用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 本人小兒今年揀小学, which school is good in 荃 ...
go

本人小兒今年揀小学, which school is good in 荃灣 ? [複製鏈接]

本人小兒今年揀小学, which school is good in 荃灣 ?

本人小兒今年揀小学, I don't know which school is good. 第一志願 I will choose 荃灣基慧" (I also like 馬灣基慧 but it too far). 第2 志願 I will Chosse Band 2 小學, but I don't which one in Band 2 is good.

Is the following is in Band 2:-
- 柴灣角天主教
- 香港道教聯合會石圍角小學
- 荃灣天主教

Any other P. School is good, but in band 2 ?

請問可否比些意見!!

Many Many thanks !!!!

Re: 本人小兒今年揀小学, which school is good in 荃灣 ?

jennyko,
等我幫下你啦!
現時荃灣有名的小學, 可分活動教學和全統教學兩種.
活動的有 -
1.麗城的浸信會聯會 (是現時荃灣區最有名和最多人報讀的)
2.海濱的石鍾山(近兩年成了家長們熱愛之一)
3.馬灣基慧 - (都是頗有名氣, 但因位址問題,有唔少家長會放棄)
全統的有 -
1.官小 (海霸街/麗城都有, 但聽聞海霸街多人鍾意d)
2.荃灣天主教/天佑 (老牌有名氣, 但校舍舊)

其次都有家長考慮的有 -
1.柴灣角天主教 (上午校08年會搬入深井)
2.伍季明(只知會有新校舍,上下午校會轉全)

我今年剛剛渡過左緊張的放榜, 我自行選馬灣基慧衰左, 所以今次好大壓力. 今次再選佢第一志願, 終於入左, 好開心! 其實如果比我最想入的係浸聯, 但知競爭太大, 我唔敢博! 好在我的步處都冇錯!

唔知有冇補充, 希望幫到你!
一家三口大魔頭小霸王勞帝獸

Re: 本人小兒今年揀小学, which school is good in 荃灣 ?

kiumom,恭喜恭喜,終於抽到馬灣基慧.

Re: 本人小兒今年揀小學, which school is good in 荃灣 ?

kiumom,

Congratulations!
fc13

kiumom,

我同你一樣, 心是想入浸聯, 但自行選馬灣基慧衰左, 今次再選佢第一志願, 終於入左, 一樣開心....哈哈!
~~Angel~~

各位, 囡囡明年升小一, 我知好多家長選浸聯, 而我無宗教分, 第1st round必得入, 我見好多mom話, 最緊要選校是第1-第3個選擇最重要, 如果策略錯了, 就多數派聖十架/潮公, 我想問問你地點排位呢, 我想作一個參考.

Christina,
您好!  我自知浸聯競爭大所以放棄, 由第1-2round都選馬灣基慧, 第1round衰左, 第2round甲部跨區只選馬灣基慧, 乙部第一當然是馬灣基慧, 第二是荃灣基慧, 第三是柴天上午校
(註: 為何不選浸聯, 石鍾山及伍季明, 因知道第一志願入不成, 第二志願如選浸聯, 石鍾山及伍季明等於放棄學位, 所以選第二及三位是很重要, 要選競爭少但口碑仍好的學校, 那麼第一志願不好也不會派到聖十架/潮公)以上只是個人見解.   

~~Angel~~

GOOD POINT

聰明的抉擇,我都係用呢個戰略入到理想學校,雖然入侵聯係好,但我都不會選擇它,太多家長只選它,記得當初去取註冊証的時候,聽到旁邊十個有九個家長都係選擇了浸聯,哈哈,那時心想,我應該可以入到第一志願的學校了.否則如果我亦選太熱門的學校,萬一失手..真係會派到很差的小學.

Angel 寫道:
Christina,
您好!  我自知浸聯競爭大所以放棄, 由第1-2round都選馬灣基慧, 第1round衰左, 第2round甲部跨區只選馬灣基慧, 乙部第一當然是馬灣基慧, 第二是荃灣基慧, 第三是柴天上午校
(註: 為何不選浸聯, 石鍾山及伍季明, 因知道第一志願入不成, 第二志願如選浸聯, 石鍾山及伍季明等於放棄學位, 所以選第二及三位是很重要, 要選競爭少但口碑仍好的學校, 那麼第一志願不好也不會派到聖十架/潮公)以上只是個人見解.   

Re: 本人小兒今年揀小

Angel,

根據你的經驗, 在統一派位階段,  如第一選浸聯, 第二選基慧, 派唔到浸聯, 有否機會派到馬灣基慧呢

Your comments is good, I 100% agree with you.

I have the same idea. I also live in Tsuen Wan.

KLLP,
您好! 據今年數字顯示馬灣基慧第一round收了一共141份申請表, 收了81位學生, 第2round收了73位學生, 合共154位, 馬灣基慧有5班, 每班35人, 可收生175人, 後備位有21人, 所以如用第一round收表情況來看, 都有很大機會選第二志願入到馬灣基慧. 但您一定要了解每間學校入申請表的情況再作決定.
~~Angel~~

今次有同學仔入唔到第一志願浸聯, 入了第二志願馬灣基慧.

我很好彩, 第一round選"浸聯"衰o左, 第二round第一志願都係"浸聯", 諗住博一博, 結果"掂"o左!
我第二志願選"馬灣基慧" 第三"柴天上午校"諗住第一唔得, 第二,三都有機嘛!

Angel:
恭喜晒! 我o地都派到我o地的First Choice, 有無去慶祝o下呀? 未派前, 幾驚會被派去"潮州公校/聖十字架呀!

Mandychow,
恭喜! 恭喜! 恭喜!
你真好運呀! 到時再約出來一同慶祝!
~~Angel~~

1. 官小 2伍季明 3.石鍾山 有何意見 ????

醒目開學勳章

醒目開學勳章

Angel

我係K2家長,明年到我地d仔女選校啦,可否告知心得.
想請問點解你唔選荃景圍基慧而選馬灣基慧,因我都係係呢兩間諗緊...

010,
您好! 我選馬灣基慧是因為校舍新同大, 政府給學校的資源不斷提升, 學校的理念很適合小兒, 加上我参觀學校期間他給與我印象很好, 當天他介紹學校大網時先安排我們的小朋友到另一課室上興趣班, 那麼家長們可以安心地聽校長介紹學校, 之後還選出幾十名在校學生代表為我們家長介紹學校生活及環境, 我們可直接地詢問他們在學校之種種情況, 因為最直接受惠同得著一定是學生, 當天他們的表現大方得體, 應對如流, 給與我信心保證, 而校長亦知我們家長最擔心莫過於交通不便, 種種問題她亦能安排周到, 基於以上原因, 最後便作出決定選馬灣基慧為第一選擇.  
~~Angel~~

醒目開學勳章

醒目開學勳章

Angel

我們也曾參觀過的馬灣基慧,一樣好中意該校校舍新同大.也一樣好欣賞學生代表為我們家長介紹學校生活及環境.

但交通不便確是一個好重要因素,因為除上下課外,參加校內親子活動時,家長交通也是一個問題

派位方面你們又有否有關資料呢,因這方便也是一個考慮因素...

因我兒今年九月要選校了,我是準備先行跨區,若失敗便會由兩所基慧選一,聽說荃景圍基慧好似派位較好,但馬灣基慧環境同教學理念又好吸引,所以唔知點選....想聽下你地過來人意見囉.
‹ 上一主題|下一主題