用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大角嘴天主教小學 (海帆道)
go

大角嘴天主教小學 (海帆道) [複製鏈接]

醒目開學勳章

大角嘴天主教小學 (海帆道)

請問呢間同另一間大角嘴天主教小學, 有什麼分別? 是否好學校?

Thanks.

醒目開學勳章

Re: 大角嘴天主教小學 (海帆道)

pls help................

For your reference, click here

pizzahut,

hello, 我係海帆道果間既家長, 當年我小朋友係叩門入到呢間學校既. 呢間既前身其實係舊校以前既下午班變成全日制. 係2000年獲得政府派予千禧新校舍.

我小朋友讀咗2年, 校長, 老師以至職員都係好nice, 佢地係好有heart去教小朋友, 佢地仲係以品德教育行先既. 亦因為佢地校園係好歡迎家長進入, 睇佢地早會, 早操, 基本上家教係溝通得好好, 老師真係會有心同家長一起去教好小朋友.

我都覺得每個家長對學校既期望, 要求, 睇法都會唔同. 睇下你想要d mud野而果間學校又比唔比到你.

大角嘴天主教小學在六年前是上年校,而大角嘴天主教小學 (海帆道)是下年校。因轉全日制而分了校舍,新校因而加了海帆道在後。

是否好學校在乎家長個人的看法和要求,很難一概而論。

在本人來說"大天海帆道"是一間十分好的學校,兒子天天愛上課,老師教學十分認真又有愛心,家校合作做得十分出色,活動又多元化.........

Bowiema:

在這兒見到你

check pm.

小孩子的天空,

係啦, 真係甘啱既. 又係差唔多時間tim.  

please also check PM.

如果大天海帆道vs協和...
你地點揀??

法子,

比我再揀, 我都會揀大天海帆道. 因為校舍, 全日制問題, 同埋呢幾年大天海帆道既成績係前咗好多 (唔想太過賣花讚花香).

我都有睇下你地學校既topic, 見到你地一直worry既問題, 都終於有明確既答案, 都替你們開心.

初初我仲以為你地隔離係瑪利諾神父既新校舍tim, 原來唔係.

thx bowie ma,
其實你覺得大天邊方面最好?bec 我朋友煩緊揀邊間好..

st andrews個校長真係好好,好nice..     

法子,

大天海帆道係一間比較open既學校, 校長好nice, 要搵佢, 真係好容易. 最緊要係2年來, 我覺得d老師跟小朋友真係跟得好好(可以媲美幼稚園). 家長打電話比老師, 老師都會即日覆, 我試過晚上9:30pm仍收到老師電話, 再唔係第2朝一早都會打來. 因為校長講過: 今日既事要今日解決, 唔好留待明天, 因為明天又會有明天既問題. 同埋學校係好接納家長既意見, 我好記得一年級第一次test時, test week功課都好多, 我就同老師反映, 結果test 2時真係改善咗好多.

我自己係會好著重小朋友既成長, 所以好希望家校溝通得好好, 佢地真係比到我想要既野, 宜家辦教育, 最緊要有heart.  

另外, 學校比學生有多元化既發展, 課外活動, 基本上monday-saturday都有, monday-firday 佢地亦有尾班校車, 等小朋友唔會因接送問題而唔可以參加課外活動. 學校亦定時舉辦唔同既活動, 表演. 我阿仔好鍾意返學, lunch time佢係好唔得閒, 都唔知去邊樹先好.   你話叫佢唔好返學, 佢仲慘過mud甘.

醒目開學勳章

謝謝大家之回應,而家明白哂!

bowiema,

請問你將來會揀那一間中學, 同埋為何你會揀這間叩門呢?

請指教!

pizzahut,

我本身係40區(sham shui po), 當年派咗去旅港開平, 老公就係覺我校舍舊, 細, 所以去試下叩門. 當年, 有朋友話呢間學校唔錯, 校長好好, 好nice加上校舍新, 又大. 所以我都即管去考下, 去到學校, 佢真係好nice, 我好記得我係帶埋阿仔去, 佢地唔會話我係外人, 係甘問我做mud....佢仲同我阿仔傾咗一輪tim...最難忘係走時, 有個校工auntie仲攞把傘, 遮我地出去學校門口(因為果時好曬), 講真, 我真係好難忘, 無諗過校工職員都會甘好.

最後, 荔天, 同佢都收咗我阿仔ga, 不過我都係choose咗海帆道 (其實荔天校長仲係我小學時既班主任), 我都決定海帆道. 因為中學網, 對男仔黎講油尖旺區的確比sham shui po好, 有九華, qe, 聖芳濟書院.

法子:

我當然會揀大天帆道........

當年我姑拉的兩個女是讀協和下年校的,我姑拉揀協和是因為它派英中的人數多。但我眼看她兩個女兒,不時回來說這老師不是,便是那老師不是。由我未嫁直到大肚,我都成日上我姑拉家中,見不到她們的笑臉。她的大女兒成績在精英班中考三十多名(全級也相差無幾),見家長時班主任還說她不夠聰明.......但現在怎麼我就不知,但我唔會揀law......

總之,我亞仔現在日日都話乜乜老師好"鍚"佢 或是 乜乜老師好"鍚"佢........

而且,明年中學派位己轉新制,是用升中的分班試來定該小學來年拿band 1位的數目.........即小六生在七月剛完成BCA(學測評估)便要往新中學考分班試,那我們只要看BCA回來的成績,便可估計得到該校的BAND 1 位有多少。

上年,BCA的成績回校那天,我們校長笑到合不龐咀,校長說:[教統局指引是不能出數字的,我只能說我們每科都比平均數高出很多,並而很TOP。]

而我校的校長是一個很有幹勁的人,我真的很欣賞她。

p.s. 這是我這兩年真實的感覺

教統局指引是不能出數字===>   
好好定好
差    

我都係呢間學校家長之
一, 都係好佩服
校長, 好欣賞佢, 呢個感覺已在
小女k2參觀呢間學校時
應定oooooooo記得當日係星期
日, 校長等人都有參與介紹
學校的方針及理念  

小女係呢間學校都成長了
不少 我亦興幸能識到
你地呢班朋友   

ooo校長是個優雅的
女士

請問各位家長:

學校有何課外活動可供小一生参與?
通常在何時段舉辦呢?
有無安排星期六活動?

謝謝   

yeah~mom,

基本上, monday-friday(放學後) & saturday早上都有課外活動可以參加. 各色各樣, 真係好多. monday-friday仲有2班尾班校車. 比較特別既有: 圍棋, 小型網球, 書晝, 劍擊....

你可以上學校web site睇下....CLICK HERE

Hello,

我兒子今之統一派位派咗去大角咀天主突的舊校, 即大角咀道那間,
我本身對呢間學校唔熟識, 本身一心想個仔可派入英華, 但最終都失望 .
   後來查探各方資料, 發覺大天小學係一間唔錯既學校, 但我始終唔係太喜歡舊校址的附近環境, 於是我上星期六去咗海帆道那間叩門, 希望兒子能轉讀那裹, 因那邊的環境和設施都較理想.
      但請問若大天小學新與舊對比, 那間會較好呢

好啊! 小兒正嚷著要學圍棋, 咁不如留待到時開學先學啦.
書畫是否中國書法加水墨畫?
先多謝Bowiema資料.   

derah,

據我所知, 舊校既成績好似無我地新校甘好. 同埋學校環境, 設施, 校舍大細真係好好多. 希望你叩門成功啦~~
‹ 上一主題|下一主題