用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇青衣卓思06年N1同學仔呀?
樓主: tsznok
go

有冇青衣卓思06年N1同學仔呀? [複製鏈接]

Re: 有冇青衣卓思06年N1同學仔呀?

各位:

hello...我囝囝都係卓思讀n1.  原來大家既囝囝囡囡都係校友.  以後多d入來交流下學校既情況.       

kyk:

我囝囝係卓思讀緊n1.  好唔好與及老師點樣就唔知因為返左1個月都冇.  不過學校衛生及環境都算唔錯.  

而宏福(宏福花園)我上星期參觀過.  校舍就細d.  洗手間衛生一般.  不過...學校職員話採用每班1中1英既老師.  50%中文, 40%英文, 10%普通話去授課.  感覺英文比例幾多.  但可唔可以比卓思學多d英文就真係唔知.  

因為我都想囝囝打好英文底子.  所以宏福都係我既選擇之一.         

kyk 寫道:
Dear all
大家好, 我囡囡將會出年1月插班 n1, 請問各位會唔會繼續喺卓思讀 k1, 定係會報其他? 想睇吓大家有咩意見, 我會報其他, 因為想打好 d 囡囡英文底子, 又有諗過, 如果留番響卓思,咁同宏福 k1 (宏福果邊校舍), 大家又會如果選擇呢?

完來第一日只係番一個鐘頭,咁我諗我都會請假同佢番。希望囡囡好快適應學校生活啦!其實佢都幾獨立,而家我比佢自己上堂學芭蕾舞 :

學校尋日派左通告.  問2007年小朋友會唔會係卓思升讀k1.  請問各位家長你地點樣選擇???  交流下意見.  

原打算07年入讀卓思k1既家長.  而家政府出左學卷制後.  你地有冇打算轉非牟利幼稚園?

唔知呀?有咩好介紹?

大家收到十二月旅行通告未呢?我打算一家大細都一齊陪呀囝去玩呀!

我都好耐冇上o黎....基本上so far我都幾開心呀仔o向卓思讀書,但開學至今就有兩次唔係太開心o既經歷,可能我個仔黑仔啦,開左學唔夠兩個月,就已經傷左兩次,第一次係俾班上一個幾大皮氣o既女同學打左塊面一下,仲刮損左眼角,之後o岩o岩早幾日就俾個同學推跌,跌到個後腦,好彩冇整親....雖然我都知咁細個人仔,都唔知自己做緊乜,我都冇去怪責呢兩個小朋友,但做呀媽o既,見到個仔受傷難受有d心痛。
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

上次家長會校長話唔建議n1小朋友去.  佢話個度冇野適合n1小朋友玩喎.  所以我同阿囝唔打算參加Lu.

嘩...兩個月都唔夠就傷兩次.  你有冇同老師講叫佢地密切d留意小朋友.  因為呢班好似都有3個定4個老師喎.   

呵...我最後都係冇報旅行喇,要番工,冇計~

大家收到通告未呢?學校o黎緊會改做非弁利學校。
§ 吾家三寶 §

學校會改非牟利.  學卷受惠於家長當然是好事.  能夠減輕負擔.  但我最怕係假若學校轉制.  是否要形合教局既課程呢?  那雙對課程咪會變得淺易.  當初選卓思都係因為學校課程夠深.  能夠接小一既課程.  唔須要小朋友入讀小一既時候太辛苦.  但而家學校若果真係要更改課程點算好呢?  唉.....真係煩......  

我都怕学校有所改变,令到無論学校配套或教法有所改变。我女女10月返学冇咸過,佢讀黄老師嗰班(下午班)。有冇其她媽咪仔女都讀呢班呀!倾吓啦!

唔好意思, 我想問有無人既bb讀n1係搭校車番學? 咁細個坐校車ok嗎?   

學校有校車,但就唔太鼓勵n1學生搭。我住荃灣都係日日自己帶出帶入。

ricebb 寫道:
唔好意思, 我想問有無人既bb讀n1係搭校車番學? 咁細個坐校車ok嗎?   
§ 吾家三寶 §

LV629 & meemeechan
open day個日我同主任傾過,佢話學校轉非牟利都唔會改變教學方法,應該唔需要太擔心

all
卓謙聽日第一日返學,希望唔好3號風球啦 :cry:

我剛在29�10 open day為囝囝apply左 07年10月的n1,唔知難唔難入架呢?希望日後同各位mummy交流一下

Himby:

tks!!!  

Himby 寫道:
LV629 & meemeechan
open day個日我同主任傾過,佢話學校轉非牟利都唔會改變教學方法,應該唔需要太擔心

all
卓謙聽日第一日返學,希望唔好3號風球啦 :cry:

卓謙第一日返學你有冇陪佢上第一個鐘呀?如冇意外卓謙好大機會同我女女"千千"一班喎!黄老師係班主任(下午班)。
千千十月三日返学,係屋企而家成日自已唱歌仔。
其實如果学校可安排多D英文課堂就更好了。而家一星期三天好似唔夠,因每天只有約十五分鐘。

meemeechan
我下午請左假陪卓謙開學呀.......唔知會唔會同千千一班呢,據我所知下午有2班,今日有7個小朋友第一日返學,會分佈係2班,一班3個一班4個咁喎。

就來十二月了,各位小朋友返n1順利嗎?
因為我個囝很快也會加入大家的行列呢!
可否告知我有甚麼事要特別注意呢!
謝!

Hi
我囝囝都係卓思N1am班, 因為要返工, 對學校情況知得唔多,希望日後多D交流o下....
‹ 上一主題|下一主題