用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今年9月返小一的家長入來傾下啦!
go

今年9月返小一的家長入來傾下啦! [複製鏈接]

今年9月返小一的家長入來傾下啦!

我仔仔今年返小一啦!有d擔心他適應唔到新的環境.

你哋準備好没呀!     
用智慧去改变能被改变的,用胸怀去接受不能被改变的!

Re: 今年9月返小一的家長入來傾

可以比小朋友在署假期間上一下小一預備班.  我都已經幫囡囡

我仔仔間幼稚園係六月開始左模擬小一呀, 佢剛剛返左一個星期, 我問佢覺得點, 辛唔辛苦, 佢竟然答我話好好玩, 好開心, 日日都咁開心.

但係其實佢已經係呢個星期開始要黙2次書(星期二~英文, 星期四~中文), 依家佢咁答我, 我諗佢應該無問題呱!!!

我諗仔仔應該可以適應到!!!

:  :  :

我個女間幼稚園低班時巳經要默書了,我相信我個女可以應付到。
我以家最擔心就係個女要在校食午餐,唔知岩唔岩佢口味。
小學除左要默書外,有D咩同幼稚園有好大分別呢?
小一預備班又會教個小朋友乜野呢?

helenting 寫道:
我仔仔間幼稚園係六月開始左模擬小一呀, 佢剛剛返左一個星期, 我問佢覺得點, 辛唔辛苦, 佢竟然答我話好好玩, 好開心, 日日都咁開心.
但係其實佢已經係呢個星期開始要黙2次書(星期二~英文, 星期四~中文), 依家佢咁答我, 我諗佢應該無問題呱!!!
我諗仔仔應該可以適應到!!!

我個女女讀果間幼稚園都係六月開始模擬小一(一至六),加埋畢業禮採排(星期六,加埋午膳,12點半放學),她都唔覺得辛苦既,又係話好好玩...
至於默書基本上已進行了一個學期了(逢二、五),她每次都好開心話俾我知全對的,昨日更去小學模擬上課,她覺得好開心呢~今早家長日,老師話她升小適應完全沒問題,我都對她好有信心!

sandylaw 寫道:

我個女間幼稚園低班時巳經要默書了,我相信我個女可以應付到。
我以家最擔心就係個女要在校食午餐,唔知岩唔岩佢口味。
小學除左要默書外,有D咩同幼稚園有好大分別呢?
小一預備班又會教個小朋友乜野呢?

午餐係家長預先選定的(4選1,通常半個月前預訂,唔知你個女升讀的小學是否這樣的呢),我多數會自己送飯,選擇一星期一至兩日吃飯盒供應商的飯...(因為大女兒也是讀小學的,所以知得清楚d)
小學和幼稚園最大分別係科數目多了(7-9科),學校人數多(有些多逹千人),空間大(校舍),老師數目多(有些老師會威嚴些,你最好預先告訴他),課外活動多,所以小朋友親身參觀一次小學課室、特別室,會適應得快d。
至於小一預備班,我個女幼稚園已經開始了,多數重於中英數常四大範疇,也會讓不同的老師各自教一科,給予工作紙,內容也是小一的內容(其實小一上學期的課程是銜接k3的課程)所以不用太過擔心呀...

我個仔都以你o地小朋友一樣由k3開始有默書逢星期一及四中文及英文,我都希望佢頂得主。見佢又無叫好參,重話無問題啦       
~~本來無一物,唯有孽隨身~~

你地知唔知上小學,係唔係要帶水壺?全日咁長,係唔係要帶好大樽?邊種水壺先夠衛生?定係學校有水飲?

仲有,阿仔一堂45分鐘,兩堂連堂要個半鐘先至有小息,咁,個半鐘咁長,會唔會急小便??

有無人可以分享下....
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

睡覺 寫道:
你地知唔知上小學,係唔係要帶水壺?全日咁長,係唔係要帶好大樽?邊種水壺先夠衛生?定係學校有水飲?

仲有,阿仔一堂45分鐘,兩堂連堂要個半鐘先至有小息,咁,個半鐘咁長,會唔會急小便??

Why parent need to worry about pissing for a 6 years old child? Is it too protected?

哈哈,阿仔小一(九月時)都未夠六歲喎

其實你同我咪一樣(你自己先知.....哈哈﹗),只係緊張ge野唔同.....

不要將母親對孩子的關心當作太過於保護,可能你對某些東西在意,我卻毫不在乎呢﹗

因為每個孩子的體質、性格都不一樣,自己的母親最了解自己的孩子的需要,(你都聽過兩父子騎驢子ge故事架啦......)

有的孩子可以粗生粗養,都可以健康無問題,

有的孩子則天生體質或神經系統都比較敏感,

我的孩子只要稍為飲少左水,佢就會發燒,這是因他腸胃較為敏感,佢五歲前,一天至少要大便兩至三次,很少一次就ok......很多事你唔知咁多架喇。

如對於有關此類生理心理都敏感的孩子的資料有興趣,想知多一點,可以pm我

bk2005 寫道:
[quote]
睡覺 寫道:

Why parent need to worry about pissing for a 6 years old child? Is it too protected?[/quote]
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

I feel sorry to know that your son has this over sensitive problem. However, in my opinion, once he can go toilet himself and he can talk, then it is his responsiblility to take care himself.

You should teach him to take care himself, but not keep on looking after him. You will then be happier because you will not be woryy too much. You have to let go one day.

rexmarco 寫道:
我個仔都以你o地小朋友一樣由k3開始有默書逢星期一及四中文及英文,我都希望佢頂得主。見佢又無叫好參,重話無問題啦       

我個仔都係k3開始有默書逢星期一及四中文及英文, 你果間係邊? Both of our sons may be study at the same school.

我仔間學校都係6月開始有小一模擬課程, 由唔同老師教唔同科目, 逢二, 五英默及中默, 要自己抄手冊, 有班長同行長, 有時仲會有4樣功課 仲有小息時間, 要自己帶水樽和小食. 阿仔話: 好開心, 一樣無變. 佢真係充滿自信心!
不過, 我估佢第一日返學都會驚架. 希望小學嗰邊會有適應周啦.

我個仔間幼稚園係冇默書ga..........上到小一有一個適應期係唔使默書住既,都應該冇問題既.
幼稚園話月尾先開始模擬小一.

我係驚個仔係學校掛住玩唔飲水,係屋企如果我唔叫佢,係可以一杯水都唔飲ga(包括出完飯),佢唔會話渴ga喎,但唔飲水點得呢!

謝謝你的意見,對於如何照顧一個highly sensitive child..,以及我的兒子,我會努力學習架喇,因為我也是跟他同一類人,所以我明白他。而香港而加大多數人都唔知道何為highly sensitive(我係指香港...)﹗不過,我選那間小學的校長很好,他聽我講完,即刻問我取我以前整的hsp網址睇,哈哈,我覺得他都是同我阿仔類似的一類人呢﹗

如有一本hsc書附錄中<<給老師二十個tips>>(如何與hsc相處)所述﹕

「假如你與高度敏感兒相處時,當遇上任何問題,請諮詢這個學生先前任教的老師,並向她學習過去與這孩子相處的策略。當你那位高度敏感的學生沒有你所期望的回應時,請不要假定他們是反叛的,或是他們有嚴重的不安。與這些兒童相處,一個能切合他們性情的環境,對於他們來說就是他們的“全部”﹗﹗待他們長大一點,他們將會適應好他們的世界,但前提是,他們(幼年時)需要這個世界先去配合他們。」

所以,如果我沒有好好在他幼年時給予他"足夠的"或"適當的"安全感(並非過份保護),佢將來更加不能適應世界。

(本來是英文來,因為未出翻譯,所以我自己翻譯,我知道這本書,台灣好快會翻譯做中文版)

如果你地覺得自己或孩子是一個highy sensitive person or children..可以到以下網址瀏覽
以下是一些有關網址﹕
http://www.hsperson.com/pages/child.htm

http://www.enotalone.com/article/4440.html

http://www.mothering.com/articles/growing_child/child_health/highly-sensitive.html

[url=http://www.sensitiveperson.com/links.htm]http://www.sensitiveperson.com/links.htm[/url]

有一個hsc group,裡面有的家長都是有這類特質的孩子,她們講述很多和我的孩子相類似的問題和與外界相處,在學校所遭遇到的問題等類似事情(如與學校老師溝通,別人都覺得我們太保護這些孩子等的問題),看完會發現自己並不孤單呢﹗

不過要加入yahoo,仲要係英文黎 :
here  http://groups.yahoo.com/group/hscbook/
bk2005 寫道:
I feel sorry to know that your son has this over sensitive problem. However, in my opinion, once he can go toilet himself and he can talk, then it is his responsiblility to take care himself.

You should teach him to take care himself, but not keep on looking after him. You will then be happier because you will not be woryy too much. You have to let go one day.

zimba 媽,
你間係幼稚園嚟,好勁,好以小學一樣咁,有又小息,重要抄手冊,
我無擔心飲水問題和小食等問題,不過我都認同你所講會有驚,不過小朋友好快會適應到,返而我驚自己     

carcar123,
係荃灣區
carcar123 寫道:
[quote]
rexmarco 寫道:

我個仔都係k3開始有默書逢星期一及四中文及英文, 你果間係邊? Both of our sons may be study at the same school.[/quote]

我孖女都係9月開始讀小一啦
不過我最怕佢地唔識同人傾計會悶呀
因為佢地講野唔叻呀     

zimba 寫道:
我仔間學校都係6月開始有小一模擬課程, 由唔同老師教唔同科目, 逢二, 五英默及中默, 要自己抄手冊, 有班長同行長, 有時仲會有4樣功課 仲有小息時間, 要自己帶水樽和小食. 阿仔話: 好開心, 一樣無變. 佢真係充滿自信心!
不過, 我估佢第一日返學都會驚架. 希望小學嗰邊會有適應周啦.

zimba,你講既東西咁似我個女果間既(你講得仔細些)?你個仔果間幼稚園係邊區o架?

睡覺 寫道:

全日半日都一定要帶水壼,我大女(二年級)個水壼唔係好大,唔夠飲(尤其是上體育課當天)就係學校部水機添水..但我唔知其他學校有冇水機...
急小便的問題,初期老師唔會咁狠心唔俾佢去既,但你要同個仔講,上課前一定要去洗手間先至上課,否則會錯過上課內容既
‹ 上一主題|下一主題