用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 妳地o既幼稚園會唔會特別厚待某d學生?
go

妳地o既幼稚園會唔會特別厚待某d學生? [複製鏈接]

妳地o既幼稚園會唔會特別厚待某d學生?

我有時覺得幾唔公平

醒目開學勳章 貢獻勳章

Re: 妳地o既幼稚園會唔會特別厚待某d學生?

會厚待那類的學生 ? 特別叻 (可能為校增光)、特別可愛 (人真的有偏心,見到可愛些可能會肉緊些)、特別聰明轉數快 (同他們傾計會幾開心)、特別有問題 (咁真係要照顧多d ge),以上的特別是情有可原的。

但若學生是特別有錢或父母有特別權威而對個小朋友好d,咁就好差了 !

又或是父母特別緊張而對某學生特別緊張關顧,又真係好唔公平 !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

Smiile 寫道:
會厚待那類的學生 ? 特別叻 (可能為校增光)、特別可愛 (人真的有偏心,見到可愛些可能會肉緊些)、特別聰明轉數快 (同他們傾計會幾開心)、特別有問題 (咁真係要照顧多d ge),以上的特別是情有可原的。

但若學生是特別有錢或父母有特別權威而對個小朋友好d,咁就好差了 !

又或是父母特別緊張而對某學生特別緊張關顧,又真係好唔公平 !

有, 不過多數係你所講既後2個原因   

醒目開學勳章 貢獻勳章

oh, too bad la !

醒目開學勳章 王國長老

Agree, 人心肉做, 無偏心就呃人既, 話頭醒尾既學生, 幾時都得人鍾意d既
Smiile 寫道:

老師會偏心絶對唔出奇,但唔希望老師做得太出面。
最緊要係個小朋友唔會因為覺得老師唔錫佢,而唔鐘意老師同唔鐘意返學。

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實我在bk網見到有些小朋友的相好可愛都忍不住問吓個媽媽她/他幾歲,何況教幼稚園有些小朋友真的好得意好令人肉緊,人真係會偏心架 !

我女由細到大讀書都未有被老師偏心過,但成績也是上游、亦唔會唔鐘意返學,都好鍾意老師,但逢表演節目沒有份站前面或主角 (因為她不是可愛的一群),然而在表演時好enjoy。

所以最重要係小朋友開心 !

car_man_ng 寫道:
老師會偏心絶對唔出奇,但唔希望老師做得太出面。
最緊要係個小朋友唔會因為覺得老師唔錫佢,而唔鐘意老師同唔鐘意返學。

你講得好啱.
老師做到出晒面,令到小朋友和家長都好難受.
小朋友咁聰明,點同佢解釋好呢?
唔通教佢:"算罷啦,係咁架啦!有爸爸媽媽錫你咪得囉! "

我覺得偏心係無定律的,全完係個人喜好

真係自小就要教小朋友學會"自愛".

送上: The greatest love of all.

I decided long ago, never to walk  in anyone's shadows.
If I fail, if I succeed
At least I live as I believe
No matter what they take from me
They can't take away my dignity
Because the greatest love of all is happening to me
I found the greatest love of all inside of me
The greatest love of all is easy to achieve
"Learning to love yourself "
It is the greatest love of all.

老師會偏心絶對唔出奇呀~
不過我知道d先生唔會做到好出面law.....
好多時小朋友係唔覺得老師偏心,
反而只係家長自已覺得炸!   

咁就要睇吓小朋友聰唔聰明啦!
聰明的小朋友係會主動向家長投訴老師偏心架
日日返學的是小朋友,又唔係家長.
家長又怎會比小朋友更清楚呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我那個就是不聰明的一份子,所以佢好開心,覺得全部老師都好疼愛她。

所以她很喜歡返學

這是她的優點 !   

Smiile 寫道:
我那個就是不聰明的一份子,所以佢好開心,覺得全部老師都好疼愛她。

所以她很喜歡返學

這是她的優點 !   

那你覺得是否全部老師都好疼愛她?

醒目開學勳章 貢獻勳章

當然否啦 !

因為好多時學校有party或picnic,如我有去,老師會 "間唔中" (真係好間唔中ja)走來同我傾計說她好乖和聽話。

老師都係在另一堆家長和小朋友堆內玩,傾計,次次都係,有時返學見到老師都係同某幾個小朋友傾計和玩,有活動相小女出現率很小。

但我又不太介意,因為老師也是公平的,她年年都得到學業成績優異獎或品學兼優。(因為她次次好彩 (她自己說)平均分永遠保持在95分以)

醒目開學勳章 貢獻勳章

忘了一提,My girl now 13 years old la !

[quote]
Charlotte_mom 寫道:
Agree, 人心肉做, 無偏心就呃人既, 話頭醒尾既學生, 幾時都得人鍾意d既
.totally agree,偏心must be,there is a kid of my daughter's class,she always be arranged to join the compeition or 表演,because her relative is working at the school,many mother don't 滿意...... :-x
‹ 上一主題|下一主題