用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 2007年度升中派位計分方法
樓主: vivi_vivi
go

2007年度升中派位計分方法 [複製鏈接]

Re: 2007年度升中派位計分方法

vivi_vivi

many thanks!

vivi_vivi 寫道:
Catcatmom,

我係emb 個網到睇, 好似話由08年開始先至會用上兩年(即06年& 07年)o既所謂升中入學試 (即7月入學試) 來評核該名升中學生其所屬小學之banding, 至於09年, 則用 07年級08年之升中入學試評核, 如此類推.
但係07年就比較特別, 會用該小學00年o既學能測驗成績及06年o既升中入學試o既成績黎做評級.
其實我都唔係好sure 係咪咁計分, 希望其它bk 專家俾d意見, 等我呢d 10下10下o既mummy 有d準備啦,
唔該晒呀

catcatmom:

睇完世界杯又傾下.

以前聽過編班試., 我想是個別中學舉行中一新生試作編班之用.  現在新的學科試是由教局舉辦的統一考試, 作為比較各校程度作出每年派位組別.  新制下 banding 評分當然年年會變, 但好學校相信成績起跌不大.  學校現競爭大, 有好嘢家長唔洗搜括都自然會比你知, 唔講個

Agree very much with 囝囝爸.  Starting from next year, top students will have more choices of top schools, but average students will have less chance even going into 直屬 secondary schools.

係呀, 其實表面睇好似07 升中d學生多左選擇, 實則上對d成績稍遜o既學生係更加之難揀到心儀o既學校....如果個小朋友就讀o個間學校唔係名校,新制度之下, 真係唔知原讀間小學會係屬於咩banding (因為冇前科參考), 真係慘慘慘!

囝囝爸

多謝你睇完場波,甘夜仲覆我,其實我都明,��但好學校相信成績起跌不大��如宣道,st franics,一下子唔會由7�8X%跌到4-5X%,只係我心儀既直資係陳守仁會否新制度之下,有所得益。因之前係新校,比政府質左佢去1/3;1/3;1/3,會否有得番身。
但聽聞佢中文唔得,因太多"亞差'喎!所以唔係甘樂觀,佢又未搞掂直資中學。

囝囝爸wrote:
catcatmom:

睇完世界杯又傾下.

以前聽過編班試., 我想是個別中學舉行中一新生試作編班之用. 現在新的學科試是由教局舉辦的統一考試, 作為比較各校程度作出每年派位組別. 新制下 banding 評分當然年年會變, 但好學校相信成績起跌不大. 學校現競爭大, 有好嘢家長唔洗搜括都自然會比你知, 唔講個

新制 => 07年會加入06年中一入學試成績.
新制, 還會按過往三年學能測験, 調整校內成績嗎   

加菲貓 寫道:
除按過往三年學能測驗, 調整校內成績外, 07年會加入06年中一入學試成績, 即用師兄師姊的成績來調整.

過去自行收生結果會同統一派位結果一齊公布, 現會提早知道結果. 像現時小一派位一樣, 這樣要有學校收了, 就不用擔驚受怕地等到7月.

如唔介意校風and banding,陳守仁可上顏寶鈴。

朋友話顏寶鈴係學校只準學生講英文,甘做唔做得到,係一件事,但就覺得間學校好上進,同埋D師資會唔錯,我讀書時候話就話係英中,D同學悉聽,老師都唔掂啦!但目前直資都係新興,同傳統英中唔同,佢無公開考試成績,暫時好多BAND尾/BAND2頭入去讀,但我時間等

dear all

新制中一入學試成績,係咪全港排banding,無分地區,因用開banding,有分區,經常聽人講,某用自己屋企地址報中學派位,banding可能提升OR下降....例如九龍塘web又唔同新界web.
如果係全港排,會不會香港島比例最高->九龍->新界...

我仲以為個BANDING係用小朋友個3次成績排BANDING??

catcatmom 寫道:
dear all

新制中一入學試成績,係咪全港排banding,無分地區,因用開banding,有分區,經常聽人講,某用自己屋企地址報中學派位,banding可能提升OR下降....例如九龍塘web又唔同新界web.

banding係由學生既三次呈分試黎計全級排名,之後再睇下佢讀果間小學過去97-00學能測驗既成績來睇下呢間學校有幾多%係band1,2,3.即係話如果呢間學校只得20個額係band1,咁你考全級21,就係band2喇
下年六年級既學生,係計99-00既學能測驗加今年升中前既學科測驗來決定該校有幾多%係band1,2,3

BB200200 寫道:
我仲以為個BANDING係用小朋友個3次成績排BANDING??

[quote]
catcatmom 寫道:
dear all

[/quote]

補充!我既意思係,如果將來係計升中前既學科測驗,甘張考試卷應該係統一,唔會出幾份卷,又將全港學生分3個BAND,甘程度高既學校就羅住更多BAND 1 %,對嗎?
甘份卷係咪中學自己老師改番,如果中學&小學都係直屬,會唔會唔公平,手鬆D。

我覺得好混亂  

我都覺得係....       
cherry=.=   :-(
‹ 上一主題|下一主題