用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 播道書院
樓主: mandy_lee
go

播道書院 [複製鏈接]

Re: 播道書院

Thank you AuntieSaSa & William28

hi 各位家長

我想問下交報名表要否交埋profile , 如果不用咁學校 的 k1 & k2 成績表是否 釘埋落報名表便可. 因為報名表寫要交 埋成績表 , 我唔知要否做埋 profile or 就咁釘埋交.

謝謝

可以將profile與報名表一起交的
littleeva 寫道:
hi 各位家長

我想問下交報名表要否交埋profile , 如果不用咁學校 的 k1 & k2 成績表是否 釘埋落報名表便可. 因為報名表寫要交 埋成績表 , 我唔知要否做埋 profile or 就咁釘埋交.

謝謝

有冇上年考到的家長分享吓?

今日係交申請表Dead Line,同太太一早就去到附近間茶餐廳叮早餐,等九點鐘就去交表。交表時心情仲好緊張,好似自己考一樣。去到學務處,D 人都好nice,仲見到一個遲到的同學仔,個樣幾得意的。走的時候在門口遇到一位外籍老師,所以找緊機會談了一會兒。真的希望兒子能考入這所好學校。 :

下,?! 不是寄去就得咩? 要親自去交表 ?!
昨天看了一下2006年小學概覽, 發現教師達到語文能力要求常額教師的 %: 普通話科係 33%, 中文不是用普通話嗎 ? 點解咁低 ? 其他直資學校都係 100% WO, 你地有沒有留意 ?
我的小朋友都很LIKE 這間學校的校舍, 同埋我自己亦認同播道的教學理念, 但上次有個家長話將來學校附近要起樓, 周圍都係地盤, 你地會唔會擔心呢 ?

Hi angelmumy,

我仔仔係今年播道第一批小一學生, 上年報考時什麼關於學校的資料都沒有, 連校舍都只得地盤一個,只有靠簡介會及校長所講的理念, 還有靠自己的感覺, 鍾唔鍾意個理念及會否信任校長的領導.
將來學校附近要起樓我又唔係好担心, 因為好多學校都要面對呢個問題, 沒有學校可以保證附近會如何發展, 而且學校附近環境咁優美, 要起樓唔出奇, 當然我們做家長就唔想, 但如果真係認同學校理念, 小朋友讀得開心先至最重要. 以我這星期觀察所得, 校長係一個緊張學生學習環境及好願意與家長溝通的校長, 所以有咩意見都可向他反映, 早D入嚟讀就可享受多幾年青蔥的環境.

今天己遞表, 希望收仔仔喇

Thanks, AuntieSaSa. 你說得對. 認同學校理念, 小朋友讀得開心先至最重要. 你仔仔開學個多星期, 開心嗎 ? 功課之類如何 ? 老師係咪成日講英文 or 普通話 ? sorry, 真係想知太多......

Angelmumy,

剛開學的這星期阿仔都適應得好好, 鍾意返學, 經常問佢關於學校的事, 佢都係一舊雲咁, 唔會答我好多, 以前佢係幼稚園時都係注意力弱, 成日都聽唔到老師講野, 不過我唔係好担心, 老師提佢多訓練多, 相信會好, 好過我成日好長氣咁話佢.
暫時未有帶回家做的功課.

我想問下這間學校好唔好呀?是否全英語教學呢?我真係好想知呀?我剛剛從朋友口中才得知有這間小學!

Hi, 我都好想知道這校的資料, 因為太新, 有沒有家長可以俾一些意見, 例如先生對學生比例, 一班有多少人. 師資怎樣.

pls check the following :

http://www.efcc.org.hk/school/

‹ 上一主題|下一主題