用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 協恩中學附屬小學 (HYPS)
go

協恩中學附屬小學 (HYPS) [複製鏈接]

協恩中學附屬小學 (HYPS)

小朋友現在/將會就讀協恩小學的家長:

我 post 了兩個 messages 在了無人氣的協恩中學附屬小學的討論區內,請到該區參與討論,讓我們搞作搞作,為死寂的該區添些生氣吧。

Come on, get the ball rolling!

Re: 協恩中學附屬小學 (HYPS)

HY 的家長們似乎都比較低調吧...  

Boris:
咁交註冊證果日, d 家長俾你的感覺如何呢?
HYPS 家長俾我的感覺就多屬斯斯文文, 普通中產一族
搜集咗d資料可分享:
1.新校長上場之後功課量較以往多 (同一般官津學校比就唔算多, 亦唔算少), Project 都多
2. 新校長較注重學科成績, 對中英數水平有較高的要求
3. 教學語言主要係中文, 但學校有英文提昇計畫(實際內容可參看學校發展計畫書), 有外籍老師一名, 小四開始依英文能力分班, 小五開始用英數
4. 全年兩測兩考+多元評估, 中英默書次數同形式唔清楚
5. 2003年有9成附小學生直升 HYS, 呢兩年聽講少咗7個直升額, 所以照計仲有8成多可直升
6. 除咗體育項目出名, 學校仲擺咗唔少資源係藝術同音樂培育方面(亦可參看學校網頁), 學校生活絕對多采多姿
7. 老師有愛心, 師生關係融洽
Boris 寫道:
HY 的家長們似乎都比較低調吧...  

TWMa, 多謝你的資料. 小女亦將於9月入讀協恩小一, 希望以後大家多作交流.

TWMa:

謝謝你的資料,很有用。你的小朋友現在讀協恩幾年級?

咁交註冊證果日, d 家長俾你的感覺如何呢?

因註冊的兩天請不到假,由太太請假去替小女辦理註冊。據太太說,亦正如你所講,HYPS 家長看上去多是斯文有禮的普通中產,不算太富貴高傲那一種。

1.新校長上場之後功課量較以往多 (同一般官津學校比就唔算多, 亦唔算少), Project 都多

這亦是我比較關注的一項。我知道上一位校長辦得很好,聽聞教學和處事方向很活很會變通。珠玉在前,不知新校長又有什麼特質?

2. 新校長較注重學科成績, 對中英數水平有較高的要求
3. 教學語言主要係中文, 但學校有英文提昇計畫(實際內容可參看學校發展計畫書), 有外籍老師一名, 小四開始依英文能力分班, 小五開始用英數

由於與中學有直屬關係,提昇小學生的英文水平實屬必要,以確保中學繼續維持英中身份吧。

4. 全年兩測兩考+多元評估, 中英默書次數同形式唔清楚

希望有其他協恩家長知道的話可以補充一下。不知功課又是什麼形式的呢?

5. 2003年有9成附小學生直升 HYS, 呢兩年聽講少咗7個直升額, 所以照計仲有8成多可直升

也有聽聞。不過 8 成多也很不錯了。

6. 除咗體育項目出名, 學校仲擺咗唔少資源係藝術同音樂培育方面(亦可參看學校網頁), 學校生活絕對多采多姿

我只知道協恩中學的運動很有名,但小學放面則不得而知。有否進一步資料?至於加強了藝術和音樂培育,那是很好的消息喔。

7. 老師有愛心, 師生關係融洽

這個也十分重要。有助增強學生的學習能力嘛...  

Hello Boris及TWMa:
因小囡本年九月要開始簡小一,我都好想問我個囡只得20分(首生及基督教),但有朋友話要聖公會才會計5分,其它教會都唔計(是否真有此事?)
在第一輪的交表時,是否要把有關的profile一起交上?
要點簡或點填才可以入到協恩????
比d意見!!! 唔該!!!
kennis

kennis:
1.第一輪的確要聖公會先有宗教分, 最少要有20分先有機會抽.
2.純粹計分+運氣, 所以唔駛交 profile
3.如果你住 Net34, 將協恩填第一志願, 咁就有機會, 但唔好寄望太大, 協恩學位少, 今年開始, 以前的 Net36 併入 Net34, 所以機率唔算高.

Boris:
/你的小朋友現在讀協恩幾年級?/ 同你一樣

升小一... 又是小朋友的一個新階段,做父母的又要努力幫助她適應。希望升小一的小朋友都能盡快適應和享受新的學校生活吧。

TWMa 寫道:

Boris:
/你的小朋友現在讀協恩幾年級?/ 同你一樣

TWMa:

唔該晒!!!!!

kennis
‹ 上一主題|下一主題