用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 般咸道聖嘉
go

般咸道聖嘉 [複製鏈接]

般咸道聖嘉

右有無人知好唔好架??

Re: 般咸道聖嘉

It should be 聖嘉小學﹐St. Clare's Primary School!

I'm old girl of this school XX years ago.  It is traditional 天主教修女學校﹗
熙熙&樂樂媽咪

這所學校在這網上都時有討論,由2005年度開始小一是全日制英文小學(私校),而與別不同的優點是全日制小學的上課安排,你可參考學校網上的小一時間表,上午上堂,午餐後係由班主任照顧下完成當天功課,之後是學學其他課程,例如音樂劇,拼音,普通話,視覺藝術,公民教育及法文等等.
當然家長與學校都很多機會溝通,因此家校合作愉快!     
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

Me too, I'm an old girl from St. Clare's through kindergarten to F7.

It's a school with approximately 80 years history which emphasized on good English foundation and good discipline.

醒目開學勳章 王國長老

我女女放棄左直升小學, 揀左st clare's
就係因為我對st clare's既英語水平有十分信心 :wink:
我識得好幾個st clare's既畢業生, 分別黎自唔同年代, 都係英文底打得好好

多謝你

delete
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

Very good arrangement, exspecally for working mum!      
[quote]
瑄婷 寫道:
這所學校在這網上都時有討論,由2005年度開始小一是全日制英文小學(私校),而與別不同的優點是全日制小學的上課安排,你可參考學校網上的小一時間表,上午上堂,午餐後係由班主任照顧下完成當天功課,之後是學學其他課程,例如音樂劇,拼音,普通話,視覺藝術,公民教育及法文等等.
當然家長與學校都很多機會溝通,因此家校合作愉快!     

我唔知係咪好多人面試?又唔知自己個老闆到時表現點?盡力啦!多謝各位!

你幾時見呀?希望星期六的新生家長會見到你啦.
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

今日收

醒目開學勳章 王國長老

今日完左orientation wor! 你咪miss左lor
其實初時我見佢campus都幾細, 個禮堂又舊....不過今日睇埋課室, 電腦室等, 覺得又唔錯bor!
其實st clare's雖然唔係一線名校, 不過都幾好架, 我見佢好多staff都好年輕, 我仲鍾意d tim! 有熱誠d! 同埋好impressed上次去interview見到d學生, 好有禮貌又唔薯, 唔錯

Dear Charlotte_mom,

Nice to meet you today!

You are right about the impression on St. Clare's. The Principal, Mrs. Alice Wong and the teachers are very friendly and they really do put a lot of emphasis on English! Sure it is a good start for my daughter.

Cheers, Lelia

醒目開學勳章 王國長老

Lelia,
今日我"邂逅"你, 我都好開心, 希望你盡快解決到校車問題啦
我見今日好多開朗活潑既小朋友, 我相信小一返學, 大家都應該相處得好開心
呀, 今日問過老師, 佢話今日紅/藍色飛, 只係temporary arrangement, 仲未正式分班, 到正式分左, 未來6年都係同一批學生一班, 唔會再分架喇
老師話今年開2班, 而家小一亦有2班, 咁即係話assume將來唔變, 咁個campus即係同時accommodate12班全日制學生, 咁都ok wor!

瑄婷,
你對學校認識多d, 想問下你, 你知唔知8月尾有無咩特別事發生架, 定係等9月1日開學就得架喇, 因為我plan緊暑期活動....
仲有一樣好重要既事.....係咪著白色皮鞋返學架......   

Charlotte_mom
你放心去旅行啦!如果你買了書又安排好校車,八月份應無特別事,9月1日準時開課便ok了.
夏天校服穿白皮鞋,但唔可以係漆皮光面.你買了校服未?

唔好意思, 在此打擾一陣!

瑄婷,

係唔係幼稚園的學生都唔比著漆皮光面鞋架?
‹ 上一主題|下一主題