用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問小學排名?
go

請問小學排名? [複製鏈接]

請問小學排名?

請問 St.Mary, Maryknoll Convent, St. Paul Co-ed, St. Paul Convent, DGS, 那一間小學最好, 排名怎樣?

Re: 請問小學排名?

andysmile:

排名並不重要。五間都是好學校,最重要是哪一間合你心水及適合你的小朋友,其他考慮因素包括距離、校風、宗教等。好難排一個次序。

andysmile 寫道:
請問 St.Mary, Maryknoll Convent, St. Paul Co-ed, St. Paul Convent, DGS, 那一間小學最好, 排名怎樣?

請問 St.Mary, Maryknoll Convent, St. Paul Co-ed, St. Paul Convent, DGS, 那一間小學最好, 排名怎樣?[/quote]

For yr information

http://life.mingpao.com/htm/primary2006/cfm/content.cfm?Path=competition/competition4.htm

..你提出這幾間都係好多人的心水, 比我個女求其入到一間都唔使再出去找另一間學校...當然, 要是5 間比我Choose( 但無可能, 因有津小,只會派到一間), 我都會有自己心中的排名... 又要睇下你計唔計較要比學費, 又要睇下是否近返學., 2 間係香港, 3 間係九龍....
論中學會考成績計,( 我自己估計), DGS=st paul co-edu>marynoll>st paul convent=st mary, 但分別好少.
學費: st paul coed> DGS>st paul convent>maryknoll=st mary
以學生家長名人多少計: DGS, st paul co-ed 真係有幾多名人wor

活動: 可能每間學校都有自己的強項, 不過, 有d 活動比賽真係某幾間學校先有提供, 普通地區名校都無師資會教到, 這就是名校與普通地區勁校的分別.
‹ 上一主題|下一主題