用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: CSW
go

馬灣基慧小學 [複製鏈接]

Re: 馬灣基慧小學

Thanks P&Lma.  請問由荃灣地鐵到馬灣邨巴的時間表?

你地好呀!我住麗城的,仔仔9月都要選校啦,我重有個細女,所以好想仔仔派到一間較好的小學,我之前入去珀麗灣見到基慧既外形已經好鐘意,環境又好,我呢排都諗緊點選校,其實我好想仔仔入浸聯的,但我都知機會實在好細,因為只得15分!所以諗緊好唔好將自行/統一派位都填基慧做第一志願,因為我驚填第二唔知到時會點?
請問你地入讀時幾分派到同係自行/統一派位派到的,15分自行派位係咪好大機會唔得呢?

我住韻濤居,仔9月返馬灣基慧。
我荃官同浸聯我都有叩門,但都知機會微。
raindrop

好高興又有媽咪加入我地既topic。

jk923,

其實如果只有15分真係唔好考慮自行派位選浸聯, 因為剩係20分個pool人都已經抽唔哂, 跟本無機會抽15分, 你不要白白浪費掉一個機會。

CSW:
咁15分(自行)基慧有機會嗎?
請問多唔多功課呀?大約有幾多樣呢?親子活動又如何?

jk923,

就今年來說15分入基慧是有可能的, 但是我亦識人住馬灣村, 有15分, 但第一輪都唔入, 要等第二輪至入。而第二輪, 我亦知有人放基慧做第二位都入到。不過所有人都會教你, 係第二輪的乙部, 把你最想入個間放做第一位, 而那些你已知好heat, 但又好想入的, 請不要寫在第二, 三位。應該放一些沒有那麼heat, 但你都唔會好抗拒入既學校放二至五位, 其後的便盡量填滿, 千奇唔好只填5, 6間, 否則一下子不好運, 把你派到一所你完全唔想去既學校。當然, 另外你也可以先報考一些私小或直資, 以作為後備。我個人的經驗是深水土步崇真會容易入, 學費也不算太貴。

我兒子也是今年9月才入讀小一, 所以仍未知真實情況會如何...你可番看這個topic內其他基慧家長的comments.

以上只是純個人意見, 只供參考, 因為每個小孩和其家長要求都不同, 不過也祝你一切順利。

我個仔今年入讀馬灣基慧,這間學校好嗎, 如果同仁立紀念小學哪一間好啲,因為我個仔今個星期六面試

浸聯好黑暗的, 如果搞門唔識人入表,自行入表, 見都無得見,我個仔個同學仔媽咪搵人入表,咪有得見囉,其他免問,我有個朋友個女讀荃灣基慧,一年級考全級第一,都無消息,連續二年入表都無,都唔知間學校準則在哪兒....唉
該用戶已被刪除

CWS:
知唔知今年基慧收到幾多表呀?
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

荃灣邊度有車入馬灣?我只知有船,葵芳&青衣先有車   

醒目開學勳章

lawrencewong
請你可否問下點解你朋友個囡要選擇轉去浸聯,係浸聯好好定係基慧差?
我好想知道點解咁多家長想入浸聯
lawrencewong 寫道:
浸聯好黑暗的, 如果搞門唔識人入表,自行入表, 見都無得見,我個仔個同學仔媽咪搵人入表,咪有得見囉,其他免問,我有個朋友個女讀荃灣基慧,一年級考全級第一,都無消息,連續二年入表都無,都唔知間學校準則在哪兒....唉

咁如果馬灣基慧好定仁立紀念好

因為我哋都係住係麗城花園,而且間學校過去的成績也很好,派中學也好

荃灣既綠楊小巴站外面(面對麗城村巴站)有個入馬灣的村巴站, 好似收$6. 每小時的15分和45分有車入馬灣, 在馬灣基慧門口有站落車。

亞薛 寫道:
荃灣邊度有車入馬灣?我只知有船,葵芳&青衣先有車   

我唔熟悉仁立或仁紀小學, 只聽聞它們是傳統學校。而馬灣基慧的優點則已在此topic或某些談及荃灣小學的topic中有提到, 似乎除了交通可能較麻煩, 其他都是優點。

CSW
哈,捉到你la!!收到測驗卷未?

sw,

收到啦, 唔該哂, 記得有卷就fax埋比我參考呀!
係另一個topic好似見你參加左好多暑期活動wor, 我都未幫我d仔搵tim。
‹ 上一主題|下一主題