用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問20分入喇沙
go

想問20分入喇沙 [複製鏈接]

想問20分入喇沙

想問吓有冇人20分入到喇沙但唔係41網?這樣的case有冇機會呢2007年,請各位俾吓意見?
Tnx!

Re: 想問20分入喇沙

momoma72 寫道:
想問吓有冇人20分入到喇沙但唔係41網?這樣的case有冇機會呢2007年,請各位俾吓意見?
Tnx!

如果係第一輪自由收生階段, 係淨計分而唔使考慮住係邊ge校網.
20分係有機會入到喇沙ge, 今年龍年效應有咁多小朋友, 20分ge小朋友都有1/3ge機會抽到喇沙.

多謝你意見洋子
但聽說就算計分都係由佢地自己學校內部所決定俾邊D20分的學生入,唔知真定假呢?

I think 20marks may have " risk to fail "   as many "students" also got 20marks in 1st round.

It may have higher "fail risk" if you are not in the 41 net.  

It's only my opinion, correct me if it's wrong.
Thanks.

:  :  :  :-x  :  :

It's depend you are lucky or not if you have 20 marks.  For first round, living location is not the point. I know my freind 20 marks got a seat from La Salle.  She was very happy as she still have one younger son.

For me, 1st round 15 marks fail. Then I move to 41 net in 2nd round but still fail.  So.......I'm unlucky to spend money and time.  

So, everything depend your luck.

Hi,

My friend's son have 20 marks , lives in 41 net.
She told me that when she registered 喇沙 majority is
25 marks or above.

So, it really depends if your kid is luck or not.

Cheers
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

momoma72 寫道:
多謝你意見洋子
但聽說就算計分都係由佢地自己學校內部所決定俾邊D20分的學生入,唔知真定假呢?

學校係第一, 同埋第二階段都係沒有權利自己來揀學生ge.

可以咁來講, 第一論記分階段,  係由最高分開始一般30分和25分的小朋友係一定中ge啦, 咁等佢d分晒d學位之後, 就再看有幾多學位剩同埋有幾多20分的小朋友, 如果20分的小朋友人數多過剩下的學位的話, 咁就會由教統局派人去學校監督抽獎, 咁最後抽到ge小朋友就都會分到一個學位ge.

My son have 20 marks and got a seat from LS.  Also, I'm not live in net 41.

Any chance at all if my son only has 15 points?     

brankster 寫道:
Any chance at all if my son only has 15 points?     

15分應該就一點機會都沒有了.(至少今年係咁樣)

唔好意思, 我唔係太認識計分制度, 請問點先有30分or25分呢, thanks a lot!

Kwan 寫道:
唔好意思, 我唔係太認識計分制度, 請問點先有30分or25分呢, thanks a lot!

學校應根據以下的「計分辦法準則」甄選申請人。這類申請也是不受學校網限制的。視乎上述第(i)項的申請人數目,這類學位不少於學校小一學額的20%。

(一) 父�母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)

(二) 兄�姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)

(三) 父�母為該小學的校董 (20分)

(四) 父�母或兄�姊為該小學的畢業生 (10分)

(五) 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者)(5分)

(六) 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 (5分)

(七) 父�母為該小學主辦社團的成員 (5分)

(八) 適齡兒童(即在九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)

唔該晒洋子!

咁如果我小朋友係首名子女 + 宗教分 + 適齡兒童, 係咪有20分呢?

Kwan 寫道:
唔該晒洋子!

咁如果我小朋友係首名子女 + 宗教分 + 適齡兒童, 係咪有20分呢?

唔晒客氣, 如果你想入喇沙ge話, 小朋友有天主教ge領洗紙咁就應該有5分宗教分, 咁按你所講的case, 你ge小朋友就有20分了.

各位你們好,

我係新丁一名,想請問各位高人,如果小朋友有 20分,在第一輪是否最好地址是在 net41,機會是否高d???  我現在諗緊搬唔搬           實在好頭痛。之前我見有人講過話最好第一輪已是 net 41 address. 十萬過唔該    

又想問剛剛過了一輪小一派位,第一輪想入喇沙是1/3機會 (20marks),那麼第2輪呢??? 有冇人知???  thk you.

2007p1,

第一輪唔計地址, 只計分.  由最高分開始收... 唔夠位就同分抽.

2007p1 寫道:
各位你們好,

我係新丁一名,想請問各位高人,如果小朋友有 20分,在第一輪是否最好地址是在 net41,機會是否高d???  我現在諗緊搬唔搬           實在好頭痛。之前我見有人講過話最好第一輪已是 net 41 address. 十萬過唔該    

又想問剛剛過了一輪小一派位,第一輪想入喇沙是1/3機會 (20marks),那麼第2輪呢??? 有冇人知???  thk you.

Hi 2007p1,
以我所知, 第一輪總共有七百幾個application(任何分數)
有大約二百個有20分,未計有25分在手的人數(去爭 111個位?大約)
第二輪的確實數字,就不太清楚,但若你保守估計,有二百個家庭改地址抽41區也不為過, 即有800個申請,爭大約100個位, 機會有幾大, 自己心中有數

Dear ccmeow,

"My son have 20 marks and got a seat from LS. Also, I'm not live in net 41."
你是否指你是第二輪跨區中左?  我好想個仔入LS.  請教路如何填表.  

我個仔是細仔, 有個大女讀直資(沒有試過大抽獎), 天主教徒,老公是LS中學舊生. 住88區.  請問形勢怎樣? 填跨區機會有幾多?  如搬屋去41區, 機會多些嗎?  我只想入這間,如入唔到, 則去左直資或私校.請教路如何填表.  THANKS A LOT.

TINGMUM

TINGMUM 寫道:

"My son have 20 marks and got a seat from LS. Also, I'm not live in net 41."
你是否指你是第二輪跨區中左?  我好想個仔入LS.  請教路如何填表.  

我個仔是細仔, 有個大女讀直資(沒有試過大抽獎), 天主教徒,老公是LS中學舊生. 住88區.  請問形勢怎樣? 填跨區機會有幾多?  如搬屋去41區, 機會多些嗎?  我只想入這間,如入唔到, 則去左直資或私校.請教路如何填表.  THANKS A LOT.

TINGMUM
如果你先生係LS中學舊生ge話, 係沒有小學舊生5分, 如果你仔係細仔, 咁應該只有15分.如果只有15ge話, 第一論應該係沒有機會.所以你只有抱希望係第二論統一派位.

應該有 25 分, congratulations!!

TINGMUM 寫道:

TINGMUM
‹ 上一主題|下一主題