用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Urgent! 請問九龍塘聖家小學 vs St. Paul's Convent Pri ...
樓主: 匿名
go

Urgent! 請問九龍塘聖家小學 vs St. Paul's Convent Primary, 怎樣選擇? [複製鏈接]

Re: Urgent! 請問九龍塘聖家小學 vs St. Paul's Convent Primary, 怎樣選擇?

[/quote]

咁我想問聖家 kln.city or聖方濟各............    [/quote]

如果係我,我會揀聖方濟各.
因為有兩間聖家小學,合共7班爭入直屬中學.
而sf只有一間小學,入直屬中學既機會大啲.

Re: Urgent! 請問九龍塘聖家小學 vs St. Paul's Convent Primary, 怎樣選擇?

[/quote]

thankyou.但我個是女.........在sfa又有沒有信心   

sfa is 聖方濟各英文小學
but
"而sf只有一間小學,入直屬中學既機會大啲" is 嘉諾撒聖方濟各學校, which is a girl school

sfa has no 直屬中學
sf has 直屬中學 嘉諾撒聖方濟各書院

moochacha 寫道:

thankyou.但我個是女.........在sfa又有沒有信心    [/quote]

yes,解釋得很清楚.

WIN2007 寫道:
sfa is 聖方濟各英文小學
but
"而sf只有一間小學,入直屬中學既機會大啲" is 嘉諾撒聖方濟各學校, which is a girl school

sfa has no 直屬中學
sf has 直屬中學 嘉諾撒聖方濟各書院

我想問sf在那兒?而sfa/聖家kln city你們又會点揀?聽朋友講話kln city聖家不好.派中學又不太理想,学校的教学又不知怎樣?真係好希望有mami能夠幫吓我 究竟新校與舊校那校是上午/下午     

moochacha 寫道:
我想問sf在那兒?而sfa/聖家kln city你們又會点揀?聽朋友講話kln city聖家不好.派中學又不太理想,学校的教学又不知怎樣?真係好希望有mami能夠幫吓我 究竟新校與舊校那校是上午/下午     

sf喺灣仔.
當然係sfa,話晒都係英文小學,而且唔係個個可以考到入去.
聖家好唔好就真係見仁見智,本人覺得一般囉.只係有啲人鍾意佢係女校及kln tong係新校舍,所以特別鍾意.(以上純粹係個人意見,請聖家家長別見怪.)
九龍塘係上午校(近地鐵,比較方便)
九龍城係下午校(多新移民讀)

wunma 寫道:
唔覺有亦無法知有新移民, 從何得知? 況且有, 都唔係乜野問題.

[quote]
judy_cheung 寫道:
九龍城係下午校(多新移民讀)
[/quote]

我想問該校kln.city是乜教学模式?比新校是否差些,   
‹ 上一主題|下一主題