用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 12月31日出世, 做細仔好定大仔好呢?
go

12月31日出世, 做細仔好定大仔好呢? [複製鏈接]

12月31日出世, 做細仔好定大仔好呢?

我BB 2004年12月31日出世, 想問一下各位媽咪意見, 你認為比佢2歲8個月讀K1好, 定係3歲8個月讀K1好呢?

Re: 12月31日出世, 做細仔好定大仔好呢?

YnnMa 寫道:
我BB 2004年12月31日出世, 想問一下各位媽咪意見, 你認為比佢2歲8個月讀K1好, 定係3歲8個月讀K1好呢?

一定係做大仔~~~百利而無一害     

my son was born on 10 December 2005 and I will definetly let him become a "big boy"

of course big boy la.

YnnMa,

我BB 2002年12月中出世, 現在讀緊K1,不過我打算比仔仔今年9月份重讀k1一年, 因為覺得他跟其他小朋友有差距, 有些學習上有跟不上.希望根基打得好上, 上小一會好d啦.

你話人追你好, 定你追人好?  
梗係做大仔好D啦!  

你可以俾佢返下playgroup 或者N1先, 觀察下再決定

我曾經詢問過一位幼稚園校長的意見, 佢話俾小朋友返左學先, 跟唔到先repeat一年, 無謂在家中浪費寶貴的學習時間

我囝囝2004年12月21日出世, 返了三個月playgroup之後 (同班同學全部都大過佢, 大佢兩至12個月都有), 佢既表現同其他同學唔係相差好遠, 我準備俾囝囝07年1月開始讀N1, 相信佢07年9月返K1時, 同大仔的距離會拉近一些, 如果情況未如理想, 就讀多一年N1, 08年先讀K1.

I prefer to big boy rather than small boy because
I felt that many schoool would be like select the big boy student and the teacher would like to teach them, they may be attend the course easily.

Candybarhk :

我囝囝2004年12月29日出世, 所以我都同意你嘅講法,都係返playgroup觀察下先. 想請問你囝囝在那裏返playgroup有冇好介紹及揾咗學校未呀?

ynnma,
做大仔會好D,因為我聽過一個講座係由某幼兒園ge校長主講ge,佢都有提及到呢個問題,佢話做大仔會好D,因為怕小朋友會因為年紀比與其他同學小(因為在於小朋友年歲ge問題,差幾個月個分別都會好大)認識ge野比其他同班同學少,所以有可能會對佢細小ge心靈做成壞ge影響,因為佢地雖然年紀尚小,但都會與人比較,所以寧願讓小朋友讀遲一年,同埋相反可能會讓小朋友會多一點ge自信心。

我個仔都係十二月出生,我會比佢做大仔

12出世..就梗係做大仔好啦...

第二時考學校.(小學私校/直資)你就會見到d學校揀大仔定細仔~~

Big boy!

HELLO!

big boy        
:-)

我舉個實例你聽,呢個係我觀察所得.唔好講學習能力,我女女個班同學,佢地好自然分小圈子玩,年紀大既,自然走埋一堆,小朋友佢地跟本唔知邊個係大仔定細仔,但好自然,話不投機,或覺得你唔夠班既,就淘汰出圈外,佢地一月至四月出生既女仔就一堆,有些女仔九月-十二月出生既又一堆玩,我相信唔係隨機,而真係細幾個月,佢地自己都覺得唔啱玩.

mouse0231,

依家返緊啟思幼兒園的playgroup, 家長陪伴的, 每次兩小時, 已經返左三個月, 前幾個月我報了兩間幼兒園, 兩間最近都通知我收左, 交埋留位費, 07年一月插班讀N1, 入左N1就可以直升K1, 唔洗今年11月interview, interview N1 比interview K1易好多!

我睇法比較唔同,我認為做細好d.
我BB 2004年12月30日出世,我打算2歲8個月比佢讀K1.我知起初幾年會比較吃力d,但到了8-10歲,學習能力已經無分別.而性格思想上,跟住d大ge可以令佢成熟d.
同埋睇下你會唔會要求佢讀名校,我在這方面要求不高,我覺得佢讀間中等學校,成績一般已足夠,最重要是開開心心,品格良好.
你可以先比佢讀幼兒園,睇下佢表現點樣再作決定.話唔定你個bb其實好聰明.那就無謂埋沒佢ge天份.

我仔仔係02年1月2日出世 , 一定要做大仔冇得選擇 , 但他讀K1後好明顯比其他同學仔學習較快 , 沒有哭過 . 仲攞埋整體表演優異獎添 ! 有一點很重要的是細仔寫字很辛苦的 , 做大仔寫字會較快 !

my son is also Dec Born(2002), I didn't want him to stay at home doing nothing, so I sent him to N1 at  2, now he is at N2(K1), all along I was thinking if he couldn't catch up, I'd let him repeat and be a big boy. I discussed this idea with his teacher but she thinks my son can handle it so no need to repeat. I must say that he is definitely not top of the class, he is just doing so so. But if the teacher thinks he is ok, I'll see another year.
wbmom

Hi,

yes, totally agreed.

cheers
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:
‹ 上一主題|下一主題