用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖馬太小學
go

聖馬太小學 [複製鏈接]

聖馬太小學

有無mummy可告知秀茂坪聖馬太小學好唔好

thanks!

Re: 聖馬太小學

呢間學校唔錯,不過好嚴同谷得好勁,家長一定要有時間先得!

我個仔讀一年級,功課都幾多,但以習作紙,補充練習為主,好少抄寫.
每星期中英文默書各一次,4測2考.
都幾嚴,如果比較活潑好動,唔守規舉,會罰.

thank you for your information

我個女就讀的幼稚園有好多人爭入,是該區的好學校,不過,我聽過個校長的介紹,個人覺得此校太過谷成績,並沒有足夠的空間讓小朋友有多方面的發展,所以無報...

naomiisaac:

你個囡係唔係讀緊陈蒙恩呀

Hi,
    想同大家分享一下我向秀茂坪聖馬太叩門之體驗.
     該校長曾到小女就讀的路德會幼稚園硬sell自己學校成績高,吸引一眾家長.我個女三年來都考第一名,又常參與校內外之表演及比賽,聽人講就算自行收生及统一派位失敗,都有很大機會叩門成功,於是選了聖馬太為首位.
     其後自行收生及统一派位皆落選,只好按計劃叩門.先是凌晨眾家長齊齊排隊取申請表,接着是一場"過百K3小朋友集體參加小组活動的面試"就是小朋友們一起繪畫及褶紙,全體老師用约45分鐘內觀察,平均老師只用20-30秒去觀察一個小朋友,當中並無發問問題.試問,佢地可以睇到啲乜呢?
      反觀其他學校派表及收表的時間並無太大限制,面試亦一般問與答,似乎較為正常.
     參與此場大Show後,該校來信寫着:(貴子弟暫時未能達到本校之入學要求水平.)如此貶低的字句,我不敢向小女明言,怕她從此失去自信.它的收生標準,更令人難以明瞭.現在雖然入唔到聖馬太,我完全不覺得可惜,只是這一場遊戲,令人有點累.

我個姪仔都

yayaya:
Is it 1B?

Kanix 寫道:
yayaya:
Is it 1B?

No, 1C

我女而家讀緊聖馬太二年級,佢有個隔離班同學都係叩門入黎讀架,但係佢要考一份卷架喎!

datdat 寫道:
Hi,
     該校長曾到小女就讀的路德會幼稚園硬sell自己學校成績高,吸引一眾家長.我個女三年來都考第一名,又常參與校內外之表演及比賽,聽人講就算自行收生及统一派位失敗,都有很大機會叩門成功,於是選了聖馬太為首位.
     其後自行收生及统一派位皆落選,只好按計劃叩門.先是凌晨眾家長齊齊排隊取申請表,接着是一場"過百K3小朋友集體參加小组活動的面試"就是小朋友們一起繪畫及褶紙,全體老師用约45分鐘內觀察,平均老師只用20-30秒去觀察一個小朋友,當中並無發問問題.試問,佢地可以睇到啲乜呢?
      反觀其他學校派表及收表的時間並無太大限制,面試亦一般問與答,似乎較為正常.
     參與此場大Show後,該校來信寫着:(貴子弟暫時未能達到本校之入學要求水平.)如此貶低的字句,我不敢向小女明言,怕她從此失去自信.它的收生標準,更令人難以明瞭.現在雖然入唔到聖馬太,我完全不覺得可惜,只是這一場遊戲,令人有點累.

我今次冇考卷的,只繪畫及褶紙.
lcy1998430 寫道:
我女而家讀緊聖馬太二年級,佢有個隔離班同學都係叩門入黎讀架,但係佢要考一份卷架喎!

[quote]
datdat 寫道:
Hi,
[/quote]

我都覺得佢係觀塘區都數一數二, 不過後補取form 時間只有半day, 仲要派完即止, 剩係攞form 都咁緊張, 咁大壓力, 所以我最後都無去攞到。但如果已經入到就要好好珍惜, 要對自己同仔仔有信心, 試讀一年先算, 名校出黎實有其他學校收既。
‹ 上一主題|下一主題