用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 播道書院
樓主: mandy_lee
go

播道書院 [複製鏈接]

Re: 播道書院

hi yoyosing,
          你好勁 你的資料直頭好似通告,好記性!
Tigermom

mandy_lee 寫道:
咁知唔知寶琳收幾錢??? 直資有無得申請車費津貼架. 裙褲好似未見有學校穿過, 是不是全白亞???SPECIAL

Hello mandy_lee,

我見寶林係收$330,其實同我預期都係差不多,直資都應該可以申請車費津貼。另外校服方面,今日都未有個設計比我

tigermom,

多謝你誇獎。同自己

yoyosing 你講得啱 自己的宝貝呀嘛!今天校長問有幾多家長住將軍澳?結果全場80%以上舉手,場面好壯觀     
yoyosing你小朋友是男or 女?校長話男多女少喎!我的是仔仔,你呢?[quote]
yoyosing 寫道:
tigermom,

多謝你誇獎。同自己
Tigermom

Aries媽咪 寫道:
仲有校服係著白波鞋,女仔著裙褲, 好輕鬆咁   

但校車就幾離奇, 將軍澳站就收330, 調景嶺280都唔知點定, 因係"真道"同一間校車公司, 但都唔可以真道地址來定呀?

Aries媽咪,

我諗將軍澳站係指好多地方,你要問清楚你所住

[quote]
tigermom 寫道:
yoyosing 你講得啱 自己的宝貝呀嘛!今天校長問有幾多家長住將軍澳?結果全場80%以上舉手,場面好壯觀     
yoyosing你小朋友是男or 女?校長話男多女少喎!我的是仔仔,你呢?

我小朋友係女仔,雖然今日校長話男多女少,但係我認識

請問除o左英文堂有英文老師上,中文係唔係用普通話?o甘其他堂會用o羊語言教授啊?

fifi 寫道:
請問除o左英文堂有英文老師上,中文係唔係用普通話?o甘其他堂會用o羊語言教授啊?

中文堂係用普通話,其他科都係用英文,除

yoyosing,

多謝曬!   

我女而加讀緊K2,準備報小學,一路都有留意播道的消息,見到你地開o左哩個topic,真       

導修堂係唔係有老師輔導d小朋友做功課?唔知播道的功課會唔會多呢?

fifi 寫道:
yoyosing,

多謝曬!   

我女而加讀緊K2,準備報小學,一路都有留意播道的消息,見到你地開o左哩個topic,真       

導修堂係唔係有老師輔導d小朋友做功課?唔知播道的功課會唔會多呢?

係呀!導修堂係輔導小朋友做功課,而家未開學,唔知多唔多功課,我諗應該唔會太多。校長話如果有義工家長幫手,咁老師就可以

hi fifi,
我可以答吓你啦,Last lesson 為導修堂, this lesson for 小朋友完成功課,相信不可以全部完成也可完成大部份,這堂有老師幫助小朋支,如有家長義工可幫手睇住小朋友,老師可多些時間犎些較弱小小的小朋友,太好了。學校真有Heart.
Tigermom

咁就好LA, 因為女女讀幼兒園,程度比教淺怕她跟不上.

多謝曬!各位   

聼o左你地的介紹,我都越來越鍾意播道啦    希望可以通過interview,成功入讀啦     

我希望幫個女搵間活動教學,唔會太谷,比侷開開心心返學    當然,最緊要老師好,同學仔好     

fifi你的想法和我差不多,播道相信是可以令孩子愉快上學的好地方。     
Tigermom

tigermom,

你的小朋友係唔係今年入讀?上年interview難嗎?

我的仔仔是第二輪所收的學生,我不知道是否很難入學,
但以我所知投考的學生有很多.我的仔仔算是個幸運兒!     
Tigermom

1)P1-中文目標識字達2000到2500.能自己閱讀.會引進國內教科書(會譯成繁體字)
2)英文用BACKPACK. 一套專為EFL而設計的英文教科書.外加SCHOLASTIC LITERACY PLACE, NATIONAL GEOGRAPHIC 等做補助.學生要認識BOTH BRISTISH ENGLISH AND AMERICAN ENGLISH.
3)數學-以SINGAPORE為參考對象.有可能引進新國教科書.其他忘了.只記得校長說回鼓勵學生想出不同的FORMULA尋找相同的答案.決不象一些學校會因公式不同而扣學生分...

校長會把POWERPOINT放到WEB SITE 上.到時會更清楚些.

Eyma,

Can you tell a bit more details of how they teach these subjects?  Thanks a lot.

我又黎報到...

聽完家長會, 覺得盧校長出得大場面外...仲好攪笑tim....個句"st 喇拔"真係好好笑....     

聽完你地講, 我都對播道認識多左
到你地的小朋友開學後, 記得多d上來交流下
等第時我地都可以成為播道的一份子

hi  播道書院mami,  my girl will be K1 in coming Sept, I 100% want my girl study in 播道 in 2009!! Since I know  播道 ...中文堂係用普通話,其他科都係用英文, I choose a 英/普 Kindergarten for my girl and give up a famous traditional Kindergarten. Hope I choose right and 播道 will accept my girl!!   
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x
‹ 上一主題|下一主題