用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖彼得小學 聖彼得小學的家長.....請多多指教~~
go

聖彼得小學的家長.....請多多指教~~ [複製鏈接]

醒目開學勳章

聖彼得小學的家長.....請多多指教~~

我兒今年9月份將加入聖彼得這個大家庭,想請問~~~

1. 小一應買筆盒定係筆袋呀?

2. 書包是否應買SPI護脊的?

3.冬季是否穿短褲的?

請各位多多指教

Re: 聖彼得小學的家長.....請多多指教~~

3littlepigs ~

你好!
小囡同樣都係嚟緊9月入讀小一呀!小囡係上午班,請問你個囝囝係上午定下午呢?

請問你地係第幾志願入去架?  自行定統一派位架?
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~ ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~ ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 ~

veroshea ~
小女是參加統一派位的,她很幸運地派到首志願。   

[quote]veroshea 寫道:
  請問你地係第幾志願入去架?  自行定統一派位架?

~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~ ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~ ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 ~

醒目開學勳章

我兒是統一派位,第一志願入的     

醒目開學勳章

Candy,

蝦佬~~

我兒是下午班呀![quote]
郭太太Candy 寫道:

你好!
小囡同樣都係

很可惜呵!小囡只能跟你囝囝做校友。點解你會替兒子揀下午班呢?時間會否唔係咁好使呢?
我從另一個topic知道,你還有一對孖仔,他們似樣嗎?請問他們在那間幼稚園讀呢? 唔好意思!我有咁多問題發問……

[quote]3littlepigs 寫道:
Candy,
蝦佬~~
我兒是下午班呀!

[quote]郭太太Candy 寫道:
你好!
小囡同樣都係

醒目開學勳章

Candy,

如果只考慮時間運用方面,我一定會揀上午校,但根據統計資料顯示下午校的成績比上午校好,所以外子決意要仔仔選下午校,所以我亦只能聽從一家之主的意思。     

係啦,我兒同你女兒真無緣嘞。遲些連校友都無得做添啦,因聼聞遲兩年上午校會搬。

我3個仔都係讀緊嶺南幼稚園。

哈哈~~~好多謝你甘留意我bor      我地自己就唔覺對孖仔似樣,但其他人就覺得拒兩個似,所以我都唔識點答你好了!   

你好!其實我都有留意過下午校啲成績較上午校更為理想,可是…我個人卻嫌棄時間上不太好使,故我只好選擇上午校。點解你會知道係上午校搬呢?因為學校好似完全仍來解決喎?

醒目開學勳章

Candy,

係呢~~~你的小公主現在讀邊間幼稚園架?

我姑奶識人讀緊上午校,我請她八下會唔會轉全日,8到會遲d上午校搬。。。       

你好!你食

醒目開學勳章

Candy,

我食左lunch啦,謝謝!相信你都食左啦(現在,嘻嘻)。

sorry 呀!資料來源係姑奶個朋友呀!係姑奶朋友的仔/女讀上午校咋。。。話好似係搬去置富果邊wor...不過資料日日更新,最後搬去邊都未知。 :  :  :

我食咗飯之後,都冇入嚟囉!直到而家,我趁對寶貝瞓咗覺,我先可以好舒服咁上網。
多謝你嘅提供!我都覺得學校嘅資料時常都唔同,睇怕阿囡讀完小一都未定出方案。

[quote]3littlepigs 寫道:
Candy,

我食左lunch啦,謝謝!相信你都食左啦(現在,嘻嘻)。

sorry 呀!資料來源係姑奶個朋友呀!係姑奶朋友的仔/女讀上午校咋。。。話好似係搬去置富果邊wor...不過資料日日更新,最後搬去邊都未知。 :  :  :  

醒目開學勳章

13/7返學校交書簿費,唔知會唔會有書包商賣書包呢?

Hi  
書包…我諗冇啦!如果有,學校一定會寄埋資料

想請問係咪淨係上午班將會搬 ? 搬咗之後就兩邊都轉為全日制 ? 咁如果上午班真係搬去置富o個邊佢個升中校網係咪會轉埋 ?

另外第一輪如果有20分有幾大機會會收 ? 好多問題添   唔該哂   

醒目開學勳章

我昨天用學校比果張紙去'Sxx'專門店買左書包啦,校服就或者下星期先落灣仔買,因我都係自己去交書簿費 :  :  : [quote]
郭太太Candy 寫道:
Hi  
書包…我諗冇啦!如果有,學校一定會寄埋資料

醒目開學勳章

sorry....我都唔清楚,我所講都係聼人地轉述,所以~~現在答你唔到呀,或者再有新消息先通知你啦     

我都唔清楚20分有幾大機會,因我兒係統一派位入的      [quote]
嵐豬仔 寫道:
想請問係咪淨係上午班將會搬 ? 搬

Hello   
你係咪買最細size果種呢?我都係諗住
‹ 上一主題|下一主題