用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇媽媽放bb係沙田新翠托嬰所架?
樓主: winwin815
go

有冇媽媽放bb係沙田新翠托嬰所架? [複製鏈接]

Re: 有冇媽媽放bb係沙田新翠托嬰所架?

hi all

好耐冇你地消息,近況點?

bb開始比較識應星期六我接放學時都好開心,下個月都交了學費,繼續返,而家十一個月我開始強迫bb一定要自己楂奶樽,之前都有教但無強迫佢,佢會將奶樽掉落地又喊又唔肯食奶發婢氣,你地有冇好提意呢請指教

慢慢來,唔駛急,中組BB才學自己拿奶樽,個個都好快學會,我仲要老師話番比我知,我先知阿b已經學懂拿奶樽,等我地唔知,在家幫佢拿了好耐,正奸b!

AE 寫道:
bb開始比較識應星期六我接放學時都好開心,下個月都交了學費,繼續返,而家十一個月我開始強迫bb一定要自己楂奶樽,之前都有教但無強迫佢,佢會將奶樽掉落地又喊又唔肯食奶發婢氣,你地有冇好提意呢請指教

maman,

啊原來中組先學拿奶樽,我仲以為我bb而家唔識係好慢添,因同月份出世O既都識了,朋友仲話我鐘壞佢懶,令我好擔心我唔識教,其實第一個bb好多o野都唔識,好多o野都好緊張

每個bb的發展都唔同架,人地的bb只可作參考,不要強迫自己個b呀!
AE 寫道:
maman,

啊原來中組先學拿奶樽,我仲以為我bb而家唔識係好慢添,因同月份出世O既都識了,朋友仲話我鐘壞佢懶,令我好擔心我唔識教,其實第一個bb好多o野都唔識,好多o野都好緊張

我開始handover野出黎, 但係好煩, 我公司其實係我阿叔同佢partner開既, 阿叔只出錢, 我跟佢partner做野, 為之老闆, 其實公司新, 冇咩野做, 大肚呢段時間就真係好爽, 訓醒先起身返工, 唔使6點放工同人迫, 原本安排左個朋友黎頂我產假, 點知朋友又搵到野做, 冇理由要人地放棄份工, 黎頂我10個星期架嘛, 老闆就話不如叫老闆娘頂住先, 因為工作量實在是太少, 老闆娘係4月先生左bb, 點知....呢個係惡夢開始

呢一兩個星期接觸多左, 先知聞名不如見面, 雖然一向都聽閒老闆娘脾氣臭, 難頂, 但係佢之前對我都算唔錯, 因為我地見左幾次後, 我就有左, 咁大家都大肚, 好多common topic, 佢又比好多大肚, bb仔野我, 點知....都唔知因為某d事情, 佢用粗口鬧我喎, 仲要有少少屈既成份個種, 唉...我還口又唔係, 因為咁會令我阿叔個position尷尬, 唔還口, 我條氣真係落唔到, 因為佢even到依家, 都唔覺自己過份

原本諗住生左之後, 做呢份工, 好方便湊bb, 點知發生呢件事, 唉....我諗生完都係搵過份啦, 我真係頂唔順, 我怕有一日爆發, 搞到我阿叔就唔好啦....

其實唔應該係呢到講呢件事, 不過因為jsbaggio問起近日點, 原先諗住呢幾日打去托嬰所留位既, 點知因為呢件事, 我呢幾日都好鬼唔得閒, 都未搞添....
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

樓主,依家小心養胎先啦!工作d野,要找新工也是生完才可找,現在不能急!

mamam, 我知架啦, 不過都要plan下, 因為唔可以冇收入, 咁當然, 到時點, 冇人知

我識個班10月mami(我原先預產期係10月1), 有個早產左, bb係8月26出左世, 原來已經好接近啦
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

oh, 8月26號出世,如果個b讀新翠,就2歲生日後數天要走啦,過了9月1日後出世,家長可以比個b再讀多一年,總之8月31日到2歲個dBB先要走。

今日有班新翠bblast day啦,佢地夠2歲,明天便要返新校啦!
winwin815 寫道:
mamam, 我知架啦, 不過都要plan下, 因為唔可以冇收入, 咁當然, 到時點, 冇人知

我識個班10月mami(我原先預產期係10月1), 有個早產左, bb係8月26出左世, 原來已經好接近啦

我應該下星期會再落多次去新翠托嬰所, 留位兼再問清楚d, 始終好似親身去問下好d, 希望一切順順利利啦, 仲有申請減費個到都要順利
歡迎參觀『文。穎之家』

Re: 今期《媽媽寶寶》介紹新翠育嬰園

有興趣買番本睇下啦!

good, 其實我一向買開孕媽媽, 見就黎生得就睇媽媽寶寶, 佢地講新翠育嬰園, 就實在太好啦
歡迎參觀『文。穎之家』

Hi hyma ,

你有無睇到呀~哈你個B又幾上鏡Wor
[url=http:www.youngnutrition.net]youngnutrition[/url][img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/48743/ticker1.pug[/img]

我都要買番本《媽媽寶寶》睇下先。

之前太忙,問左你地近況,都未有時間update亞囡D野就要開工,我都要多d上黎知道下bb的一般學習進度先。我囡8-9個月已開始嘗試揸奶樽,不過玩玩下居多,都要訓練下佢先。

winwin815,

而家唔好諗咁多,疊埋心水等bb出世,放完產假先算,千奇唔好太忟憎,因為真係會生個忟b(coz 我囡又真係脾氣好大)。

佢知架啦,仲第一時間買了本添!
Namnam05 寫道:
Hi hyma ,

Hi, Namnam05 :
我已經買左啦, 都係多得maman叫我買, 唔係都唔知呀仔原來上左雜誌, thanks!!!

maman 寫道:
佢知架啦,仲第一時間買了本添!
[quote]
Namnam05 寫道:
Hi hyma ,

[/quote]

jsbaggio, 個個八婆近排冇出黎, 我心情好好多啦, 其實我係咁架, 成日鐘意講講講, 講好多次先肯罷休    
歡迎參觀『文。穎之家』

Re: 不如改做「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站

winwin815

樓主呀,不如你改下個題目ah,實情係叫做鄰舍輔導會新翠育嬰園,唔係沙田新翠托嬰所ah!

不如改做「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站

maman, good idea....
歡迎參觀『文。穎之家』

Re: 不如改做「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站

喂喂...我開左另一個topic啦

鄰舍輔導會新翠育嬰園媽媽吹水站
歡迎參觀『文。穎之家』
‹ 上一主題|下一主題