用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 北角衛理堂小一派校
go

北角衛理堂小一派校 [複製鏈接]

醒目開學勳章

北角衛理堂小一派校

有無mami 可以分享下 ? Thanks

Re: 北角衛理堂小一派校

我第一志願抽到北角衛理上午校, 在這網站沒太多人討論衛理小學。

抽到北角衛理上午校 好好彩, 佢得30個位抽, 全個上午班我60人. 當然少人討論!

Hi stanleypyk,

Congratulation. 騰折了一輪最後抽到第一志願.    

這是一間不錯的小學, 你的小朋友會入讀嗎?

P.S. 記得我嗎 ? 以前曾給你介紹過 WINNIE THE POOH 學英文的VCD.

cheers,
sheena
寵辱不驚、閑看庭前花開花落。去留無意、漫隨天外雲巻雲舒

我囡囡以前都係讀北角衛理堂, 現就讀衛理小學p2, 每年衛理堂都會在校網公佈派位資料,今年剛派位的資料未咁快公佈,大約在10月份啦! 每年都有成約60-70個小朋友入衛理小學的,有些第三輪叩門入的亦有. 其次是入循道,聖米加勒,滬江,北官等等.

簽名被屏蔽

通常叩門成功的多數是下午. 今天有朋友說個女叩門入左下午, 上午校點都唔肯收.

請問你地講緊係米北角循道衛理?

佢地係兩間小學, 但係同一教會

北角循道學校有上午校(4班) 及下午校 (4班) 在quarry bay

北角衛理小學有上午校(2班) 及下午校 (2班) 在north point

北角循道小學在北角區百福道. 不屬quarry bay.

請問它們可有直屬中學?
jaan 寫道:
佢地係兩間小學, 但係同一教會

北角循道學校有上午校(4班) 及下午校 (4班) 在quarry bay

北角衛理小學有上午校(2班) 及下午校 (2班) 在north point

Hi sheenaho :

我還依稀記得妳的名字,我當然入讀,第一輪自行計分收生時我是第一個遞表的,今次第二輪A部及B部均分別填了上午及下午衛理小學,當然有買定保險報了蘇浙,但全日學費太貴,還是讀到心儀的免費小學最好,但有一點奇怪是讀衛理堂幼稚園應是叩門才有幫助,如大抽獎與其他學生是平等機會,為何會有大比率的衛理堂學生入讀呢,除非街外沒有人去抽或者這間小學不太多人認識,但綜觀14網的學校,入BAND 1百份比較高及活動教學的只此一間,另一樣是衛理小學的梁麗麗校長給人的感覺是很親切和有魄力,給衛理小學加上不少分數!
sheenaho 寫道:
Hi stanleypyk,

Congratulation. 騰折了一輪最後抽到第一志願.    

這是一間不錯的小學, 你的小朋友會入讀嗎?

P.S. 記得我嗎 ? 以前曾給你介紹過 WINNIE THE POOH 學英文的VCD.

cheers,
sheena

醒目開學勳章

stanleypyk, 恭喜晒!
我都好希望我個仔仔到時都派到衛理小學。不過我聽聞上下午校都係同一個校長,所以下午校都好好嫁。我都係打算比佢讀下午校。

唔知大家有無聽過就算讀北角衛理堂叩門都唔收嫁?
要有D乜野秘決?

醒目開學勳章

jaan, 但係加埋下午校都有120人喇,真係好小人提喎
jaan 寫道:
抽到北角衛理上午校 好好彩, 佢得30個位抽, 全個上午班我60人. 當然少人討論!

Hi mums

Except 衛理 Primary, any other primary school they choose and what choice no. ?  

Please share.

Twinstar  

北角循道小學在北角區百福道. 不屬quarry bay.

因佢係quarry bay 的 mtr 站最近, 所以我話佢係quarry bay.

Lelu
佢冇直屬中學.

winniecws
120人對比都係少人.  
衛理和循道小學的升中派位跟軒尼詩官小 的 % 差不多,
不過可以你帶頭講下北角的小學既.

我朋友上個星期叩門都收左佢個囡,個校長都比佢讀上午班.重同佢講上下午都係共八個叩門位咋.不過我朋友個囡好叻架.

jaan 寫道:
通常叩門成功的多數是下午. 今天有朋友說個女叩門入左下午, 上午校點都唔肯收.

我朋友上個星期叩門都收左佢個囡,個校長都比佢讀上午班.重同佢講上下午都係共八個叩門位咋.不過我朋友個囡好叻架.

得咁少位一定係比 d 叻既學生, 我個朋友佢都冇參加大抽獎, 佢一早報左直資, 依家轉馱去衛理讀, 不過佢係衛理堂學生.

[quote]
stanleypyk 寫道:
Hi sheenaho :

我還依稀記得妳的名字,我當然入讀,第一輪自行計分收生時我是第一個遞表的,今次第二輪A部及B部均分別填了上午及下午衛理小學,當然有買定保險報了蘇浙,但全日學費太貴,還是讀到心儀的免費小學最好,但有一點奇怪是讀衛理堂幼稚園應是叩門才有幫助,如大抽獎與其他學生是平等機會,為何會有大比率的衛理堂學生入讀呢,除非街外沒有人去抽或者這間小學不太多人認識,但綜觀14網的學校,入BAND 1百份比較高及活動教學的只此一間,另一樣是衛理小學的梁麗麗校長給人的感覺是很親切和有魄力,給衛理小學加上不少分數!
[quote]

以前未有計分制時, 北角衛理堂 與北角衛理小學都算是有聯系的,                                       
同屬一間教會和同一個校監的. 因為他們是很接近, 辦學理念亦相同,                                       
所以很多家長便給子女由衛理堂讀起, 後再升上小學部.(當然唔係個個                                       
都想入該小學, 只愛讀衛理幼稚園而讀的亦有.)                                       
近幾年小學改了計分制, 第一輪得益的是兄弟姊妹或家長讀過小學便有分,                                       
可優先入, 他們很多都是由衛理幼稚園讀上衛理小學的.                                       
好似我女個班, 有一個同學, 佢媽媽是由衛理幼稚園再上衛理小學的,                                       
所以第一輪已收左佢小朋友了, 令有些同學佢地既兄姊都係同時由                                       
衛幼上衛小的. 而家都讀更的.                                       
所以好多舊校友喜歡讓小朋友由衛理幼稚園讀起的.(% 比率較大)                                       

每年小一(上,下校約有 132人), 差不多一半是由衛幼派入的, 其他都是                                       
別的幼稚園派入的,                                        

有無人知衛理小學何時會轉全日,有計劃未,政府有沒有規定什麼時候要所有小學轉全日制?
‹ 上一主題|下一主題