用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 牛池灣真鐸學校
go

牛池灣真鐸學校 [複製鏈接]

牛池灣真鐸學校

請問有無媽咪對此校有意見提供? 派位方面好唔好???     

Re: 牛池灣真鐸學校

有無媽咪知道呀????please help...     

自從小囡統一派位不理想,要親自四出搵學校,對該校評價,
<夢想校園> 小朋友會讀得非常開心.我自己都好嚮往.

佢地 16/07, 23/07 有個嘉年華會,可以親身去了解吓 !

http://www.cts.edu.hk/index.php?id=110&page=primary/p4&part=pri&area=other   

maxims: 多謝你的回覆, 我和你一樣, 現四出搵學校, 我女幼稚園校長介紹了真鐸學校給我, 我約了星期四同女女去面試, 所以想問問有無媽咪知道多點這校的資料.
maxims 寫道:
自從小囡統一派位不理想,要親自四出搵學校,對該校評價,
<夢想校園> 小朋友會讀得非常開心.我自己都好嚮往.

佢地 16/07, 23/07 有個嘉年華會,可以親身去了解吓 !

http://www.cts.edu.hk/index.php?id=110&page=primary/p4&part=pri&area=other   

come爸嘩,

唔知你買唔買股票, 我會用(二線優質股) 去形容學校,
雖然未知升中派位報告,但該校比我有種爆炸力感覺,
1.)老師好掂,有經驗去mgt d 小朋友,佢地可以用好少時間就
     知道你小朋友特質,
2.)學校資源夠 (好重要)
3.)愛心 (佢地會從孩子及家長覺度睇)
4.)書單ok (某些名校都係用依d書)
5.)有辦學經驗 (我見過有d新派小學太新關係,學校行政混亂)

maxims: 想問下你小朋友係咪9月會讀這間學校小一呢? 到時女女有機會同你小朋友做同學仔呀.
maxims 寫道:
come爸嘩,

唔知你買唔買股票, 我會用(二線優質股) 去形容學校,
雖然未知升中派位報告,但該校比我有種爆炸力感覺,
1.)老師好掂,有經驗去mgt d 小朋友,佢地可以用好少時間就
     知道你小朋友特質,
2.)學校資源夠 (好重要)
3.)愛心 (佢地會從孩子及家長覺度睇)
4.)書單ok (某些名校都係用依d書)
5.)有辦學經驗 (我見過有d新派小學太新關係,學校行政混亂)

我都係這星期四帶個女女去interview.  唔知到時會問D什麼問題呢? 講真, 家長還緊張過個小朋友.

ivymame

我約下午3:00pm, 我知有d叩門的小朋友已收到通知取錄, 唔知我地仲有無機呢????
ivymame 寫道:
我都係這星期四帶個女女去interview.  唔知到時會問D什麼問題呢? 講真, 家長還緊張過個小朋友.

ivymame

come爸嘩,

我自己就100%好想個囡去讀,由於時間尚早,最後由阿囡自己決定讀邊間, 以我所知 witing list 都好長,我 in 果日都有成
百幾人.

ivymame,

佢地會分開見小朋友同家長,小朋友以分組遊戲及會話形式,
家長方面就會問些有關教法,睇吓你地了唔了解小朋友,家長會,對學校睇法等, tips : 父母一齊出席面試好重要

maxims: 乜真係咁多人??死啦, 我老公唔係香港.... :cry:
maxims 寫道:
come爸嘩,

我自己就100%好想個囡去讀,由於時間尚早,最後由阿囡自己決定讀邊間, 以我所知 witing list 都好長,我 in 果日都有成
百幾人.

ivymame,

佢地會分開見小朋友同家長,小朋友以分組遊戲及會話形式,
家長方面就會問些有關教法,睇吓你地了唔了解小朋友,家長會,對學校睇法等, tips : 父母一齊出席面試好重要

請問有無想插班06年9月小2?
巳面試了嗎?問什麼?需要筆試嗎?

Maxims,

"真鐸"收唔收你個囡呢? 有消息通知你未?

ivymame

ivymame 寫道:
Maxims,

"真鐸"收唔收你個囡呢? 有消息通知你未?

ivymame

ivymame,

收左la ! 03/07 註冊, 你呢 ?

'真鐸'都收咗我個囡, 3/7去註冊.

ivymame: 你對"真鐸"有什麼意見?
ivymame 寫道:
'真鐸'都收咗我個囡, 3/7去註冊.

從網上觀察,都感覺到好似你所講的,咁你知唔知係咪同臻美差不多?臻美是一間前衛教改嘅學校,但是直資,如果課程差不多,這間抵得多-津校,真係我嘅dream school!

come爸嘩,

我覺得這校唔會屬於傳統教學式, 校舍都幾大而且又擴建中, D教師都好nice, 相信會是一間另學生讀得開心, 不會有很大壓力的理想學校.

ivymame

我個人覺得大至上都差唔多,不過始終這間學校都是主流學校

對不起, 什麼是主流學校???
EYeung2006 寫道:

我個人覺得大至上都差唔多,不過始終這間學校都是主流學校

我看d升小的書籍是主流學校
‹ 上一主題|下一主題