用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 第幾志願
樓主: mandy_lee
go

第幾志願 [複製鏈接]

Re: 第幾志願

I got choice no.9 in 41 net only   I think I will take private school.
My 1st freind - 31 net (also 5 choice)
My 2nd freind - Kwun Tong (5th choice)
My 3rd freind - Kwun Tong (18 Choice) - Most Worst     
My 4th friend - 91 nets got 2nd choice most lucky one.

the 3rd choice, but i only like the first     

Valerie,
Congratulations! Hope all other mums have lucks.

Valerie 寫道:
Dear bbqueen & CDMa,

My 1st choice is Maryknoll !!!!!!!!!

Wish all mums like me got 1st choice

Can all of you not only tell us which choice you get, but also tell us the school name, so that we can have reference for different schools which can be allocated under which choice number.

1st choice St. Mary

第二志願都入到?請問你第一志願是那間呀?

2nd choice - Kln City Holy Family
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

CD,
妳和我認識的其中兩個人一樣, 明明決定讀私小, 為何又去大抽獎, 比妳們抽到第一志願妳又唔去讀, 為何要抽, 令其他人少了機會, 妳看這topic幾多家長要去找學校, 這個心情妳當然不會明白, 如果少了你們這樣的家長, 派位結果可能會有9成派頭三個志願, 妳們這樣做都唔知是否要看看自己的運氣有多好, 不理他人的感受, 自私.
CD 寫道:
跨區第一(La Salle)抽不中.
抽中本區第一志願(仁立).
但是我會放棄, 會讀返私小(九龍塘小學)

這是教育制度賦予的權利,跟自私無關,請不要亂扣帽子.

AGREE!!!!!!!!FOR ALICE 44

SaBB 寫道:
第二志願都入到?請問你第一志願是那間呀?

[quote]2nd choice - Kln City Holy Family
[/quote]

I guess Maryknoll!  Am I right?

話決定左,人地未到最後一刻,都有權轉的.....呢個係佢既權利.......九年免費教育係我地既權利,想睇下派到邊間先決定,無錯丫.......

alice44 寫道:
CD,
妳和我認識的其中兩個人一樣, 明明決定讀私小, 為何又去大抽獎, 比妳們抽到第一志願妳又唔去讀, 為何要抽, 令其他人少了機會, 妳看這topic幾多家長要去找學校, 這個心情妳當然不會明白, 如果少了你們這樣的家長, 派位結果可能會有9成派頭三個志願, 妳們這樣做都唔知是否要看看自己的運氣有多好, 不理他人的感受, 自私.[quote]

CD 寫道:
跨區第一(La Salle)抽不中.
抽中本區第一志願(仁立).
但是我會放棄, 會讀返私小(九龍塘小學)
[/quote]

我覺得如果橫掂諗住抽跨區,抽中本區就算咩學校都唔會讀~咁不如本區填第1係d差學校la!
咁第2 d人可以多個機會la!

alice44 寫道:
CD,
妳和我認識的其中兩個人一樣, 明明決定讀私小, 為何又去大抽獎, 比妳們抽到第一志願妳又唔去讀, 為何要抽, 令其他人少了機會, 妳看這topic幾多家長要去找學校, 這個心情妳當然不會明白, 如果少了你們這樣的家長, 派位結果可能會有9成派頭三個志願, 妳們這樣做都唔知是否要看看自己的運氣有多好, 不理他人的感受, 自私.
http://i27.photobucket.com/albums/c151/wcchan1027/BD_PARTY

Alice 44,

雖然,我係抽中本區第一志願, 但對於我 o黎講都係無意思, 因為我心儀的學校在跨區, 而選校時, 本來想吾填本區, 但收表個staff叫我點都要填一間, o甘,  咪填左一間.......   結果, 跨區一樣抽吾到, 抽吾到心儀的學校, 讀番私小, o甘都算自私?

我都係跟足教育制度賦予的權利去選校

agree[quote]
CD 寫道:
Alice 44,

雖然,我係抽中本區第一志願, 但對於我 o黎講都係無意思, 因為我心儀的學校在跨區, 而選校時, 本來想吾填本區, 但收表個staff叫我點都要填一間, o甘,  咪填左一間.......   結果, 跨區一樣抽吾到, 抽吾到心儀的學校, 讀番私小, o甘都算自私?

我都係跟足教育制度賦予的權利去選校

同意

[quote]
PinPin 寫道:
我覺得如果橫掂諗住抽跨區,抽中本區就算咩學校都唔會讀~咁不如本區填第1係d差學校la!

[quote]

agree
猴子爸 寫道:
這是教育制度賦予的權利,跟自私無關,請不要亂扣帽子.

有好既唔填?填差既?

PinPin 寫道:

如果好同唔好都唔要的話,係咪應該選後者呢,起碼唔會阻住有心想去讀的人啦
‹ 上一主題|下一主題