用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 6月3 日小一放榜的疑問?
go

6月3 日小一放榜的疑問? [複製鏈接]

6月3 日小一放榜的疑問?

Dear Mums,

幫朋友問,是否於6月3 日小一放榜時,一定要先登記?如果日後有其他選擇, 是否可以改變?

Twinsbb

Re: 6月3 日小一放榜的疑問?

果日(3/6)係無得註冊的,如果派到既果間學校,你係打死都唔讀既話,你無需要去註冊,但仲有1%你都想去讀既話,咁你就要去註冊,唔係的話,你就會無左呢個位,之後你要讀政府/津貼學校,而你又交返比教統局幫你安排既話,呢d一定係walk-in都有位既學校啦.........除非你自己叩到門,咁你就去叩門學校註冊

放榜當日, 係咪只要帶同綠色果張副本去小一派位中心(上次交表果度) 就可以拎到個結果 ?

1. 要唔要帶埋之前黃色果張 ?
2. 要唔要帶埋個小朋友去 ?

麻煩哂各位 !    
該用戶已被刪除

想問下..如果派唔到心儀小學..應該幾時去叩門丫?   
:party: :mrgreen: :mrgreen:

小京,
如果3/6派唔倒心水, 就應要立即行動, 雖然話有
該用戶已被刪除

乜唔係要連埋profile+信見校長既咩?

[quote]
hoyukmei 寫道:
小京,
如果3/6派唔倒心水, 就應要立即行動, 雖然話有

Hi D&J-Mother,

唔該哂你 !

D&J-Mother 寫道:
Hi HIJAM,

唔洗帶黃紙, 淨係帶綠紙得架啦 ! 亦唔洗帶小朋友, (我都唔帶個女, 驚嚇親佢!), 連六月6日及7日註冊都不用帶小朋友架.

詳情可上教統局網頁,寫清楚架 ! 希望幫到你 !

D&J-Mother   :    

Sindy,

Thanks for your reply.  

若果註冊o左之後, 可否到其他政府/津貼學校叩門? 會否因為我已經註冊而拒絕我的叩門? 或我在叩門成功後, 再可攪轉學手續?

Twinsbb

隨時可轉,只要有學校收就得了
twinsbb 寫道:
Sindy,

Thanks for your reply.  

若果註冊o左之後, 可否到其他政府/津貼學校叩門? 會否因為我已經註冊而拒絕我的叩門? 或我在叩門成功後, 再可攪轉學手續?

Twinsbb

可以, 不過要寫定封授權信就得架la.

jody&joe 寫道:
有無人知如果3/6監護人唔去(用左婆婆地址),父母去得唔得呢?駛唔駛授權信呢?

據我所知是不用授權信的,只要有張綠紙及前往領取那人的身份證明文件,收發中心便會替你登記資料及比張證你,並比番份野你寄返教統局。

小京,
其實以我有的經驗,有冇profile, 整得靚唔靚, 唔係學校考慮因素, 主要睇小朋友成績,及個人表現 (在I/V的時候),記住要有以下個人資料就應該OK:
家長所draft的introduction letter,
成績表copy,award cert. (if any)
相片一張
出世紙copy
回郵信封

Sindy,

謝謝您的回覆!

Twinsbb

THX!教統局話有八成入選頭三志願..希望唔使去叩門啦~~

hoyukmei 寫道:
小京,
其實以我有的經驗,有冇profile, 整得靚唔靚, 唔係學校考慮因素, 主要睇小朋友成績,及個人表現 (在I/V的時候),記住要有以下個人資料就應該OK:
家長所draft的introduction letter,
成績表copy,award cert. (if any)
相片一張
出世紙copy
回郵信封

‹ 上一主題|下一主題