用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請三聖救世軍幼兒園家長來傾下!!
樓主: d2343130
go

請三聖救世軍幼兒園家長來傾下!! [複製鏈接]

Re: 請三聖救世軍幼兒園家長來傾下!!

我小朋友係n2啦!! 仲係5月先插班的!!
mcdullyiu 寫道:
[quote]
d2343130 寫道:
你地幾位媽媽一定係住得好近....可以係街撞到....

hello,
你好,sorry,我無咩記性,你係咪都係n1小朋友的媽媽?
因為我地3個的小朋友上年係一齊到n1a,而n1a只有十多個小朋友,所以我地比較熟![/quote]
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

[quote]
Michellemama 寫道:
可以考慮去置樂喇,果度d蔬菜水果又平又新鮮.

[quote]
Almaz:
我個仔仲未到生日, 但5月時有小朋友生曰, 他媽媽送了小朋友 "oreo" !!
好,等我得閒物識下d小禮物,到時兩手準備(都9月啦)

我今日第1次去仁愛圍買餸,嘩,原來好熱鬧....我8:40am到時,咪錶位已有車等位; 我本來想入市政,但見另一邊好多鋪就走左去買,d野都ok; 但好多菜檔d阿哥阿姐好惡.....

你地去邊處買餸???

[/quote]

我樓下,所以一定係去那到! [/quote]
我買左個d西施骨(有間豬檔近市政對面,係個角位, 左右兩邊有生果檔同買拖鞋(閃爍爍金銀色的),d肉係瘀的....表面無事,但煮完要食時就見入面係瘀....都唔知會唔係冰鮮肉.....
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

醒目開學勳章

[quote]
[quote]
可以考慮去置樂喇,果度d蔬菜水果又平又新鮮.

[quote]
Almaz:
我個仔仲未到生日, 但5月時有小朋友生曰, 他媽媽送了小朋友 "oreo" !!
好,等我得閒物識下d小禮物,到時兩手準備(都9月啦)

我今日第1次去仁愛圍買餸,嘩,原來好熱鬧....我8:40am到時,咪錶位已有車等位; 我本來想入市政,但見另一邊好多鋪就走左去買,d野都ok; 但好多菜檔d阿哥阿姐好惡.....

你地去邊處買餸???

[/quote]

我樓下,所以一定係去那到! [/quote]
我買左個d西施骨(有間豬檔近市政對面,係個角位, 左右兩邊有生果檔同買拖鞋(閃爍爍金銀色的),d肉係瘀的....表面無事,但煮完要食時就見入面係瘀....都唔知會唔係冰鮮肉.....
[/quote]

豬肉要在街市對正那檔買,隔離係麵包鋪!
皖魚,大魚要在街市第一檔!

仲有咩最好係市政入面買??
海魚可以係街檔買嗎??
果日我走左去有海味乾貨買果條行仔到買魚...對面好似有d買雞的!!!
你講個豬肉檔係咪係近咪錶位,行過幾個舖位就係!!
我好少係呢到買餸,好數去荃灣所以唔知定??

我今日收到信約去面試, 好開心又緊張呢~ 希望有位收盈盈la.

盈盈是否今個9月入學啦!!!???
係就真係好啦!!

約左 7月10日去見校長呀, 希望有位收盈盈啦.
如果入學的話要 10月或者11月呀, 因為盈盈10月7日出世呀. 希望可以與你小朋友做同學仔~~

係呢, 見校長時佢會問d咩野咖? 我好緊張啊~~

盈盈是否今個9月入學啦!!!???
係就真係好啦!!

我個仔唔會同盈盈同一班....因佢9月讀n3啦...細仔要下年先得!!!!

校長通常都係問下家長想小朋友係學校到得到咩...同介紹下學校教學方法同問下小朋友係屋企係點!!!

唔使太緊張,當傾計之嗎!!!

醒目開學勳章

我個仔唔會同盈盈同一班....因佢9月讀n3啦...細仔要下年先得!!!!

校長通常都係問下家長想小朋友係學校到得到咩...同介紹下學校教學方法同問下小朋友係屋企係點!!!

唔使太緊張,當傾計之嗎!!!

我希希都係下年9月入N1呀!如果有位可能7月入!

mcdullyiu,

收到你張 invitation card 喇, thanks.

我同瀚瀚講: 芍彤請你去佢生日會,你去唔去呀?
你知佢點回答.............咁芯希去唔去呀??
我話佢去, 咁瀚瀚都話去, 即刻去........  
我問瀚瀚你依家同芯希好好朋友呀?? 佢話係呀, 芯希成日同佢玩.  
到時見喇.

醒目開學勳章

mcdullyiu,

收到你張 invitation card 喇, thanks.

我問瀚瀚你依家同芯希好好朋友呀?? 佢話係呀, 芯希成日同佢玩.  
到時見喇.

柏朗都話會去呀!重有梁頌賢!快d話比瀚瀚知!   

柏朗都話會去呀!重有梁頌賢!快d話比瀚瀚知!   

好呀.  

mcdullyiu,

到時見喇.

難怪芯希在家不時提起瀚瀚的名字.       

醒目開學勳章

芯希,昨晚做咩唔見左你呀?你做咩唔返學呀?

學校有手足口病呀,好擔心呀!

[size=xx-large]學校有手足口病呀,好擔心呀!

都無辦法啦....唯有小心d同強化小朋友體質!

各位:
我係頌朗媽咪呀 ! 好驚呀, 學校有手足口病, 頌朗明天唔返學了 !   

我checked左website, 手足口病是一種病毒性感染!!
有d似流感....都係virus!!
可能係呢個時間唔返一二日學都明解, 但好似上次水痘甘,都有好多小朋友中左....就算打左針都有機會會中....又唔通唔返學????
其實好難....因我地周圍都有好多唔同的菌同病毒,最緊要係保持身體健康,抵抗力強為上策....

adad 寫道:
各位:
我係頌朗媽咪呀 ! 好驚呀, 學校有手足口病, 頌朗明天唔返學了 !   

醒目開學勳章

adad 寫道:
各位:

我都有想過唔比彤彤返學,因為家中仲有個妹妹,大的我唔怕,我係擔心會野到妹妹,妹妹細就比較煩!
不過想深一層,都係要比小朋友自己的抵抗力打下杖,就算唔返學出街都一樣會野到,所以結果都係比她返學!

mcdullyiu,

芯希病了幾天呀!沒有上學已三天,今天才上學.首先,星期六起床,見她的右眼袋紅了,有少少痛,不以為意.後來晚上另一只眼袋都紅了,有少少腫,又少少痕.於是星期日睇醫生.他說是金黃葡萄球菌,即細菌感染.要吃7天擴生素及滴眼葯水.醫生說不會輕易傳染人,所以我星期一都讓芯希上學.誰知晚上就開始發燒,星期二一早帶她再睇醫生,102度.醫生說發燒跟金黃葡萄球菌沒有關係,只是巧合.但吃了葯就斷斷續續微燒,又有點咳喉嚨生了兩粒非滋.今天早上才正式退了.我在想,我不應該星期一讓她上學,因為就算她不會傳染人,但因為已被病菌入侵了,理應抵抗力比較弱,反而被其人傳染.我打電話回學校請假時,老師都說最近有不少小朋友發燒和喉嚨痛.今次真失策.    我現在担心星期日去生日會什麼也不可以吃,因為我今早見到芯希舌尖都生了一粒非滋.  

我估係過濾性病毒,因我朋友個仔又係持續發燒同口生痱滋(又高又低,因食了退燒藥,藥氣過左又燒過), 到第4日就送左入院....
醫生話係鏈球菌...但肺無事(呢d菌周圍都有啦....)
再住院4日,都係無進展,醫生就refer 佢地去政府醫院,因佢話係到醫再係甘,醫藥費好貴....
但去到阿公到醫生就話係過濾性病毒,無藥好食.....要自己打先得....7-10日就會無事....點知第日,佢個仔真係退燒,因已第7日啦.....死未!!!! 所以阿公service係差,但有時私家d醫術仲差!!
你比d vitamin c小朋友食, 有幫助抵抗力...

我自己比個仔食herbs....so far (touch wood)佢d病都係小事,就算燒(都成40c)我都無同佢睇醫生亦無食退燒藥...但佢可以係24小時內退....希望佢愈來愈強!!!
‹ 上一主題|下一主題