用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 致陳守仁家長
go

致陳守仁家長

致陳守仁家長

今日係下學期考試第一日,仲有幾日我地就鬆曬啦,跟住落嚟六月份有排玩到summer holiday lu!  yeah

Re: 致陳守仁家長

Chu Chu,
Hi !
我囡囡現就讀保良局譚歐陽少芳幼稚園K1, 首選亦考慮陳守仁,但有些問題想問問了解, 希望不要見怪 :
1. 是否屬於活動校學.校學要求學生是思考課本, 還是要日日默書嗰隻. 2. 英文程度可以對外國際校學相比 ? 3.最擔心都是接中學是否困難?  

agnesyingying 寫道:
Chu Chu,
Hi !
我囡囡現就讀保良局譚歐陽少芳幼稚園K1, 首選亦考慮陳守仁,但有些問題想問問了解, 希望不要見怪 :
1. 是否屬於活動校學.校學要求學生是思考課本, 還是要日日默書嗰隻. 2. 英文程度可以對外國際校學相比 ? 3.最擔心都是接中學是否困難?  

agnesyingying,

吓!而家至k1,唔駛諗咁多呀麻,分分鍾你會變心固喎   

1. 不是活動教學,係開心學習.(個個學生都好開朗) 唔明咩叫做思考課本,係米即理解呀

2. 英文程度可以同新加坡相比,英語比一般小學好,可能聽得多,起碼一定唔怕羞講語英囉. (譚歐個個細路都聽得講得下兩嘢架,不過我見有d學生上咗中文小學後,d英文唔見曬lu)

3. 都係個句啦,有中學就最好啦,唔駛煩,不過保良局學生都唔驚,都有好多中學,而且TSL學生就算係BAND 3組d英文都唔錯,好多新直資都好很收佢地,寫得吓英文,都有好多直資出路的.

CHUCHU,
非常多謝!!
第一個小朋友什麼都唔識咪早D了解下行程,應該揀一條龍or...真煩!
您小朋友幾多年班? 當時點解會揀TSL? 將來升中有無心儀邊間?  

係五年級同二年級.
當時點解會揀TSL? ng~~~~幾年前間學校都唔多出名,不過我想佢地讀英文小學姐,而前身係賈梅士小學,我喜歡賈梅士又低調,英文又教得好囉,而且我有成籮兒時朋友係賈梅士畢業,信心保証.

升中? 正在頭痛緊 不過我想佢讀女校

Chu Chu,
你好,
我個女都係讀緊保良局d幼稚園,今年K2喇,現都想考陳守仁。
1)想請問當初你係咪自己考入去架。
2)請問知唔知有無講座聽呀?如果有,咁知唔知幾時呀?
3)想請問係咪要打Profile架?係以咩慨念比架?
4)考試會考啲咩架?
5)咁算唔算 band 1學校架?
Sorry呀!一下子問咁多野,但係我真係好想入去呀 !
感激!     

是但,

1)想請問當初你係咪自己考入去架 - 係
2)請問知唔知有無講座聽呀?如果有,咁知唔知幾時呀 - PLK某幾間幼稚園有得去聽,時間唔清楚,可以問下你間幼稚園校長.
3)想請問係咪要打Profile架 - 係
係以咩慨念比架 - 介紹小朋友為主
4)考試會考啲咩架 - 小組面試形式,以英語為主,唔用英都得,睇下小朋友臨場表現至真.
5)咁算唔算 band 1學校架 - 我諗應該係,我當係架啦

CHUCHU,
HI !
請問陳守仁對於運動,課外活動方面是否都好著重, 面試多D野睇會否著數D??

各方面課外活動,學校都須求,有一技之長固然好啦,冇都冇咩所畏 :

不過學校就鼓勵一人一樂器,唔學都得.(呀!有個貼士,今年新開中樂團就欠咗中阮,全校都搵唔到一個識 秘密嚟架    )

Hi, chu chu, long time no see.

PLK 小學

各位, 你地好, 我正 search 有關小一學校比我個大女, 佢讀緊 PLK Lau Chau Siu Po K2.  我想個女讀番 PLK, 我住泓景台, 附近無物 PLK 小學.  因為唔想個女要用返學要用好多時間在路程上.  睇到你地對陳守仁評論我都心動. 最主要系想個女讀得開心d, 特別系小一, 如果太大 pressure 怕影響佢日後學習.  如有物入學 tips, 請你地多多賜教.  請問你地是否住油尖區 ?  希望可以入到啦.

rubymo,

壓力就間間都有架啦,其實睇個家長方向同睇法姐,邊個唔想成績好呀 不過學校就真係唔多功課,上堂氣氛一般比較輕鬆,但都要睇個別老師呢!

TSL d 學生嚟自四方八面,香港島,遠至東涌呀,新界都有學生.

原文章由 rubymo928 於 07-7-4 17:23 發表
各位, 你地好, 我正 search 有關小一學校比我個大女, 佢讀緊 PLK Lau Chau Siu Po K2.  我想個女讀番 PLK, 我住泓景台, 附近無物 PLK 小學.  因為唔想個女要用返學要用好多時間在路程上.  睇到你地對陳守仁評論 ...

原文章由 CHUCHU 於 07-7-5 19:10 發表
rubymo,

壓力就間間都有架啦,其實睇個家長方向同睇法姐,邊個唔想成績好呀 不過學校就真係唔多功課,上堂氣氛一般比較輕鬆,但都要睇個別老師呢!

TSL d 學生嚟自四方八面,香港島,遠至東涌呀, ...

Tks for your reply !  Understood !  Oh, seems some students live far away , does the school bus cover all area ?  Yesterday I browse TSL's website.  Now have a little bit idea of this school !

rubymo

if you check the school bus routs, they have kids coming from diverse location all over HK.

How do they distribute the students in class?