用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇媽媽放bb係沙田新翠托嬰所架?
樓主: winwin815
go

有冇媽媽放bb係沙田新翠托嬰所架? [複製鏈接]

Re: 有冇媽媽放bb係沙田新翠托嬰所架?

jsbaggio, 唔該晒你呀, 好清楚, 其實我麻麻爺爺仲有一個叔叔嬸嬸住大圍同隔田村, 都可以搵佢地幫下手既, 不過費事煩人嘛, 但係我個日去visit, 見要攞住張咭去湊bb, 咁有好多張架, 如果臨時湊唔到, 要搵人幫手, 佢又冇咭點算呢....

死啦, 我好多問題
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

在 interview 時其中要填一張接送者的form,可填5個人,咁就可以彈性D。係有2張咭,一般來說會放在bb書包內,接送者只要在書包內取咭便可,咁就唔怕臨時接(當然最好係名單內)而冇咭啦。

我bb都係返新翠, 佢由2個多月返到宜家13個月, 佢地啲姑娘好好架, 我個仔返得好開心, 接佢放學時會同姑娘bye bye, 我發覺我囝囝學野好快, 他10個多月識行, 識自己將玩完玩具於番入箱, 宜家識用匙食飯 & 好多好多.......以上係新翠啲姑娘有教佢, 當然我都有教他
但係你地要有心理準備bb會容易病, 我囝囝返左2個多月開始病, 多數傷風 & 咳等...... 過左適應期就會好好多, 如你有育婴問題可問佢地, 佢地好樂意回答 & 給你意見

alashan
我當初都係咁諗, 所以比囝囝返去, 點解你要full pay呀? 可申請津貼既喎,

alashan 寫道:
I need to pay full price $4350+$13/hr if I arrive the centre after 6pm. So my cost is hugh. But I still prefer 托嬰所.
I don't want my bb to be 縱壞
I want my bb to have 人際關係
I worry about the 賓賓

dai dai,

可能我見過你的bb呀!我bb現在15個月,係佢快12個月時我去觀課,我見到同我個仔同組有個bb10個月識行,姑娘仲比我看他行路,我很surprise呀!

我bb依家升了中組b了!

我個BB細個都有到育嬰园,不過在九龍區,都係会有多D病痛,小病而已,在1.5歲後便有改善,亦發覺他較同年BB較獨立,能建立良好的社交發展,2歲半才轉校N1,再者第一次做媽媽,老師教咗我好多嘢!無初初那麼担心,最大得益是了解到"有些行為原來好多BB都係一樣,正常的。"人都會放鬆D,BUT 之前讀個間個主任好唔掂,對各個家長態度不一,老師好似好钟意扮靚,化粧、指甲、短衭樣樣齊,好彩唔係凑我BB,湊我BB個好好,年紀大一點,有小朋友經驗好一點。我有朋友都問過新翠,最終奶奶凑,結果變野蠻豬啦!   
開心生活每一天!

mamashan818,請問你BB之前讀邊間育嬰院,因我正考慮轉官塘個間趣樂。

maman

係呢, 可能係我囝囝喎         我囝囝係中組D呀, 我地有冇見過呢? 是否你帶bb返/接放學? 我老公帶囝囝返學, 我就接佢放學, 每日差不多6:00前接佢, 咁你呢?
你覺得呢間學校好唔好呀? 我就好滿意, 姑娘都好有愛心, 每日都有寫手冊告知囝囝係學校的情況, 唔係啲人所講咁放係育嬰院好慘, 喊都冇人理,
你住边架? 報左幼兒園未? 有冇好介紹呀? 我住第一城附近, 暫時報左禾輋救世軍  

daidai

我每天接bb返學放學, 平日冇延展, 6點前一定接bb放學。可能我地見過啦!

我去年五月開始放bb入去, 我都好滿意,其實我都有賓賓,比較過之後,BB返學後的發展比較好,所以後來賓賓來了,都唔捨得比佢退學,老公話當早d比佢讀幼兒園,條數都係差唔多,不過比早兩年囉!

我都好滿意間學校,周圍的朋友親戚都以為育嬰園係好差,但係看了我的bb後都改觀了。我個仔返了學二日後,即刻依依吔吔講多左好多野,依家十五個月了,每天返學笑容都笑到上耳仔咁濟,見到個個姑娘都give me five,姑娘都好錫佢。

我報了乙明禾輋救世軍,但都排好後,於是報埋沙田靈光(廣源)、馬鞍山循理、同埋沙田明愛,前者我參觀過覺得不錯,循理係明報有介紹,沙田明愛係因為近我返工。報多d係想多d選擇,橫掂唔使報名費。

我去過禾輋救世軍 ,好像新裝修,不錯,不過幼兒班收得個20個,我估我機會好低,不過要留意佢冇大肌肉室,每天都要搬器材出外面,我怕上面公屋會掉雜物,所以都唔會係首選囉。

我在大圍返工,有時要出去做野時都會特登行過育嬰園,每次都見到bb好乖咁睡覺,冇咩扭計,不錯!

我bb讀黄大仙,jsbaggio你bb8個月會認人,可能會認人,點解唔延展呢?以前我返工遲放工,bb都會延展,星期六才不返學跟嫲嫲(嫲嫲也住黃大仙,怕她寵壞 ),anyway,事前你一定要參觀新學校,打聽多d,我BB2个月試過到土瓜灣暫託,好可憐!我BB勁喊----佢把聲好易認 ,但係我唔介意,始終姑娘要照顧那麼多bb,我係見有一個BB在房最後一角沒有人理大哭,最可怕是那一層樓打通了,是很遠很遠,我好心痛,現在還記得!
開心生活每一天!

聽完你地咁講, 我覺得我好幸運呀, 講真, 自己住呢區, 呢間唔好, 真係唔知點算    
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

貢獻勳章

新翠好好呀~~
我個女之前有報名﹛
但至終俾了我99湊
變了縱壞了的bb
我有時放平日都有帶bb去暫托,
我個女日日都喊到嘔,因有時要轉課室,唔肯走
但人地俾野食又冇事
最好笑是,食飯前要唱歌仔,拍手手先食
我個女去了2次就知,不停拍手同舉手
等老師知佢要食
不過9月返nursery lu

認識左大家, 到時我可能再要請教各位呀, thanks
歡迎參觀『文。穎之家』

不用客氣!其實育嬰園長都唔係d人講得那麼差!講真老人家都有照顧孩子的一套,不用抹煞,但為免衝突,玩玩便可以,賓賓又要撞彩,而且沙田區的校網都唔錯!特別第一城那一邊!   
開心生活每一天!

歡迎參觀『文。穎之家』

歡迎參觀『文。穎之家』

歡迎參觀『文。穎之家』

我奶奶連我兩隻狗都特別看待, 所以唔敢想像, 個個係佢個孫
歡迎參觀『文。穎之家』

winwin815~~
我同你一樣唸住將來交BB去新翠育嬰園呀,但我真係攪笑D,我未有BB架,係唸住唸好係米比育嬰園湊先至懷孕,費事有左BB先知呢間唔好,到時又唔想比99湊,佢住係元朗太遠又好污JO架...只得育嬰園可以,但全沙田又得一間,唔好就無人湊喇...
聽到呢到幾個人都話呢間好,我都可以放心準備懷孕喇...
到時你個BB應該入左去讀啦,咁我可以再請教你

有事想請教大家~
如BB病左,係米唔可返育嬰園架?
呢間育嬰園多唔多位架?係米要大肚開始排隊架?
THX~~

cmancman, 我去參觀新翠托嬰所時, 肚都未見架, 個負責人問我小朋友幾大, 我話未出世, 再望下自己個肚, 加多句, 連肚都未見添, 我老公之後笑我, 話邊有人咁早去架, 人地實以為我傻

我預產期係9月尾, 負責人就話可以放心, 因為個段時間, 比較多小朋友要升上幼稚園, 但係為求安心, 都可以留位名先, 唔使比留位費既
歡迎參觀『文。穎之家』
‹ 上一主題|下一主題