用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請三聖救世軍幼兒園家長來傾下!!
go

請三聖救世軍幼兒園家長來傾下!! [複製鏈接]

請三聖救世軍幼兒園家長來傾下!!

回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

Re: 請三聖救世軍幼兒園家長來傾下!!

hi..

Hi Michellmama,

我們之前傾開的topic不見了.時間過得真快,我們的小朋友再過3個月就升n2了.

你會在6月5日參觀小學嗎?我已報了名.不過我自己去.

d2343130,

你小朋友讀那班?以前好似沒有見過你.

Hi Almaz,

係呀~時間過得真好快. 佢地已經冇咁bb喇.
6月5日參觀小學? 我唔去喇, 返正細佬都係佢家姐讀果間小學, 我又冇乜大假...
咁快睇定小學,你好心急播..
係咪要請假??
睇完講下你睇到咩丫!!

Almaz 寫道:
Hi Michellmama,

我們之前傾開的topic不見了.時間過得真快,我們的小朋友再過3個月就升n2了.

你會在6月5日參觀小學嗎?我已報了名.不過我自己去.

係羅...介紹下自己丫!!

Almaz 寫道:
d2343130,

你小朋友讀那班?以前好似沒有見過你.

Hi Michellemama,

由於我有很多大假,所以我可隨時請假參加學校的活動.

你覺得女兒讀的那間小學很好嗎?說來聽聽.再過兩年便差不多要選小學了,我怎可不心急呢!我老公都說不用那麼早.我覺得要為選小學而為女兒作好準備.我參觀完鄭任安後會在這裡跟大家分享的.

HI ALL,

請問你

Almaz/Michellemama,
Hello, 差d missed左你地d回應添!!!
我個仔係5月先插班讀n2的,所以我地係陌生人....
而且佢又已經搭褓姆車,變左我只會星期五去接佢返家...好少係正常時間係學校出現!!
至於小學....我地暫時唔會諗屯門區,如果有學校收(直資好似幾好),我地想佢去何文田,近我阿媽同個區好似好d....sorry,有d偏愛唔好意思...
之前我個仔係ywca的讀,因兩個學校的教法有大唔同,所以我覺得救世軍較活動化/生活化,而ywca的就較傳統...
你地的bb都好細個...唔知佢地係咪好鍾意返學校呢??返到居企又會唔會講唔停做好多你話唔可以或反對的事....我個仔唔知係想挑釁我的尺度或係要蝦個細的...回家後好頑固又頑皮...所以我都好煩...又唔可以太多動手打,但又唔可以比佢成日出手打/傷害佢細佬....佢又話唔聽.....sigh!!!!!!

回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

Hi ELING2004,

我囡囡現在讀n1,她去年7月插班的.未來9月會升n2.其實你為何會心大心細呢?讀全日可以訓練小朋友獨立.在家太依賴.例如在學校吃早餐,午飯及茶點,可以很正經自己坐定定吃完.但晚上在家要工人追著餵.又例如在家一定要跟我一起睡覺,還要手拖著手.而在學校可以自己午睡,不用老師陪都可以自己入睡.這是我此料不及的.當然最初都糾纏一段時間才能適應.我覺得讓她入讀全日及此校是完全正確.其實當初有點猶疑,因為上學要坐一程巴士.我住碼頭區,報學校時想過奧斯卡,因為最近,不用坐車,而且又有國際班.幸好沒有去,因為此校將倒閉.其實我也參觀過奧斯卡幾次,覺得很有問題,但沒料到會如此快便倒閉.沒有選它是我一個最明確的選擇.

而老師都很有耐性及愛心,囡囡很喜歡上學.如果學校已經收了你囡囡,你就讓她開開心心上學去.

HI d2343130,

其實我對屯門的小學信心也不太大,都有想過出九龍讀,但有很多因素要考慮.在屯門,如你所說,保圓應該值得考慮.本月25日有簡報會,你有報名嗎?

YWCA幼稚園在那裡?屯門有嗎?你住那裡的?囝囝坐褓母車,很好嗎?我都考慮過讓囡囡坐.
‹ 上一主題|下一主題