用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇媽媽放bb係沙田新翠托嬰所架?
go

有冇媽媽放bb係沙田新翠托嬰所架? [複製鏈接]

有冇媽媽放bb係沙田新翠托嬰所架?

可以comment下嗎?
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

Re: 有冇媽媽放bb係沙田新翠托嬰所架?

我囡2個月大開始返到而家8個月,院長同D姑娘都好有愛心,好錫小朋友,唔係當返工。有時BB有D乜問題,佢地都會俾意見。好似我囡早前"ng ng"突然麻麻地,佢地即該建議轉食白粥,清清腸胃。過左幾天,囡囡有D燒睇醫生,醫生都大讚做得對。

另,新翠育嬰院定時有不同活動、講座俾家長,增加育兒知識外,重可以多D瞭解BB在院內的情況添!

咦...jsbaggio, 你個囡囡都係新翠架, 太好啦.....

其實我都聽唔少佢地既good comment, 不過想再知多d
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

winwin815,你而家係咪約5個月呀,你其實可以同BB排定期,襯而家輕鬆D,可以打電話去參觀下間嬰院(tel: 26926733)。

heehe...我早2個月去左架啦, 當時好瘀, 個負責人同我傾左幾句, 問我小朋友幾大, 我望一望自己, 我話未出世, 連肚都未見  

我每個月都會過去個頭買狗糧既, 所以諗住呢一兩個月都留名架啦, 個負責人話放心, 我bb9月尾出世, 應該會有位

我想問你清唔清楚收費點計, 因為佢張單章係月費, 但係如果我星期六唔放bb落去咁點, 你既情況係點架?
歡迎參觀『文。穎之家』

sorry 好耐未上BK,遲左覆你。

學校會用自動轉賬形式,每月$4350,星期六唔係一定要返,但抱歉收費一樣,唔會平D。遲D到夏天時會另收冷氣費。

雖然我返工係alt week,但通常我每星期六都會俾佢返,事關我可以有時間做家務,手腳快仲可以有D私人時間添 :wink:

I want to ask who will 抱 bb to sleep? My son is now near 19 months, he don't know how to eat by himself, who will feed him? How to see is the 托嬰所 good or bad? Thanks very much for answering.

I and my husband visited there 2 weeks ago. They separate 3 groups: 0-6month, 7-1xmonth and 1x-24mth.
When I went there, I saw all the bb of the older age could eat by themselves. They were very quiet and disciplined. I was impressed by this.
And for the newly born bb, the nurses put them inside the bed. Just bring them out for feeding one by one. Some of them play by themselves. Not many bb (not even one during the 20min visit) cried or screamed lor.
However, the space is very limited for bb to walk and play, just one room for playing.
Anyway, I booked already as my due date is early October.
;-)

jsbaggio, 唔使sorry, 我知你遲早會覆我架啦, 哦...原來價錢一樣, 咁我都考慮星期六放埋去啦, 因為真係需要一d私人時間做下野....
歡迎參觀『文。穎之家』

alashan, 我預產期同你差不多, 我係9月尾, 我都去過一次, 不過就冇參觀, 同個負責人傾左幾句, 都諗住呢一兩個月去留位架啦, 其實我都聽過唔少positive comment關於呢間育嬰院...

咦...你地住邊頭架?
歡迎參觀『文。穎之家』

我就住係大圍,不過識得好多媽媽都住得好遠,近D就係第一城、馬鞍山,亦有唔少係大埔。

Yannass,我初時都好擔心冇人抱 bb to sleep,因我囡囡要"噯",但其實D姑娘都唔會由得BB喊,當然未必會即刻抱,但絕對唔會唔理。No absolute criteria to see is the 托嬰所 good or bad.  It depends on what you need.  To me, the most important is the attitude of teachers.  Others such as the environment, activities, etc.  

jsbaggio, 我之前住金獅二期架, 唉...因為狗狗比人投訴, 依家搬左去沙田圍, 點知有左bb, 又冇人幫到手照顧, 要放去托嬰所, 居然咁近金獅, 真係激死我, 不過大圍個邊貴好多, 我諗都係照住返呢頭

你大概幾點放bb去托嬰所架
歡迎參觀『文。穎之家』

我都幾辛苦ga, 住在馬鞍山, 早上返8:30am, 所以第時要老公湊bb返學,我湊放學.
返屋企仲要做bb清潔野,好彩唔駛煮飯. 如果唔係d時間唔夠用.
;-)

I need to pay full price $4350+$13/hr if I arrive the centre after 6pm. So my cost is hugh. But I still prefer 托嬰所.
I don't want my bb to be 縱壞
I want my bb to have 人際關係
I worry about the 賓賓

However, still worry about spreading of diseases easily in the centre.
;-)

alashan, 馬安山真係幾遠, 不過其實我都係少你幾個站....

我十分贊成你講既野, 我想我個bb唔似依家d小朋友咁

至於易病, jsbaggio係餵人奶架, bb好抵抗力強d, 同埋過左適應期會好好多

係囉...我又想問臨時趕唔切去湊bb咁點呢...個d錢又點計
歡迎參觀『文。穎之家』

winwin815,
如果趕唔切去湊bb,即是過左6點到,要俾多13蚊1粒鐘.
星期6,我唔記得.
你可以再約時間去參觀,d姑娘會俾你周圍睇ga.
;-)

歡迎參觀『文。穎之家』

歡迎參觀『文。穎之家』

alashan, 我既意思係, 咁佢幾時先收返ot錢, 係咪下個月??

我會再去架啦
歡迎參觀『文。穎之家』

育嬰院叫呢D遲接BB為"延展服務",通常係你入學時已經要決定是否需要延展,故係每月連學費一併以自動轉賬方式收。基於人手有限及衛生署指引,延展學位很少,育嬰院建議如可行的話,最好搵其他親戚(婆婆、嫲嫲等)作支援。

當然遇有突發事件,亦可於當天(儘早)申請延展,不過育嬰院要視乎當天參加延展BB數目,才決定是否接受。這情形就會即時收費喇!

Alashan,其實太早帶BB返學,接觸其他小朋友,某程度上是會較其他由家人/賓賓揍的BB容易病,這是無可避免,各位真的要有心理準備。事關我囡囡雖然食人奶,但佢4個月開始已病,輕微的有咳、傷風感冒,較嚴重就係6個月時有氣管炎。這未必係因為返學傳染到,但因為每日返學放學,出街時間多,接觸人多,自然就會增加被傳染的機會。不過從好角度來看,身邊多D細菌,某程度上又可以鍛鍊BB有強壯身體,第時無咁容易病。

Winwin815,我自已好早返工,故由爸爸揍返學,放學則要麻煩婆婆帶。

‹ 上一主題|下一主題