用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 臻美小學真的有問題嗎?
go

臻美小學真的有問題嗎? [複製鏈接]

臻美小學真的有問題嗎?

各位媽咪好, 我想問下臻美小學真的有問題嗎? 因我看了很多關於臻美小學的topics, 有d 真係睇唔明, 有d又冇答案, 我只係想知道這間小學是否真的很差, 因我除看到係學費問題外, 好似冇看到其他教學問題(不知我冇沒有漏看), 其他媽咪你哋有o羊意見呀, 比d 小妹參考呀, thx.
佢哋係咪真係活動教學呀? 真的什麼功課,test, exam 都冇呀?

Re: 臻美小學真的有問題嗎?

sillycara, 你是否有仔仔女女在這間學校讀書呀? 你對造學校評價又點呀?

midcochow,

其實我對呢間學校既認識唔深,亦都唔方便評論此校(因我係另一間直資學校既家長)。
我只係想講,有一點令我覺得奇怪的,是最近從網上,得知此校的中學部,已決定同大埔某間佛教中學合併。但這間學校係全大埔No1(由最尾數上),亦係Band 3中的Band 3,
無論成績同校風.....。但可能臻美會另有安排.....
希望臻美既家長唔好介意,如有得罪,請多多包涵!

michaelckt,

我個仔同sillycara個仔係同一間直資(但我個仔今年讀G7)。sorry!我唔想響呢個Topic談論別的直資,請見諒!
那個合併消息,都係早前響呢個網度聽返嚟。(但我搵唔返)
其實臻美響呢度都有一班支持者,你可以慢慢研究下。
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewforum.php?forum=203&0

其實我自己都好矛盾,因為之前睇升小學嘅書,佢哋都有推介臻美這學校,因為這學校係活動教學,而且我個小朋友而家讀緊嘅幼稚園又係用緊一半活動教學型式上課,但又未至於不用考試,所以我一路都想搵番依d模式嘅小學比佢
本來我仲諗住比我個仔讀臻美,貪佢一年都有一次考試,而且係活動教學, 但依家............真的很煩腦........

sorry! 我路過的, 不過覺得奇怪, 一間基督教學校点解會同佛教學校合拼?

dabbycheung 寫道:
midcochow,

其實我對呢間學校既認識唔深,亦都唔方便評論此校(因我係另一間直資學校既家長)。
我只係想講,有一點令我覺得奇怪的,是最近從網上,得知此校的中學部,已決定同大埔某間佛教中學合併。但這間學校係全大埔No1(由最尾數上),亦係Band 3中的Band 3,
無論成績同校風.....。但可能臻美會另有安排.....
希望臻美既家長唔好介意,如有得罪,請多多包涵!

我朋友個囡囡讀到三年級,一向成績都不錯,但終於下學期都轉
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

‹ 上一主題|下一主題