用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 RE :好唔好俾就讀K1囝囝學奧林匹克數學?
go

RE :好唔好俾就讀K1囝囝學奧林匹克數學? [複製鏈接]

RE :好唔好俾就讀K1囝囝學奧林匹克數學?

Re: RE :好唔好俾就讀K1囝囝學奧林匹克數學?

K1好似太細喇! 聽講奧林匹克數學係for小學生wor!

k1是不能讀的,有些學校有for小一的班,但有些學校最細年紀的班要去到小三才有得上.

cherriemama /conniedodo
寫道:

多謝你們的意見,我諗都係聽你們的意見遲D先學
THANK YOU SO MUCH

what is the 奧林匹克數學 ? and the difference with
the Kwik maths or 珠算 or the others ?

ymca黃傳經中心有得學,for k1-k3都有.

奧數係大陸好盛行.

奧林匹克數學係比小三以上既學生ka, 主要train小朋友既邏輯思維,推理能力,從而激發佢對數學既興趣. 咁佢對果科有興趣, 就會主動去學習同研究la, 學多左, 成績自然會好! 我d學生個個試玩完奧數後, 都著左迷ka!

而珠算係比k2至小四既學生, 佢主要係提升小朋友的運算速度和能力; k2至小二既學生, 學左1-2期已識背乘數表ka la!

tr
你d資料好詳細, 咁請問"學林數"又係d咩, 同"公文數"分別大嗎?

I want to know too

loverbaby,

我只係將我知既寫出黎嗟!

學林數呢, 我知得唔多, 唔敢答你, 我試下search 多d 資料再話過你知ah!

而公文數, 係日本仔野黎; 佢分好多個level, 每個level有好多work sheets/工作紙, 每次上堂就比d work sheet 佢做, 做完就交比d導師改, 有錯就再做, 直到全部arm晒為止; 佢地亦都會比d work sheets 個學生返屋企做; 當個學生完成果個level既所有work sheets/工作紙, 就可以升上另一個level.

訓練思維全靠數 2006年5月24日
廣 告

【明報專訊】家長都希望子女文理俱佳,於是坊間很多「興趣班」應運而生。單單在數學的範疇裏,就有五花八門的課程,想子女學好數學、打好基礎的父母,究竟應該怎麼辦﹖

本版將一連兩期以數學為題,今日先為毫無頭緒的家長,拆解坊間最流行的幾種數學課程背後的原理,星期五再請數學專家,講解小朋友學數學的竅門。

針對質素 多元發展

珠心算

什麼是珠心算﹖

香港珠心算專業教育協會會長吳百明指出,珠算是以算盤為工具的計算方法,而珠心算則是先學珠算,再化作心算基礎,即在心算時,腦裏出現算盤的影象,在腦中盤算。

學習珠心算時,小朋友除了「看算」——用眼睛看題目再計算外,還有「聽算」,即是老師讀出題目,例如「3+4+5+7-4-6=」。小朋友要一邊聽,一邊撥動算盤或以心算計出答案。運算的數位會隨級數增加,並需要背誦一些口訣。吳百明指「聽算」是其他科目較少有的。

適合什麼孩子﹖

主要為4至10歲小朋友

對學數學有何幫助﹖

吳百明坦言,珠心算只涉及四則運算(加減乘除),僅屬運算概念,不是數學概念,也沒有文字體。不過因為小朋友心裏要有珠算圖像,協助運算,故有助發展孩子的右腦功能﹔同時透過「聽算」,可以改善小朋友的聽力,增快反應﹔運用珠粒細小的算盤,既可令孩子的觸覺變得敏銳,專注力亦會改善。整體質素改善,學習能力自然增強。

與其他課程有何不同﹖

吳百明認為,每個興趣科目都有其好處,小朋友基本上要多元發展。珠心算

tr,
hello!你是教奧數的嗎?
請問如果想學的話.是否要報那些與奧數協會或香港數學奧林匹克學校,d師資會比較有保證呢?
另外,有否私人班呢?
tr 寫道:
奧林匹克數學係比小三以上既學生ka, 主要train小朋友既邏輯思維,推理能力,從而激發佢對數學既興趣. 咁佢對果科有興趣, 就會主動去學習同研究la, 學多左, 成績自然會好! 我d學生個個試玩完奧數後, 都著左迷ka!

而珠算係比k2至小四既學生, 佢主要係提升小朋友的運算速度和能力; k2至小二既學生, 學左1-2期已識背乘數表ka la!

conniedodo,

我其實係對數學有興趣, 同埋玩過下奧數嗟! 果d係我補習社學生黎, 同佢地補習時, 有時會比d奧數佢地做, 激發下佢地對數學既興趣!

其實依家坊間好多奧數班, 師資同課程都好參差, 你應該都聽過, 有d用普通數充當奧數; 報果d奧數協會或香港數學奧林匹克學校係會穩陣d; 或者如果地點arm既, 你可以考慮下我pm比你既資料, 個導師係奧數比賽羅過獎ka!

但係我就唔prefer私人班, 呢d唔係知識型課程, 始終係一班人, 柴嘩嘩, 一齊玩, 一齊研究下, 先開心, 咁佢先會有興趣ka ma! 好似私人補習咁玩, 效果就會差好多, 如果咁我會suggest你買本有答案既奧數書, 返屋企自己做!

SUSANNA,

Please check PM.

Dear tr,
Which area are you in?  Can you pm the info to me?
Thanks
deniset

tr 寫道:

但係我就唔prefer私人班, 呢d唔係知識型課程, 始終係一班人, 柴嘩嘩, 一齊玩, 一齊研究下, 先開心, 咁佢先會有興趣ka ma! 好似私人補習咁玩, 效果就會差好多, 如果咁我會suggest你買本有答案既奧數書, 返屋企自己做!

tr,

我同意呀!我大仔都試過單對單私人班,佢唔enjoy
結果都係返大班學,慳返唔少$$$!

tr,

Can you pm some info of 奧數 for me please?  Where is your 補習社? Thx.

hikozan,

Would you email detail information of YMCA to me(PM).ThX!

E-mail address: [email protected]

小品文, deniset, 冰冰,

Please check pm.
‹ 上一主題|下一主題