用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南幼稚園畢業典禮 - 一個不愉快的典禮 ...
go

迦南幼稚園畢業典禮 - 一個不愉快的典禮 [複製鏈接]

迦南幼稚園畢業典禮 - 一個不愉快的典禮

幼稚園畢業禮對一個小朋友及其家長來說都是意義重大,一生人只有一次的幼稚園畢業典禮,家長一定帶了相機希望和自己的主角拍照o

但典禮所見,鏡頭所攝,主角只是某部份人,一個沒有全體畢業生上台穿著畢業服飾領取畢業証書的鏡頭 ; 一個將畢業生分成一組主角與一組閒角來做show。主角上台跳團體舞清晰可見,而那些閒角安排擠作一團連空間也沒有的站跳,加上某些分校拿了很多門票給那些親朋戚朋, 導致真正的畢業生家長要座在最差的位置看, 家長那會拍攝到自己的子女, o畢業禮的主角本應是屬於所有的小朋友, 但這安排卻令很多小朋友和家長在畢業典禮後很不開心和失望, 有家長即時向校長投訴,但校長卻以她的小朋友(請自己分辨他所說的真假) 也是做閒角 來回應安排失當的事實, 實在很過份o

最不甘心的是有學校主任誘導家長說參加該校的舞蹈興趣班,跳舞的機會大些, 但到頭來沒有參加的反而有在台上表演,參加了的就變成別人的謝幕佈景板o他們還會製造畢業典禮的dvd , 這樣的dvd 值得我們買和留為記念嗎?它只會帶給我女兒不好的回憶o

我訪問了很多身邊的同事, 他們的子女在第二間幼稚園畢業, 他們說上台拿証書的鏡頭一定有,否則這個畢業典禮有何意義而小朋友的表演大家都是一樣上鏡清晰可見o

各位家長,若果希望子女留下美好的回憶, 不想給子女在畢業典禮留下不愉快的心情與經歷, 請小心選擇幼稚園o

Re: 迦南幼稚園畢業典禮 - 一個不愉快的典禮

我都覺得迦南好搵笨, 所以一定唔會比仔女讀。咁多間分校, 係唔係一齊攪畢業禮既? 係邊樹既架?
比我係你我就一定搵埋其他冇咩份影到仔女既家長,一齊complain佢。

醒目開學勳章

sorry....部電腦shortshort地出了咁多個post....sorry   

醒目開學勳章

del

醒目開學勳章

醒目開學勳章

del

醒目開學勳章

del

醒目開學勳章

醒目開學勳章

我都有去到呢個畢業典禮, 因我女女都是這一年的(我係星期日), 我都預左會係咁, 因為佢係6間一齊舉行的(星期六那天我就唔知), 其實當初都知係2個鐘度, 都預左唔會係一個一個的, 因當每間有小朋友80人左右..都有480人, 如果只係得取證書既話..就沒有了表演, 我聽過其他人說..有d只在學校舉行(因無其他分校), 而有分校的通常都會係咁, 所以我地都唔好太嬲了, 因我女女都好enjoy跳mickey舞, 因她在學校時常都一班小朋友一齊跳, 好彩我早入場..一早幫她影了很多相, 其實學校都有幫她們影畢業相同全體相, 所以今次我只係兩個去, 因聽朋友都說唔好祈望可以睇得好清楚自己個小朋友   

佢係6間一齊在伊館舉行

我係迦南的家長,我女女是sunday 畢業禮的.
其實"別人的謝幕佈景板",只是成人覺得他是綠葉...試想當小朋友很努力跳舞,為的是我們一班家長,自已小朋友是否主角也不是問題吧.我很欣賞小朋友各守本份使整個畢業禮生色不少.....我認識很多同樣跳mickey的家長,他們也很投入節目,沒有人認為自已孩子會是"別人的謝幕佈景板"的.
很多大校通常取畢業証書都是"代表"的,當然我很明白家長們都希望看見自已的孩子在台上拿取,但畢竟人數多,如一一上台的確需時.....況且學校也有幫小朋影畢業相,全體相..所以是否上台取,我又覺得問題不大....
我與老公在坐位看來看去也找不到孩子,so for 我地都好enjoy地看節目....小朋友的表演令我們亦很難忘.
迦南也不是一個"只顧利益, 不顧小朋友和莫視家長感受的教育機構",....他伴過我孩子這幾年的歲月,我是感受到的.
我也為家長,當然很了解為人父母當然希望自已孩子能多上台,多些表現機會...這些...我很明白的....你也不要不開心了,負面情緒會影響小朋友的呢,我們應身教,同時教導孩子一個大典禮上,其實每個角色同樣重要,缺一不可呢!!

醒目開學勳章

我都覺得係..因為我女女那間的老師都十分投入佢地既工作, 在這3年間我都好睇到佢地點樣教導小朋友, 而且他們所編排的課程十分好, 我女女同其他同級唔同學校既小朋友相比, 明顯識字係多過其他朋友仔, 而睇番今次咁..老師及同學們都好比心機去練習, 好似都練習左幾個月了, 而我女女睇番video都好開心, 雖然表演時係找不到自己(我之前都有在台邊幫佢拍了很多..在chair坐時), 但他都同我講邊個係佢同學..同學叫什麼名等, 我想呢個都係一個對佢來說係好好既回憶, 反而因為佢怕羞, 所以如果要佢表演其他角色時, 反而佢會唔敢上台, 所以我都無咁驚佢會唔掂

Agreed w/ yr view。我囝囝现在都係讀迦南幼兒園,雖然明年会轉校讀K1,但我绝对感受到教我小朋友的老師是相當有愛心和尽責。

法子 寫道:
其實"別人的謝幕佈景板",只是成人覺得他是綠葉...試想當小朋友很努力跳舞,為的是我們一班家長,自已小朋友是否主角也不是問題吧.我很欣賞小朋友各守本份使整個畢業禮生色不少.....我認識很多同樣跳mickey的家長,他們也很投入節目,沒有人認為自已孩子會是"別人的謝幕佈景板"的.
很多大校通常取畢業証書都是"代表"的,當然我很明白家長們都希望看見自已的孩子在台上拿取,但畢竟人數多,如一一上台的確需時.....況且學校也有幫小朋影畢業相,全體相..所以是否上台取,我又覺得問題不大....
我與老公在坐位看來看去也找不到孩子,so for 我地都好enjoy地看節目....小朋友的表演令我們亦很難忘.
迦南也不是一個"只顧利益, 不顧小朋友和莫視家長感受的教育機構",....他伴過我孩子這幾年的歲月,我是感受到的.
我也為家長,當然很了解為人父母當然希望自已孩子能多上台,多些表現機會...這些...我很明白的....你也不要不開心了,負面情緒會影響小朋友的呢,我們應身教,同時教導孩子一個大典禮上,其實每個角色同樣重要,缺一不可呢!!

願你開開心心、快高長大、聽教聽話!!

其實開唔開心,唔只在一個畢業典禮,而是在3年的幼稚園的生活中,有無受到老師的關心和照顧.
相信每一間學校都一樣,同一學校,就算同一班,同一個老師都可能有不同的待遇.所以甲覺得好開心,不能代表乙唔開心就係乙有問題,只是大家表達不同的意見罷了.

pigchu & 法子,

你好, 我想問迦南幼稚園課程深嗎?會否很多功課 & 默書呢? 我正考慮比仔仔去迦南幼稚園, 定係去哥哥讀緊果間. 我知迦南有國語& phonic 教. 真的得的嗎? 因為哥哥讀緊果間都有,不過都係要比錢出面再學.

請問你們孩子考到心意小學嗎? 多謝.

可能你們是第一個子女在迦南畢業, 沒有比較, 未必感受到我的女兒心情與我的心情, 若果你們看過五年前的畢業禮, 就知道今年的畢業禮安排是何等的差勁, 同樣是 6間一齊舉行, 但同一分校同台演出, 同一分校穿畢業袍一起上台, 這些都記載在我第一名子女的vcd 中o 但相比之下, 他們是退步了o

正如你們所說,很多小朋友很努力跳舞, 為的是表演給家長看, 但我看見有很多成長的小朋友, 他們知道事實真相是家長跟本看不到他的表演, 他們顯然有點失望o

我並不祈望子女有甚麼多上台機會, 只希望安排上做得公平些, 迦南既是一間弁利機構, 就應該對所有家長及小朋友負責這是應該的事o 有家長投訴時, 也應要謙虛對待事實,作出改善, 而不是逃避責任, 這是作為一間教學機構應有的態度o

但我不能否定某些分校某些老師是有愛心和尽責, 否則我也不會再次讓我的子女就讀o

但在我的小朋友分校就曾經有位小朋友跳coby dance 時肚痛, 但老師沒有即時通知家長, 只叫他坐下等放學, 同樣事情在我女兒的分校已發生很多次, 以致小朋友日後不敢再跳coby dance, 若果發生在你們的小朋友身上, 你們會否覺得他們盡責呢?

[quote]
法子 寫道:

[/quote法子
我認同你講法

sqoo                                                                                  可能你們是第一個子女在迦南畢業, 沒有比較, 未必感受到我的女兒心情與我的心情, 若果你們看過五年前的畢業禮, 就知道今年的畢業禮安排是何等的差勁, 同樣是 6間一齊舉行, 但同一分校同台演出, 同一分校穿畢業袍一起上台, 這些都記載在我第一名子女的vcd 中o 但相比之下, 他們是退步了o

答{我是去年k2的插班生也只得1個小朋友,未來做插班生時讀一關弁利幼稚園淨學費每月3700x12未計雜項,連畢業禮表演{$200up}&晚餐{可唔食}大人$400學生$300,而迦南
太空人仔仔
‹ 上一主題|下一主題