用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉兒不說話
樓主: 梓麒
go

自閉兒不說話 [複製鏈接]

Re: 自閉兒不說話

我個仔而家7歲,上一年先開始講說話,但現在已可以說謊了,
需然唔係一般小朋友流利,所以妳要努力呀,我為了仔仔學咗二年針灸做咗一些療程和按摩,可能有些幫助吧  :

skyto 寫道:
需然唔係一般小朋友流利,所以妳要努力呀,我為了仔仔學咗二年針灸做咗一些療程和按摩,可能有些幫助吧  :
hi skyto
我想問針灸是否真的有幫助,佢地會俾醫師針嗎?因我媽也提意我叫我帶仔仔去針灸。

skyto,

你仔仔的情况實在對我們有很大鼓舞.可否分享多些関於針灸及按摩療程呢?

skyto 寫道:

我唔可以講一定有效,因人而定但一試無冇防,我仔仔第一次都唔肯針,我只好先用牙籤和他玩之後他肯針灸,而且我的針是在外運用他唔會覺得痛,好像蟻蛟,其實d醫師有他們的一套辦法令小朋友肯去針呢

一. 先在肚臍下用掌心向上推至中脘(胸下中間位)六次
二. 用手指公按壓百會(頭頂正中間位) 六次
連續做十天,停隔十天再做,五個療程之後有否進展,要有耐性,看看可否幫得到妳
(其實要加埋針灸會比較好d),但應該會有一d效用
另外我有一樣嘢想講,就係你們要多些同小朋友出去玩,看多d新事物和他們喜歡什麼盡量就就他們會有幫助的

To skyto

many thanks

i think i would try to 針灸

Thanks again

skyto,

多謝您的分享.我先生也曾研究針灸,我會問佢敢不敢自已試吓.另外,請問你有冇好的針灸師介紹呢?

skyto 寫道:
一. 先在肚臍下用掌心向上推至中脘(胸下中間位)六次
二. 用手指公按壓百會(頭頂正中間位) 六次
連續做十天,停隔十天再做,五個療程之後有否進展,要有耐性,看看可否幫得到妳
(其實要加埋針灸會比較好d),但應該會有一d效用
另外我有一樣嘢想講,就係你們要多些同小朋友出去玩,看多d新事物和他們喜歡什麼盡量就就他們會有幫助的

sorry 我唔知應否在網上寫針灸師的名字,因我之前跟他學如果你先生有研究可能會知道

skyto,

可否pm針灸師的名字及聯絡比我.

謝謝!

skyto 寫道:
sorry 我唔知應否在網上寫針灸師的名字,因我之前跟他學如果你先生有研究可能會知道

skyto

please pm to me also, thanks

kawai 寫道:
skyto,

可否pm針灸師的名字及聯絡比我.

謝謝!

[quote]
skyto 寫道:
[/quote]     
‹ 上一主題|下一主題