用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角明慧國際幼兒園
樓主: queenie80
go

北角明慧國際幼兒園 [複製鏈接]

Re: 明慧國際幼兒園

這點我可以講妳知,佢係極度非常之喜歡和開心人的,佢過份到返嚟叫我幫佢報名參加miss kitty教的興趣班{係全部},佢話因為佢好鍾意miss kitty喎,係咪比佢激死。

KPB4000,

我囡囡讀本地班K1,有D同學都有參加興趣班,佢地都話鐘意miss kitty,佢真係好受小朋友歡迎嫁!

我本地班黎緊K2書簿同茶點合共$2544呀!仲未計差不多每年都加些少學費同校服年年都加(所以買大D,著耐D)呢!

陳校長係好鐘意出風頭嫁!

KPB4000,

係呢!你打唔打算參加暑期個瑜珈班或魔術師班呀?
我諗緊好唔好俾囡囡玩下!

妳$2544咪好囉,我囝囝要交$3311呀!     
瑜珈班我有啲興趣,價錢亦算合理,不過我還在度緊期,因為囝囝啲興趣班真的很full。   

KPB4000,

甘你國際班嘛!冇計!真係好貴!
係呢!你囝囝學緊乜興趣班呀?係返學校定出面學呀?

全部都係出面學,有tom lee的音樂班、游水、鋼琴、手鈴,暑期正在考慮報滑冰or瑜珈。

KPB4000
其實我都很同意你說明慧升讀的Primary School不是不好﹐ 而不是我們想要的志願
所以我K1都會try下其它﹐ e.g. SPK, SH, 寶血﹐ 靈糧堂﹐ etc, 你有沒有其它的suggestions 我個是女來的
還有Miss Kitty 是不是鬼婆來的 我interview時﹐ 見到個﹐ 個辮弄得高高的那個﹐ 是嗎﹖     
但我好期望我個女可以用英文及國語交談﹐ 會不會太過份呢

KPB4000
嘩﹐ o甘o米好都錢﹐ 一個月學那麼多﹐ 要多小錢 tom lee 音樂班學樂理﹖ 又彈琴 你個仔幾多歲開始學﹖ 手鈴﹖
有沒有學language? 有沒有那麼多時間﹖ 我很佩服你呀
你有幾多個小朋友﹖

只得一個仔,故可以資源集中放曬喺佢到。
tom lee學咗兩年、鋼琴和手鈴學了半年。
不時會在家中多啲同佢用英文或普通話交談,不看中文電視等,所以無再學language,因為我想均衡囝囝的發展和興趣多樣化,而且在學校學的暫時已足夠,就讓他玩多一、兩年。

[email protected] 寫道:
KPB4000,
好犀利呀 你係米全職媽媽

係呀!為咗佢放低身份做伸手牌,都幾年了,真懷念自給自足的日子,頭都抬得高啲........
為了阿仔,值得的!

AugSun,

Miss Kitty 不是鬼婆,是外國長大既華人!
仲有國際班係N1有4班,不連K1-K3,老師話今年N1特別多!

KPB4000,

明白!我都係全職媽咪,囡囡返下午班.

[email protected] 寫道:
KPB4000,

I know MingWai use Jolly Phonics.  How's the progress of yr boy Is it good  

So far so good,我最記得佢k1大約下學期尾,有一日佢拿着我的護膚品盒{唔記得牌子}讀了paris出來,當時我還未知佢講乜,佢指住再讀了一次,當時我都有啲不能置信的感覺,跟住佢用phonics再分開併一次我聽,咁我就 .....
不過我囝囝由n1開始就在interkid學phonics,直至k1才停了,我唔知有冇幫助。

kilam 寫道:
AugSun,

Miss Kitty 不是鬼婆,是外國長大既華人!
仲有國際班係N1有4班,不連K1-K3,老師話今年N1特別多!

賺死佢囉 :tongue:

kilam 寫道:
KPB4000,

明白!我都係全職媽咪,囡囡返下午班.

8月份升高班我囝囝都要轉下午,唔知有冇機會見到妳呢?

Hello Mami 們,
After read your messages, 我想請問下 SPK, SH and St. Jo 是什麼學校呢?  寶血, 靈糧堂是不是好好的.   Sorry, 我是一個好"out"的Mami 同時又要工作...so I can only use my very limited time to study what's going on with Hong Kong school, 如; 什麼小一學校好,什麼是一條龍的幼稚園, 什麼第一志願....什麼什麼什麼,  我只知 我什麼都不知道 etc.  點算!!!  
With compare of 明慧國際幼兒園 and 康維多利亞幼兒園, which one is better?  因我仔仔想入讀n1呢.  請給我一些意見﹐ 謝謝大家

KPB4000
你個仔在interkid學的是Letterland phonic or Jolly Phonic?

‹ 上一主題|下一主題