外請不用擔心,石小亦教學生尊師重道的,希望幫到你啦

Thankyou for your information

You're welcome !!

原文章由 邱仔 於 07-8-1 23:56 發表
Thankyou for your information

唔駛客氣、有時間可以上石鐘山個網睇吓、又或者入嚟BK呢個石小char room 傾傾架!!

回覆 #5 邱仔 的文章

我个仔讀緊P2. 覺得石鍾山有好多活動, D功課唔係咁多, 可以比多D時間佢去學其他嘢, 依家讀書唔同我地个年代, 先生叫你做咩都唔敢SAY NO, 我覺得最緊要係个仔鍾意番學, 開心. 巳經夠晒. 如果間學校太嚴格, 令到个仔唔想番學重大煲.

回覆 #6 邱仔 的文章

我个仔讀緊P2. 覺得石鍾山有好多活動, D功課唔係咁多, 可以比多D時間佢去學其他嘢, 依家讀書唔同我地个年代, 先生叫你做咩都唔敢SAY NO, 我覺得最緊要係个仔鍾意番學, 開心. 巳經夠晒. 如果間學校太嚴格, 令到个仔唔想番學重大煲.

石鍾山優點及弊病

我个仔讀緊小二, 我自己好BUY佢地用緊个套英文教學法.  佢地冇英交書全部用STORY BOOK, 要D學生好似唱歌咁. 要佢地識讀晒D字. 容易D入腦. 对D小朋友好重要. 另外, 佢地好注重technology.  好电腦化......
弊病- 太多活動令到个仔心痕, 样样都話要學, 無一專長. 同埋,佢地石鍾山有好多捐款..成日要比錢....

升六年級

我個仔今年升六年級成績今次麻麻地,都吾知点算,尤其英文,各位有d乜好辦法?

我想俾仔仔讀荃灣天主教石鍾山小學~~~讀那間幼稚園會讀到~~~~TX

原帖由 玉群 於 08-8-28 12:57 發表
我想俾仔仔讀荃灣天主教石鍾山小學~~~讀那間幼稚園會讀到~~~~TX

我個仔仔今年k2, 都比較好動, 幼稚園啲老師成日話佢個腦轉得好快, 學嘢好叻, 活動教學會比較適合佢, 但係上嚟睇時又發現有其他媽咪話活動教學啲學校會比較淺, 驚升中學時會追得好辛苦, 所以我都好煩吖, 唔會揀邊間好!
咁石鍾山小學係咪會比較啱佢呢?除石鍾山外, 荃灣/葵青區又有咩學校可以考慮呢?
因為我係上班媽咪, 識唔到其他有經驗之媽咪, 可唔可以比啲意見我吖???thanks!

有無媽咪可以幫吓我吖????

原帖由 媽咪pig 於 09-1-31 11:46 發表

我個仔仔今年k2, 都比較好動, 幼稚園啲老師成日話佢個腦轉得好快, 學嘢好叻, 活動教學會比較適合佢, 但係上嚟睇時又發現有其他媽咪話活動教學啲學校會比較淺, 驚升中學時會追得好辛苦, 所以我都好煩吖, 唔會揀邊間 ...

原帖由 媽咪pig 於 09-1-31 11:46 發表

我個仔仔今年k2, 都比較好動, 幼稚園啲老師成日話佢個腦轉得好快, 學嘢好叻, 活動教學會比較適合佢, 但係上嚟睇時又發現有其他媽咪話活動教學啲學校會比較淺, 驚升中學時會追得好辛苦, 所以我都好煩吖, 唔會揀邊間 ...

希望我的解答可幫到你啦、好似我地石鐘山咁、課程並唔係淺架、我地上午係正規課程(即中英數常等)午飯後係活動式課程或研習等、小朋友會好開心、
其實你個小朋友咁好動、我諗好多仔仔都係咁、最緊要係學校包容、你試吓帯個小朋友在石小開放日時參觀吓、睇吓鐘唔鐘意先、其他小學我唔熟呀、未能提供意見
‹ 上一主題|下一主題