用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有無聖雅各小學家長 ?(灣仔區)
go

請問有無聖雅各小學家長 ?(灣仔區) [複製鏈接]

請問有無聖雅各小學家長 ?(灣仔區)

大家好~~~

請問有無家長可以分享吓灣仔區聖雅各小學既意見?
如學生品德方面如何?
   學生既學習風氣如何?
   學校程度方面如何?
   有否分精英班 ?
   活動唔活動 ?
   老師及工友友善嗎?
   家校溝通渠道充足嗎?
   學校衞生情況及活動範圍滿意嗎?

by the way, 佢地幾時會有open day 呢?

thx for many many ? ...

[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

Re: 請問有無聖雅各小學家長 ?(灣仔區)

oh 真係失望喔~~無回應 ... 唔通我太多問題嚇怕咗大家...
定抑或係呢間學校唔出名無人識 ????????
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

品德-不可以 因小兒比一般小孩細粒,常受到高年級的同學欺凌,多次寫信投訴,亦沒有理會.我打比班主任投訴,她沒有查明立即說高年級的學生不會做.但我每次看見兒子放學回家都不Happy!So 我去學校揾校長,但訓導主任接見,她調查完告訴我確有此事,她巳警告了高年級的同學.經過此事班主任時時對我兒子有偏見,經過一年的唔happy,我兒子巳轉校.現在他very happy!
功課-極多

我對此校十分失望!

My son is in Net 12.  This school is my 3rd choice.
Just think that my son might be allocated to this school in the allocation exercise.

It seems to have a quite ok secondary allocation, doesn't it?

May I know if your kid is P1?  Do you mind telling me which school have you changed to?

我覺得學校的校風較純樸, 工友們也很好, 不過對老師(英文老師)的感覺不太好, 特別係試過幾次向老師表達過意見而沒有回應, 所以對學校不禁失望, 小女去年已轉投另一學校.

Yes! He study in P1, but now he study in Rosaryhill School.

我不是灣仔區,但也聽聞(朋友的朋友係呢間...)呢間麻麻!

oh 好多謝大家既意見,我之前只係聽到好幾個家長
都讚呢間學校好,但原來品德方面係咁既 ...
不過,我都覺得有時d小朋友會欺負身形較小,唔好話
小學,幼稚園咁細個都會架,我個女班裡有個男仔比較
細小,有時我都見到高大D既男仔會行過突登撞吓佢,
我諗除非學校跟得好足,否則都好難根治呢個問題。

我個女今年係聖雅各小一生, So far 我對聖雅各印象不錯! 我由上一年已經有留意灣仔D學校, Li 間學校校風純樸, 小朋友成績不差, 升中派位也不錯... 可能聖公會學校D作風比較低調, 而且校舍又自成一國,所以名氣不及灣仔區其他傳統名校...我自己很多家族成員都來自聖雅各, 佢地對自己母校評價不俗, 所以我都放心. 其實, 只要個女讀得開心, 同老師同學相處融洽, 成績過得去, 我覺得好O.K. 喇, 自己個女有幾多料, 自己都心照啦!!! 教育小朋友的責任除佐係學校問題, 身為父母都要 俾多D時間小朋友身上, 同老師多溝通, 希望發現有問題時都可以快D解決...我都希望有多D聖雅各家長上黎Share一下,因為真係比較少post 上綢, 唔好等人以為聖雅各家長都係D舊式人, 唔會上網先得架!

up
‹ 上一主題|下一主題