用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 播道書院
樓主: mandy_lee
go

播道書院 [複製鏈接]

Re: 播道書院

本校網頁又出現家長會文件了, 可去下載,   按這裡

hi william28 thank for your advise.

hi all,
          你們考慮做義工,你們是Full time mami?其實我都想做,奈何我要返工,仲要on shift,其實我好有興趣做outing的義工,但我仔仔唔知点解?我一出現學校,他便會変得好緊張,不志在,但在家裹不是這表現的,所以我怕我出現做義工,令他唔得放      ,所以考慮中,因為如outing要人幫手,我可請假,但最主要係我要解決和了解仔仔点解會咁先! :cry:  :cry:  :cry:
giraffema 寫道:
yoyosing>>thank you報料

william28>>me too,我也是在考慮做唔做義工及如做,會做邊樣呢?

到時一日有6節課,我想應該不用帶太多書吧,請問各位家長妳們買了書包未呢?會用邊一款呢?現在買書包會不會太早
Tigermom

tigermom

你都係好媽媽, 應該係話這裡個個都係好媽媽及好爸爸, 因為咁緊張自己小朋友的事程, 我們這些在職的媽媽, 有好多嘢都未必做到, 只係盡量去做.

阿仔病左兩日, 發燒,喉嚨發炎, 我今日都冇返工在家照顧佢, 好在下午有好轉, 安樂晒, 我都比佢攪到我頭暈暈.

tigermom 寫道:
venus and goodkids,
             你哋真係好媽媽,我除咗工作時間唔穩定引致應該未能做愛心飯盒外,本人的厨藝真的      不見得人,所以我是會選擇定Lunch Box.......... :cry:  :cry:  :cry: ...sorry Tiger豬[quote]
Venus 寫道:
goodkids

唔該晒你, 我會試下比佢帶飯, 因為播道8:30先上堂, 就算撘校車我估都係半個鐘就到, 所以4-5個鐘應該都ok, 等我試下買個飯壺自己帶返公司食, 睇下熱唔熱先, 到時話你知, 不過我要學識烹飪先
[/quote]
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

tigermom
我個仔都有小小係咁樣, 在上個月我答應去他主日學課室講見證, 未去前同佢講, 佢竟然叫我唔好去講, 佢情願聽其他小朋友的家長講, 都唔想我去, 都唔知点解.

hi all,
          你們考慮做義工,你們是Full time mami?其實我都想做,奈何我要返工,仲要on shift,其實我好有興趣做outing的義工,但我仔仔唔知点解?我一出現學校,他便會変得好緊張,不志在,但在家裹不是這表現的,所以我怕我出現做義工,令他唔得放      ,所以考慮中,因為如outing要人幫手,我可請假,但最主要係我要解決和了解仔仔点解會咁先! :cry:  :cry:  :cry: [quote]
giraffema 寫道:
yoyosing>>thank you報料

william28>>me too,我也是在考慮做唔做義工及如做,會做邊樣呢?

到時一日有6節課,我想應該不用帶太多書吧,請問各位家長妳們買了書包未呢?會用邊一款呢?現在買書包會不會太早
[/quote]
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

hi venus,
          thankyou for you called 好媽媽 to me.....我想和努力去做個好媽媽!
              小朋友病是父母最着緊的,多些休息,好快好的放心。你自己也要take care......
Venus 寫道:
tigermom

你都係好媽媽, 應該係話這裡個個都係好媽媽及好爸爸, 因為咁緊張自己小朋友的事程, 我們這些在職的媽媽, 有好多嘢都未必做到, 只係盡量去做.

阿仔病左兩日, 發燒,喉嚨發炎, 我今日都冇返工在家照顧佢, 好在下午有好轉, 安樂晒, 我都比佢攪到我頭暈暈.

[quote]
venus and goodkids,
             你哋真係好媽媽,我除咗工作時間唔穩定引致應該未能做愛心飯盒外,本人的厨藝真的      不見得人,所以我是會選擇定Lunch Box.......... :cry:  :cry:  :cry: ...sorry Tiger豬[quote]
Venus 寫道:
goodkids

唔該晒你, 我會試下比佢帶飯, 因為播道8:30先上堂, 就算撘校車我估都係半個鐘就到, 所以4-5個鐘應該都ok, 等我試下買個飯壺自己帶返公司食, 睇下熱唔熱先, 到時話你知, 不過我要學識烹飪先
[/quote][/quote]
Tigermom

Venus,

My daughter and son also behave strange in Sunday school if we were there. However, if we ask them to act as a little helper, then they will become more cooperative and active.

BTW, does anybody know that the Aug 24 and 25 Adaptation Class will allow parents to be around or not. Any school bus arrangement or parents have to bring the kid to school and wait for them?

goodkids

我都想知, 果兩日會係全日定半日, 家長可唔可以留低, 我估校車應該唔會有, 因為唔係正常上課.

goodkids 寫道:
Venus,

BTW, does anybody know that the Aug 24 and 25 Adaptation Class will allow parents to be around or not. Any school bus arrangement or parents have to bring the kid to school and wait for them?

Venus,

From the web page of 播道, it will be morning sessions.

hi

Just to say hi! I will join the 家長義工, Hope to see you all soon.

Hi all,

Really impressed with all parents here... I'm sure it will be a good choice to let our child entering this school.

By the way, just to remind you to send back the confirmation letter together with the first school fee by 30 June. I have sent mine!!

hi tigermom,

你有無試下同tiger傾下點解佢會咁緊張同唔自在呢?又或者你試下將你既感受同佢分享,比佢知道你只是想多了解同參與佢在學校內既生活,希望佢可以放鬆d tiger在學校見到同學仔的家長,會否有此情況ka

hi Venus,

希望你仔仔早日康復,你也要保重身體多d休息

柏生兄弟,

Welcome for your joining to this discussion.

giraffema

謝謝你關心, 昨日父親節, 我地一家三口都在家, 因為爸爸已經比阿仔傳染左感冒 :-x 仲要發燒 阿仔又咳到死死下 , 教會昨日係親子崇拜, 都冇得去 我就在家服侍兩位老細, 煮飯比佢地食(好耐冇煮過, 好在都唔難食), 今日老公就好D, 退左燒, 阿仔就都係該, 比左枇杷露佢飲, 希望快D好返.

Venus,

祝早日康復

各位播道既家長,
我想問下你地in既時候難唔難架, 點in發, 需要準備d咩嗎? 要in幾多次架? 比多d意思我地, 等第時我地in時都可以準備下..thanks

hi tracyfo,

難唔難in真的很難講, 若學校做得好有口碑的話, 可能來年收生標準又會唔同咗, 因為我地子女而家都係白老鼠階段. 我之前第一輪收生都無報, 但當去完第二輪簡介會之後, 我便很喜歡此校 + 盧校長   我覺佢做事實事求事同細心. 好似小朋友inteview 完之後會獎小朋友一包飲品(小朋友會覺得去咗玩一個遊戲而無壓力), 至於interview因女女是後備關係而我又須要返工,佢會安排家長放工後接見. 黎緊9月學校會有簡介會你可以自己親身感受一下.

hi mandy_lee,

我都有上網聽返啱啱6月個個簡介, 聽完都好鍾意盧校長同此校, 日後開學, 先可以真正咁睇到成果, 希望到時你多點上來分享.^^

請問校長有冇講過一年考幾多次試呀, 我好像聽唔到校長有講, 如果未講, 可否請7月8號去聽的媽咪問一問呀, 唔該晒.

Venus,

我如果無記錯,校長話一年有3次評估的。
‹ 上一主題|下一主題