用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角明慧國際幼兒園
go

北角明慧國際幼兒園 [複製鏈接]

醒目開學勳章

北角明慧國際幼兒園

我想問下有冇mami o既小朋友係讀呢間幼兒園架~?

Re: 明慧國際幼兒園

是否北角o個間呢?

醒目開學勳章

係呀....你小朋友讀緊??
KPB4000 寫道:
是否北角o個間呢?

k2了

醒目開學勳章

d先生好唔好架~同埋你小朋友係local class定international class架~?兩者有咩分別呢?

另外,你小朋友係咪咁nursery開始讀起架~我個女今個星期六會去in,不過我又冇咩idea佢會in d咩喎.......

不過不失啦!有幾個都以幾好o架。
佢是由nursery開始的,n1時無份local唔local,
k1至有,但現在就由n1開始有份啦。
我個b是international class 的,最大分別咪學費書簿費樣樣貴過人囉。
而且它每年不同的,好似我個b k1嗰年就鬼婆做班主任,今年k1就國語人做,我就覺得我嗰年so啲啦!
如果妳個女係in nursery的話就easy啦,問下佢個名,boy or girl,who's come with you?咁就搞掂。
不過近幾年都好似有位多,照計唔難pass,只睇妳讀唔讀。

Don't worry!Be happy![/color purple]

Don't worry!Be happy![/color purple]

我囡囡報了國際班∼國際班和本地班的分別係,school fees, book fees 和在3小時內會有兩個半鐘係英文,但本地班就相反只有半個鐘係英文教小朋友   

我個女今年十月都會讀國際班﹐ 我都覺得很貴﹐ 但我就不知道有國語班主任
我跟陳校長談過﹐ 她說今年有四班國際班﹐ 上年有兩班﹐ 都很full, 我覺得它們加國際班﹐ 是因為它們sell國際班不sell本地班o者 不過我都很期望看看我女的英文程度﹖ 我選明慧國際班都不選KCS都是這個原因﹐ 也好像知道其它家長為什麼給她們的小朋友讀明慧讀到考P1﹖
還有我的女的N1班已有國際班啦 請大家交流一下   

Queenie80
你也可以在這個topic "蘇浙真的那麼好﹐ 嶺南 / 明慧 (Int'l) 又好不好呢﹖ 請給我一些意見﹐ 謝謝大家" 看到一點明慧的資料

醒目開學勳章

我想問下學費係幾多呀~?

queenie80
$3,080 per mth x 12 + book $1,287 + 校服 +校車﹐ etc

[quote]
[email protected] 寫道:
KPB4000
      Really

chingbb,
When will your baby start N1  My girl will join this Dec
--------------------------------------------------------

我囝囝今年k2學費$2950另茶點$900一個學期book fee大約$2000-2500{因為唔係好記得},但9月上k3就未知幾錢學費,    {一頸血}

還有不知是否我誤解定校長誤導,所謂的以往兩班國際班其實是指k2&k3各一班,現在所謂的四班都只不過是由學前班開始{即n1,k1,k2,k3}咪又係各一班!   

但以心而評,我越來越覺得校長好出風頭,把學校帶向商業化。

KBP4000
o甘可能是我misunderstand校長, 聽落又可能是n1,k1,k2,k3各一班 不是N1有四班
而商業化我就一早覺得﹐ 貴也是﹐ 我也有跟校長說學費加得太快太貴﹐她還說蝕錢﹐ 營運有困難 ﹐當然啦她在幼稚園天書﹐ 都買啦不小廣告啦﹐ 還有TVBvisit它們呢etc﹐但如果她真的教得小朋友英文﹐ 國語好的話﹐ 我對它的商業化有接受到﹐出名的都對考P1有用點     因為寶血﹐真光﹐ 靈糧堂﹐ 都要出外補習language啦﹐ 不過這只是我自己的看法﹐ 可能都要我小朋友在十月上課的時候才清楚
不過你的小朋友讀K2﹐ 你覺得他的英文﹐國語說的好嗎﹖  

英文在看、寫、讀、串、聽都ok啦,會話我就覺得尚欠少少,但miss kitty & miss jennifer就話冇問題,可能她們要維護自己飯碗啦。
至於國語呢.......聽就無問題,講就嚇死人,不過佢都好肯試唔怕錯,同時趙老師對小朋友好好和很有耐心,所以囝囝都無抗拒。

KPB4000
聽你這樣說還好一點﹐ 老師還有點愛心!
o甘你覺得你的小朋友讀到K3﹐ 考P1﹐ 會不會好的﹐ 出眾的﹖ 其實之前你有沒有想過考別的Kindergarten, e.g. 一條龍的幼稚園﹖ 你為什麼選擇明慧(Int'l), 不選擇KCS﹐或別的出名Kindergarten﹐e.g. St. Paul?

如果我嗰個係女就一定選st.Paul或聖心,但我個係仔,其實st.jo幼稚園我都有考,不過衰咗      又唔想k2至轉其他,因為我覺得其他的都差不多,所以焗住讀'my'k2&k3。
至於升小一會否好些?......我都未知,校長和老師時常強調每年都有over 90%派都第一志願,但我覺得是睇妳選什麼學校,所謂第一志願不外符北官、循道等,唔係唔好只是不屬我的志願吧!
AugSun 寫道:
KPB4000
聽你這樣說還好一點﹐ 老師還有點愛心!
o甘你覺得你的小朋友讀到K3﹐ 考P1﹐ 會不會好的﹐ 出眾的﹖ 其實之前你有沒有想過考別的Kindergarten, e.g. 一條龍的幼稚園﹖ 你為什麼選擇明慧(Int'l), 不選擇KCS﹐或別的出名Kindergarten﹐e.g. St. Paul?

‹ 上一主題|下一主題