用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 北角衛理堂小一派校
樓主: winniecws
go

北角衛理堂小一派校 [複製鏈接]

Re: 北角衛理堂小一派校

stanleypyk 寫道:
有無人知衛理小學何時會轉全日,有計劃未,政府有沒有規定什麼時候要所有小學轉全日制?

原先政府係好理想地, 希望在 2007-2008全港小學能轉全日制,但根本沒有那麼地方興建, 尤其是香港區, 寸金尺土的,起一間新校係好多錢的.

前年校長話已入紙申請, 但暫時沒有地方可以比學校轉全日制. 不過我自己就喜歡半日制.

醒目開學勳章

淑筠媽咪, 可唔可以講下,你朋友個囡囡點樣叻呀??
我想參考下。Thanks.
淑筠媽咪 寫道:
我朋友上個星期叩門都收左佢個囡,個校長都比佢讀上午班.重同佢講上下午都係共八個叩門位咋.不過我朋友個囡好叻架.

[quote]
jaan 寫道:
通常叩門成功的多數是下午. 今天有朋友說個女叩門入左下午, 上午校點都唔肯收.
[/quote]

醒目開學勳章

唔知其他衛理堂學生,如果入唔到衛理小學,會抽到邊間機會大呢??

Hi mums

Can anyone tell me how good is 衛理小學 ?

Please commend.  Thanks.

Twinstar

唔知其他衛理堂學生,如果入唔到衛理小學,會抽到邊間機會大呢??

衛理堂幼稚園學生跟任何一間幼稚園的學生於抽獎時都是一樣的, 沒有話邊間機會大d.   只不過若你想叩門衛理小學or 循道小學時, 收你的機會就好 大.

Hi,
My daughter aslo study at 北角衛理  2A(am).
May I know your is AM or PM ?

Mrs Yam
sisima 寫道:
我囡囡以前都係讀北角衛理堂, 現就讀衛理小學p2, 每年衛理堂都會在校網公佈派位資料,今年剛派位的資料未咁快公佈,大約在10月份啦! 每年都有成約60-70個小朋友入衛理小學的,有些第三輪叩門入的亦有. 其次是入循道,聖米加勒,滬江,北官等等. [/quote]

[quote]
mum 寫道:
Hi,
My daughter aslo study at 北角衛理  2A(am).
May I know your is AM or PM ?

hi mum,
您好呀! 我囡囡讀 pm.下星期有總評,呢個星期又會很忙啦!
how about you?

yes , she starts her revision already .
Mrs Yam

Hi mum & sisima,

請問衛理小學經常評估小朋友會不會讀得很辛苦,而高年級開始測驗和考試會不會不適應呢?又請問工課多唔多?因我的囡囡或會轉到此校,所以想請教一下,多謝幫忙。

我也想知,另外派去A班和B班有沒有分別,有沒有精英班的編製,老師流失量大不大,家長要不要經常協助小朋友做功課和project(當然是小朋友能力以外的)?

jj825fung 寫道:
Hi mum & sisima,

請問衛理小學經常評估小朋友會不會讀得很辛苦,而高年級開始測驗和考試會不會不適應呢?又請問工課多唔多?因我的囡囡或會轉到此校,所以想請教一下,多謝幫忙。

JJ825fung,

你的小朋友是否今年入讀 P.2 ?
P.2 開始會較多評估, 上下學期各有約 6次 (有小評,進展評,中評,總評),
一個星期有一次中默, 一次英默. 好彩學校功課不多, 每日約4樣,
週末就多2-3樣. 所以溫習會夠時間. 另外會有些關於閱讀圖書的報告做,
小女讀P1. 時比較輕鬆, P.2開始會較忙. 記得上學期起初, 我唔係太懂點幫佢溫
習, 後來已適應哂, 我覺得評估就等於幫學生溫習,多次評估可能會較忙,
但 到了總評時, 溫習上會較易掌握和無咁辛苦.
下學期總評的試卷已派, 估唔到呀女有很大的進步.因為她已適應.
所以我唔係太驚佢上到高年班會不適應.

stanleypyk 寫道:
我也想知,另外派去A班和B班有沒有分別,有沒有精英班的編製,老師流失量大不大,家長要不要經常協助小朋友做功課和project(當然是小朋友能力以外的)?

stanleypyk,
上到 p.4 才會分班. 成績好會入(上午: 4A, 5A, 6A,) (下午 :4C,5C,6C)
老師就唔覺成日轉,以前呀女一年班D老師重係到.其他班我就唔知.
PROJECT 唔會太多.家長簡中要協助.

我朋友個囡年初已考獲二級綱琴.明年小一會考四級.而且佢年年都有品學兼優獎.今年重有埋模範生添.不過佢都唔讀衛理啦.因為叩門基灣收左佢啦.
winniecws 寫道:
淑筠媽咪, 可唔可以講下,你朋友個囡囡點樣叻呀??
我想參考下。Thanks.
[quote]
淑筠媽咪 寫道:
我朋友上個星期叩門都收左佢個囡,個校長都比佢讀上午班.重同佢講上下午都係共八個叩門位咋.不過我朋友個囡好叻架.

[quote]
jaan 寫道:
通常叩門成功的多數是下午. 今天有朋友說個女叩門入左下午, 上午校點都唔肯收.
[/quote][/quote]

hi825fung,

不好意思! 昨晚看過的評估卷,衛理p.2 上.下學期應各有 5次評估 (分有小評,進展評, 中評,總評)

sisima,

Please check your pm.

各位家長,

請問知唔知衛理小學係咪有好多要家長參與的Project 和活動.
‹ 上一主題|下一主題