用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升中有後盾,還是六年小學生涯緊要?
go

升中有後盾,還是六年小學生涯緊要? [複製鏈接]

升中有後盾,還是六年小學生涯緊要?

因為派到一間小學有直屬中學,中學本身不太差,現是英中,但不是心目中的中學,而本身有一間心儀的私小,你會揀那間?

Re: 升中有後盾,還是六年小學生涯緊要?

gigivinda,
又我答你好唔好?
小朋友是龍是鳳仲未知..究竟佢係band 1, 2, 定 3呢?!  要讀完d 6年先知.  好彩地係top 個d band 1, 唔好理間直屬中學..出去自行派位, 好多學校都會like.  加上下年中學派位又轉左玩法, 到時機會更大.
Band 1 都有分頭, 中間同尾架o咼.  If 係中間or 尾, 咁自行派位唔得, 咪入住自己中學先, 再叩其他高一級既中學囉, right?
如果係band 2... 咁間直屬中學簡直係救星.  話哂有間英中backup. 就算將來去外地升學, 書本入面d terms 都唔駛由頭學過.
不幸地係band 3... 簡直要還神, 感謝主.  因為直屬中學原本唔收, 都可以憑運動, 音樂之類, 叩番自己中學.  

小學派位個日你驚唔驚? 我當年驚到想嘔, 係真係想個種.  我怕我受唔起中學派位個種負擔.  
--- 2J 作品

我會揀自己心儀的私小.

JJ1122 寫道:
gigivinda,
又我答你好唔好?
小朋友是龍是鳳仲未知..究竟佢係band 1, 2, 定 3呢?!  要讀完d 6年先知.  好彩地係top 個d band 1, 唔好理間直屬中學..出去自行派位, 好多學校都會like.  加上下年中學派位又轉左玩法, 到時機會更大.
Band 1 都有分頭, 中間同尾架o咼.  If 係中間or 尾, 咁自行派位唔得, 咪入住自己中學先, 再叩其他高一級既中學囉, right?
如果係band 2... 咁間直屬中學簡直係救星.  話哂有間英中backup. 就算將來去外地升學, 書本入面d terms 都唔駛由頭學過.
不幸地係band 3... 簡直要還神, 感謝主.  因為直屬中學原本唔收, 都可以憑運動, 音樂之類, 叩番自己中學.  

小學派位個日你驚唔驚? 我當年驚到想嘔, 係真係想個種.  我怕我受唔起中學派位個種負擔.  

好多謝你回應。係呀,小學派位個日簡直係我呢一生人心情最沈重的一日,我係講呢一生人-- 簡直苐一次明白為何世上有人要啪丸,原來心情低沈係好辛苦,又不是激動或傷心,總之係沈重。

之但係喎,如果私小train得佢好,可能由band 3 變band 2, band2 變band 1, band 1 尾變band1 中或頭,因為私小操得多d, 教深d。  有冇可能呢?

甘派到邊間津小?有間心儀的私小又係邊間?你講埋,甘佢BK既SUPER媽咪回應多D。

gigivinda,
有可能架.  睇你係咪想咁樣囉.  你配合到, 小朋友又係個d type, 咪得囉.   私小都有band2, 3學生.   普通小學都唔係完全唔理學生死活既.  好多小學都有精英班, 有所謂既拔尖補底.  私底下亦都會有家長又谷又操... 其實有好多種可能性, 全部都係將來先知.   
--- 2J 作品

梗係直屬中學啦,你以為top係top間學校咩?top學校只係會比d最基本既野(做足基本野,就會好過出面學校),但真係想係呢d學校最top,梗係靠家長啦........你都聽過,好多老師都話係名校係無野做,係家長做晒,所以係私小又好,係津小都好,阿媽比適當既野個小朋友,train up佢係最重要,唔理既話,去到私小,都只係普普通通,所以有間直屬中學打底,train up得好好地,博第一輪考到好好中學仲好啦.........你間直屬亦係英中,仲想點呀?

gigivinda 寫道:

因為派到一間小學有直屬中學,中學本身不太差,現是英中,但不是心目中的中學,而本身有一間心儀的私小,你會揀那間?

好多老師都話係名校係無野做,係家長做晒 <--- 我教中學既朋友, exactly 係咁講.  

我自己細時讀私小, 英文私小添.  不過當年讀私小比人感覺係讀書唔好, 無咩好學校收, 先走去讀私小..     
--- 2J 作品

十分同意jj1122所說的,這算是比較安全的做法,
but你所說有英中的小學,各方面是否ok呢!
例如校風是否良好,老師及校長對教學是否
有經驗及熱誠等............

蒙查查 寫道:
十分同意jj1122所說的,這算是比較安全的做法,
but你所說有英中的小學,各方面是否ok呢!
例如校風是否良好,老師及校長對教學是否
有經驗及熱誠等............

應該不錯,只是因為津校要跟大圍,整體英文程度應該不及私小(私小教高一級),校園比較細小一點,及下午班囉。

我都有這問題,真係稔到就快癲   

moochacha ,
你係 St. Paul's Convent School (Primary Section) vs 聖家?
兩間都有直屬中學...我都buy SPC o咼.
--- 2J 作品

JJ1122 寫道:
moochacha ,
你係 St. Paul's Convent School (Primary Section) vs 聖家?
兩間都有直屬中學...我都buy SPC o咼.

我女是sfa/聖家(kln city).
可否俾吓意見?我不知聖家(kln city)/(kln tong)分別.........
真係大家都有壓力 還未解決   
該用戶已被刪除

catcatmom 寫道:
甘派到邊間津小?有間心儀的私小又係邊間?你講埋,甘佢BK既SUPER媽咪回應多D。

津小係九龍循小下午,私小係KTS (九龍塘學校)。真係麻煩哂BK媽咪。

Hi gigivinda,

I can foretell that the promotion to secondary is a greater torture than promotion to primary - it is a two years war in P5 and P6 and both parents and students are under pressure.  Those who design the current system should really experience it themselves by sending their children to a local subsidy school.  Then they would realise how they should change the current system.

My advice is to resolve the problem early by choosing a primary school with a secondary school back up.

如果錢唔係問題咁我一定揀KTS, 無論校舍及升中派位, KTS一定好過循小.

gigivinda 寫道:
[quote]
catcatmom 寫道:

津小係九龍循小下午,私小係KTS (九龍塘學校)。真係麻煩哂BK媽咪。[/quote]

G-Ma 寫道:
如果錢唔係問題咁我一定揀KTS, 無論校舍及升中派位, KTS一定好過循小.

去年我也遇到你類似的苦惱,就是要在津小(循上)與私小中作出決擇.我從沒有想過,雖然有一間很好的私小墊底,放榜當日,我仍然感到極大的壓力.所以我絕對相信,升中的壓力實有過之而無不及.

最後我也選擇了循小,不過一點也沒有後悔.正如jj1122所說:循小能進可攻,退可守.除此以外,我覺得老師很愛錫學生,而半日制亦能有更多空間讓小兒有其他方面的學習(本來我是不喜歡半日制的).總的來說,我感到很滿意.   

p.s.聽說循中近年換了校長,比以前好了很多,不過詳細情況所知不多,要待其他知情人士提供
‹ 上一主題|下一主題